News

A erupt vulcanul Etna. Bucăți de lavă incadescentă au fost aruncate în aer VIDEO

02.06.2019 | 13:51
A erupt vulcanul Etna Bucati de lava incadescenta au fost aruncate in aer VIDEO

Vulcanul Etna, situat pe insula Sicilia, din Italia a erupt din nou. Cel mai înalt și mai activ vulcan din Europa a început să arunce bucăți de lavă incandescentă începând de joi dimineața, prin două fisuri, iar imaginile au făcut înconjurul lumii. Etna are cea mai lungă activitate, de peste 6.000 de ani.

Vulcanul Etna a erupt și aruncă în aer bucăți incadescente de lavă

Vulcanul Etna din Sicilia, Italia ,,scuipă” lavă incandescentă și cenușă vulcanică prin două fisuri încă de joi dimineața cu mici întreruperi. Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia a ținut să informeze că, înainte de erupția vulcanică s-au produs o serie de seisme și astfel au apărut fisurile. Etna este situat în apropiere de orașele Messina și Catania și are o înălțime de 3.340 m, fiind cel mai înalt vulcan din Europa.

Din inima muntelui au curs râuri de lavă care s-au întins spre văile din sud-est. Lava se întinde pe 3.000 de metri, iar cenușa vulcanică s-a întins pe tot cerul Siciliei. Din fericire, viețile oamenilor nu au fost puse în pericol și nici aeriportul din Catania.

Totodată, vulcanul din Sicilia este cel mai activ din Europa și aruncă valuri de lavă și cenușă vulcanică de câteva ori pe an. Se estimează că, vulcanul Etna erupe la fiecare 3 luni, fără să producă pagube. Însă, o dată la 150 de ani lava caldă și cenușa distrug și localitățile pe o rază de 1.250 kilometri pătrați. Ultima erupție majoră s-a produs în anul 1992.

Etna, vulcanul adormit are cea mai intensă activitate

Cu toate că, vulcanul încă este activ, localnicii continuă să cultive în zona respectivă deoarece solul este foarte fertil. Cenușa vulcanică produsă de erupții a creat un sol special unde se pot cultiva viță de vie, pomi fructiferi și măslini. Ultima erupție a vulcanului din Sicilia s-a produs anul trecut, în decembrie.

Revista ,,Bulletin of Volcanology” a scris în studiu în luna martie a anului trecut, în 2018 și a arătat că, vulcanul Etna alunecă foarte lent spre Marea Mediterană, cu un ritm constant de 14 milimetri pe an.

 

 

Tags: