La intrarea în magazine, produsele de la brutăria Lidl te atrag cu mirosul lor îmbietor. Pâinea, gogoșile, foietajele dulci sau sărate par a fi scoase direct din cuptor, având un aspect ce sugerează că sunt făcute chiar în magazin. Totuși, adevărul este altul. Cum sunt, de fapt, obținute aceste delicii?
Te-ai gândit vreodată că produsele de la brutăria Lidl nu sunt făcute pe loc în magazin? Acest lucru este greu de crezut, dar de-a lungul anilor, cei de la Real Bread Campaign au încercat să deschidă un dialog cu retailerul german, pe care l-au acuzat de înșelarea consumatorilor și l-au reclamat pentru practicile sale.
Începând din 2018, ONG-ul a încercat să atragă atenția asupra faptului că marii retaileri nu sunt deloc transparenți cu consumatorii. Aceștia vând, în majoritate, produse de panificație congelate, pe care le doar le coc pentru a le da un aspect de pâine proaspătă, inducând astfel consumatorii în eroare.
În același timp, Lidl susține că pâinea lor este „proaspăt coaptă” direct în magazin, deși nu este preparată de la zero în incinta acestora. Pe site-ul lor, promovează pâinea ca fiind „proaspăt coaptă zilnic” și „coaptă pentru tine toată ziua”.
În 2023, după numeroase încercări de a discuta, Real Bread Company a trimis o plângere oficială către Lidl, contestând vânzarea pâinii „proaspete”. Cu toate acestea, retailerul german a rămas pe poziții și nu a modificat nimic până în prezent, scrie bugetul.ro.
La brutăria Lidl se găsesc o mulțime de variante de pâine, cu ingrediente variante, în funcție de sortiment. Pâinea Pădurarului, de pildă, este una dintre cele mai apreciate. Pentru o cantitate de 450 de grame, aceasta conține: 53% făină de grâu, 20% făină de secară, apă, semințe de floarea-soarelui, semințe de soia, semințe de in, sare, drojdie, extract de malț de orz (malț de orz, apă), făină din malț de grâu prăjit și agent de tratare a făinii, acid ascorbic.
Pe de altă parte, Pâinea multicereale de 400 g este realizată din făină albă de grâu tip 650, apă, făină de secară, semințe de in, fulgi de ovăz, semințe de floarea-soarelui, drojdie, griș din grâu și semințe de susan. În plus, conține făină pregelifiată de porumb, zahăr, ulei vegetal de floarea-soarelui, tărâțe de grâu, aluat acid de secară, acidifiant (acid acetic), gluten din grâu, făină din malț de grâu și antioxidant (acid ascorbic).
De asemenea, pâinea țărănească cu cartofi de 415 g este preparată din 57% făină de grâu, 9% făină de secară, apă, 10% fulgi de cartofi, drojdie, sare și agent de tratare a făinii (acid ascorbic).