News

A fost anunțată data la care ANAF reia popririle pe conturile bancare. Termenul, prelungit din nou

03.06.2020 | 18:01
A fost anuntata data la care ANAF reia popririle pe conturile bancare Termenul prelungit din nou
ADVERTISEMENT

S-a stabilit o nouă dată la care ANAF are în plan reluarea popririlor pe conturile bancare din România. Decizia a fost luată de Camera Deputaților cu unanimitate de voturi.

A fost anunțată data la care ANAF reia popririle pe conturile bancare. Termenul, prelungit din nou

La mijlocul lunii martie, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunța că ANAF va lua măsuri pentru a ajuta mediul de afaceri, în contextul pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-a luat decizia să nu se mai emită somații și popriri asupra disponibilităților bănesti. Excepție făceau sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală.

Deși perioada de suspendare a popririlor realizate de ANAF trebuia să se încheie odată cu finalul stării de urgență, aceasta va fi prelungită până la 1 septembrie 2020, după cum a decis, miercuri, Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

ADVERTISEMENT

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în cursul zilei de miercuri, 3 iunie, cu amendamente, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale.

Potrivit unui amendament admis de Comisia de buget şi propus de PSD, se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanţele civile şi comerciale declanşate după instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

”Se suspendă măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Nu se declanșează măsuri de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele comerciale și civile pe toată perioada stării de urgență, a stării de alertă, până la data de 1 septembrie 2020.

Măsurile dispuse anterior nu se aplică în cazul executărilor silite privind creanțele civile sau comerciale ce au drept titlu hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală pentru soluționarea laturii civile a cauzei. Măsurile de suspendare a executării silite a sumelor urmăribile sau disponibilităților bănești se aplică de drept de către organele de executare și instituțiile bancare sau terți popriți, fără nicio altă formalitate”, este amendamentul formulat de PSD la OUG nr. 48/2020, conform A1.

ADVERTISEMENT

Vot covârșitor în Camera Deputaților pentru prelungirea termenului

Propunerea de suspendare până la 1 septembrie a măsurilor de executare silită în materie civilă prin proprire pentru creanţele civile şi comerciale a trecut cu 300 de voturi pentru şi doar o abţinere.

La votul din Cameră, PNL şi USR nu au susţinut acest act normativ. Proiectul va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare – ultimul pas necesar pentru a intra în vigoare.

În urmă cu o săptămână, Guvernul Orban a extins până la 25 iunie 2020 termenul anterior de 15 iunie 2020 până la care ANAF nu demarează procedurile de executare silită. Acum, Parlamentul a extins din nou acest termen, până la 1 septembrie 2020.

ADVERTISEMENT