News

A fost arestat primul suspect în cazul scrisorilor capcană trimise ambasadelor din Spania. Rușii ar fi în spate

Spaniolii au arestat primul suspect în cazul scrisorilor capcană trimise anul trecut ambasadelor din această țară la finele anului 2022.
25.01.2023 | 22:57
A fost arestat primul suspect in cazul scrisorilor capcana trimise ambasadelor din Spania Rusii ar fi in spate
Colete-capcană la ambasade în Spania. Foto: CNN
ADVERTISEMENT

Americanii au dat vina pe Rusia, cea care ar fi orchestrat aceste trimiteri de scrisori capcană pentru a crea haos. Mai mult, rușii au fost deja acuzați de mai multe ori că ar pune la cale atacuri teroriste în Europa, pentru a destabiliza societatea.

S-a aflat cine e în spatele scrisorilor-capcană din Spania

Potrivit Gândul, Ministerul Spaniol de Interne a transmis că un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost reținut, fiind bănuit că ar fi în spatele acelor scrisori capcană.

ADVERTISEMENT

Recipienții scrisorilor de atunci, printre care și ambasadele SUA și ale Ucrainei, au intrat în alertă pentru că se temeau că vor primi colete sau scrisori care conțin bombe sau substanțe toxice.

Bărbatul e cetățean spaniol conform presei iberice și a fost reținut în Miranda del Ebro, undeva în nordul Spaniei. Bărbatul, un simplu pensionar la prima vedere, locuia la cei 74 de ani ai săi într-o locuință situată într-un cartier sărac.

ADVERTISEMENT

Bărbatul lucrase la primăria din Vitoria, de unde ieșise la pensie în 2013. Ministrul e interne Fernando Grande-Marlaska a fost prezent la momentul reținerii bărbatului, însă a refuzat să ofere comentarii și nu a dorit să comenteze informațiile care acuzau că Rusia ar fi în spatele ”atacurilor”.

Poliția spaniolă a emis un comunicat prin care transmite că persoana în cauză ”a fabricat şi trimis singură dispozitivele explozive, dar nu este exclusă participarea ori influenţa altor persoane”.

ADVERTISEMENT

Cert e că bărbatul, cu sau fără coordonarea GRU rusesc, a reușit să trimită 6 scrisori-capcană spre diverse ambasade din Spania. Una dintre aceste scrisori a rănit responsabilul cu securitatea al Ambasadei Ucrainei în Spania, în momentul când a fost deschisă.

Justiția spaniolă a deschis o anchetă pentru acte de terorism, reușind să intercepteze restul de cinci scrisori capcană. Potrivit surselor americane, în spatele atacurilor s-ar fi aflat gruparea teroristă ”Mișcarea imperială rusă”.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii americani au prezentat pe larg cazul și au insistat că în spatele acestei grupări teroriste s-ar afla Serviciul rus de Informații Militare GRU.

ADVERTISEMENT