News

A fost condamnat la 13 ani de închisoare. Cum l-a dat de gol o fotografie cu o bucată de brânză

Un bărbat a fost trimis pentru 13 ani după gratii, din cauza unei fotografii cu o bucată de brânză.
25.05.2021 | 17:38
A fost condamnat la 13 ani de inchisoare Cum la dat de gol o fotografie cu o bucata de branza
ADVERTISEMENT

Tehnologia face progrese din ce în ce mai mari în ultimii ani, astfel încât o condamnare a unui infractor poate fi rezultatul unui proces la care nici măcar nu ne-am fi gândit în urmă cu un deceniu sau două.

În general, este recomandat să fii foarte atent la imaginile pe care le distribui pe rețelele sociale. Poți întotdeauna să dezvălui mai mult decât ți-ai putea dori, chiar și când e vorba de o fotografie cât se poate de benignă.

ADVERTISEMENT

E greu de crezut că imaginea unei bucăți de brânză cu mucegai ar putea fi elementul cheie pentru o condamnare grea, însă iată că tehnologia a avansat atât de mult încât scenariile de filme SF au devenit realitate.

Carl Stewart va avea la dispoziție 13 ani de zile să reflecteze asupra faptelor care l-au adus după gratii. Cu siguranță va dedica o bună parte din acest timp pentru a reflecta și asupra fotografiei care l-a trimis la închisoare.

ADVERTISEMENT

Poliția din Merseyside, Marea Britanie, a reușit să îl identifice cu succes pe Stewart, în vârstă de 39 de ani, suspect într-un caz ce viza traficul de droguri.

Acesta a fost acuzat de distribuirea de cocaină, heroină, MDMA și ketamină și posibil că n-ar fi fost prins, dacă nu posta pe internet o poză cu un pachet de brânză albastră.

ADVERTISEMENT

O simplă imagine, suficientă pentru o condamnare grea

Cea mai mare greșeală pe care a făcut-o Carl Stewart a fost aceea de a publica o imagine în care amprentele degetelor sale se văd destul de clar.

Sursa foto: poliția din Merseyside.
Sursa foto: poliția din Merseyside.

Poliția din Merseyside a analizat această imagine pentru a-l identifica pe suspect. Stewart nu este primul infractor care este condamnat cu ajutorul unei imagini din care au fost analizate amprentele, notează theverge.com. Un caz similar a avut loc și în urmă cu trei ani.

ADVERTISEMENT

O altă greșeală a lui Stewart a fost să distribuie fotografia pe EncroChat, un sistem de chat folosit de diverși infractori din întreaga lume. Sistemul a fost compromis de autorități acum un an, iar în iunie 2020 a fost și închis.

De atunci, poliția din Marea Britanie a reușit să identifice în jur de 10.000 de utilizatori ai acestei platforme, ”implicați în coordonarea și planificarea de furnizare și distribuție de droguri și arme, splăare de bani și alte activități criminale.”

În total, peste 60.000 de utilizatori ai EncroChat au fost identificați la nivel mondial.

ADVERTISEMENT