Alertă sanitară în România. Dr. Călin Sonea, medicul coordonator al DSP Bihor, a informat miercuri despre confirmarea unui caz de infectare cu metapneumovirus uman (HMPV), un virus respirator care se răspândește rapid în nordul Chinei, în special în rândul copiilor cu vârste sub 14 ani.
Pacienta, o femeie de 67 de ani, este internată în spital, izolată și se află într-o stare stabilă. Conform informațiilor furnizate, femeia este din Oradea și nu a călătorit în afara țării.
„Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino”, a declarat, miercuri, pentru Bihoreanul, medicul şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea.
Autoritățile sanitare efectuează o anchetă epidemiologică pentru a determina sursa infectării. Primele semne ale bolii au apărut pe 26 decembrie, iar în prezent pacienta este sub supraveghere medicală și se simte bine.
HMPV, descoperit pentru prima dată în 2001, este un virus respirator care provoacă îngrijorări în contextul creșterii globale a infecțiilor respiratorii în această iarnă.
În prezent, nu există un vaccin specific pentru metapneumovirus, deși mai multe vaccinuri sunt în faza de cercetare, inclusiv unele care ar putea proteja atât împotriva acestui virus, cât și împotriva virusului respirator sincițial (VRS), conform Observator.
Spre deosebire de coronavirusul care a generat pandemia din 2020, HMPV este un agent patogen cunoscut, aparținând familiei Pneumoviridae, alături de VRS.
Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator care provoacă simptome asemănătoare răcelii, precum tuse, febră, congestie nazală și dificultăți de respirație. De obicei, infecțiile sunt ușoare și se vindecă în câteva zile, dar pot deveni grave pentru copiii mici, vârstnici sau persoanele cu imunitate slăbită, necesitând spitalizare.
Recent, în nordul Chinei, virusul a cauzat o creștere semnificativă a internărilor, mai ales în rândul copiilor sub 14 ani, stârnind îngrijorări la nivel global. Spre deosebire de Covid-19, HMPV nu este un virus nou, fiind descoperit în 2001 și prezent la nivel mondial de zeci de ani. Majoritatea oamenilor intră în contact cu virusul până la vârsta de 5 ani, dobândind o anumită imunitate.
Specialiștii subliniază că riscul unei pandemii similare Covid-19 este scăzut. Virusul se transmite prin contact direct sau suprafețe contaminate și este mai frecvent în sezoanele reci.
Pentru a reduce riscurile, se recomandă purtarea măștilor în spații aglomerate, igiena mâinilor și vaccinarea antigripală. Experții asigură că nu există semne ale unei crize globale severe legate de HMPV.