News

A fost cutremur în România. Seismul s-a produs în apropiere de mai multe orașe importante

România a s-a cutremurat miercuri dimineață într-o zonă foarte cunoscută. Seismul s-a resimțit și în orașele din apropiere
10.07.2024 | 10:32
A fost cutremur in Romania Seismul sa produs in apropiere de mai multe orase importante
Un cutremur a avut loc în această dimineață în România. Unde s-a produs acesta. Sursa foto: Colaj foto / Facebook / Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului / infp.ro
ADVERTISEMENT

Un seism de magnitudine 3,3 a avut loc miercuri dimineață în județul Buzău. Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 8:44 în județul Buzău.

Cutremur resimțit în Buzău

Cutremurul, cu magnitudinea de 3,3, s-a produs la o adâncime de 140 km. Seismul s-a simțit în apropierea orașelor Sfântu Gheorghe (54 km), Brașov (55 km), Buzău (59 km), Ploiești (69 km), Focșani (71 km) și Târgoviște (95 km).

ADVERTISEMENT

Institutul Național de Fizica Pământului a raportat și două cutremure produse în zona seismică Vrancea, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

În Vrancea, două seisme au avut loc în interval de câteva ore. Primul cutremur a avut o magnitudine de 2,6 pe scara Richter, iar al doilea a înregistrat 3,0 grade.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs aproape de orașele: 31 km V de Focșani, 62 km N de Buzău, 78 km E de Sfântu-Gheorghe, 90 km SV de Bârlad, 91 km E de Brașov și 95 km S de Bacău.

România lovită de cutremure de la începutul lui iulie

De asemenea, vineri noaptea, la ora 22:54:52, un alt cutremur cu magnitudinea de 2,6 s-a produs în zona Vrancea, la adâncimea de 109,1 km.

ADVERTISEMENT

România a fost afectată recent de o serie de cutremure de mică intensitate, ceea ce a stârnit îngrijorări că ar putea urma un seism major, asemănător celui din 1977.

Cu toate acestea, seismologul Gheorghe Mărmureanu îi asigură pe cetățeni că un cutremur de mari proporții nu este de așteptat în viitorul apropiat în țara noastră. Totuși, profesorul Mărmureanu avertizează că un cutremur destul de puternic ar putea avea loc mai curând decât ne-am aștepta.

ADVERTISEMENT

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo.

Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV.

ADVERTISEMENT