News

A fost demolat Palatul Adevărul, la 123 de la inaugarare. Ce se va construi în locul său

07.05.2021 | 21:41
A fost demolat Palatul Adevarul la 123 de la inaugarare Ce se va construi in locul sau
A fost demolat Palatul Adevărul, la 123 de la inaugarare. Ce se va construi în locul său. Foto: Facebook/Reptilianul
ADVERTISEMENT

Palatul Adevărul a fost demolat. Clădirea de pe Strada Constantin Mille din Capitală fusese proiectată după modelul Palatului Figaro din Paris. Demolarea a avut loc la exact 123 de ani de la inaugurare.

Clădirea ridicată în 1898 din dorința lui Constantin Mille, proprietarul ziarului Adevărul, a avut un rol important în istoria presei din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Palatul Adevărul este considerat un simbol al presei românești. Pe vremuri, ziarele cu sediul acolo aveau una dintre cele mai moderne tipografii din Europa. Au început să fie publicate poze ca ilustrație la articole. Iosif Berman, angajat al ziarelor din clădire, este considerat părintele foto-jurnalismului românesc, conform știrile ProTV.

A fost demolat Palatul Adevărul, un simbol al presei românești. Ce se va construi în locul său

Clădirea a fost demolată la 123 de ani de la inaugurare, iar în locul ei se va construi un spațiu de birouri și magazine.

ADVERTISEMENT

Proprietarul spune că a obtinut toate avizele pentru demolare de la Primăria Capitalei și Ministerul Culturii. Acesta susține că a achiziționat clădirea în anii 2000, cumpărând acțiunile de la cei care au privatizat-o după revoluție.

În anii 2000, Palatul Adevărul nu era încă în stare avansată de degradare. Cu toate acestea, clădirea a fost golită și distrusă de hoții de fier, iar toată tipografia ar fi fost tăiată și furată.

ADVERTISEMENT

Ce a reprezentat Palatul Victoria

Foto: Facebook/Reptilianul

Palatul a fost construit în 1889 de ziaristul Constantin Mille. Acesta a vrut să creeze o fidelă a sediului Le Figaro din Paris. Printre persoanele care au participat la fastuoasa inaugurare au fost Kogălniceanu, Vlahuță și Rosetti.

Cele mai importante ziare românești din perioada interbelică au avut sediul în clădirea care a fost lăsată în paragină în ultimele decenii.

ADVERTISEMENT

Fresce care aduceau un omagiu unor personalități de marcă ai ziarelor românești au rezistat regimului comunist. Pe pereți erau trecute numele lui Gheorghe Asachi și Albina Românească, Rosetti și Pruncul Român, Ion Heliade Rădulescu și al Curierului Românesc.

ADVERTISEMENT
Tags: