News

A fost depus proiectul de lege privind anularea amenzilor date în baza ordonanțelor militare. Tăriceanu: ”Nu urmărim să descurajăm poliția”

19.05.2020 | 14:00
A fost depus proiectul de lege privind anularea amenzilor date in baza ordonantelor militare Tariceanu Nu urmarim sa descurajam politia
ADVERTISEMENT

Partidele ALDE, Pro România și UDMR au depus proiectul de lege privind anularea amenzilor date în baza ordonanțelor militare din timpul stării de urgență.

A fost depus proiectul de lege privind anularea amenzilor date în baza ordonanțelor militare

Anunțul depunerii proiectului de lege privind anularea amenzilor date în baza ordonanțelor militare a fost făcut pe contul de Facebook a președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

ADVERTISEMENT

”Am promis, ne-am ţinut de cuvânt! Am depus, alături de Pro România şi UDMR, proiectul de lege care prevede anularea amenzilor date de către autorităţi în baza ordonanţelor militare”, a scris liderul ALDE.

AM PROMIS, NE-AM ȚINUT DE CUVÂNT!Am depus, alături de Pro România și UDMR, proiectul de lege care prevede anularea…

Posted by Calin Popescu Tariceanu on Tuesday, 19 May 2020

Călin Popescu Tăriceanu a ținut să facă și câteva precizări pentru toți ”binevoitorii” și precizează că acestea este o lege care va permite justiției să funcționeze și să nu fie îngropată în peste 300.000 de dosare.

ADVERTISEMENT

În perioada stării de urgență s-au dat amenzi în valoare de 600 de milioane de lei

”Nu propunem anularea amenzilor pentru cei care au fugit din izolare sau din carantină sau cei care au produs tulburări ale ordinii şi liniştii publice”, a mai notat șeful ALDE.

Tăriceanu a mai menționat că nu este un proiect care să îi facă pe cei care au respectat legea să se simtă nedreptățiți și spune că nu urmărește să descurajeze poliția să-și facă datoria.

ADVERTISEMENT

Conform cifrelor furnizate de autorități, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro), pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

La sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constituțională a României a decis că prevederile OUG 34/2020 prin care a fost majorată valoarea amenzilor pe durata stării de urgență sunt neconstituționale.

ADVERTISEMENT

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea amenzilor date pe durata stării de urgență a fost una ”înfiorătoare”. Turcan acuză CCR că prin decizia sa a îndemnat populația la nerespectarea legii.

ADVERTISEMENT