News

A fost descoperit cel mai periculos loc din istoria Pământului. Omenirea ar fi avut șanse zero să supraviețuiască aici

30.04.2020 | 16:57
A fost descoperit cel mai periculos loc din istoria Pamantului Omenirea ar fi avut sanse zero sa supravietuiasca aici
ADVERTISEMENT

Cercetătorii anunță că au descoperit cel mai periculos loc de pe Pământ, o zonă în care omenirea nu ar fi avut nicio șansă să supraviețuiască.

Cel mai periculos loc din istoria Pământului

Palentologii spun că au descoperit cel mai periculos loc din istoria Pământului, după ce au realizat cea mai complexă analiză de fosile din ultimii 100 de ani, potrivit Sciencealert.

ADVERTISEMENT

Un depozit de roci ce datează din Cretacic, aflat la marginea Deșertului Sahara, a fost mai mult decât un loc de luptă pentru dinozauri, potrivit oamenilor de știință.

Zona respectivă, denumită Grupul Kem Kem (The Kem Kem Group), situată în estul Marocului, reprezintă cel mai periculos loc de pe Pământ în care ai fi putut trăi în perioada preistorică a planetei, potrivit numărului mare de fosile ce au aparținut carnivorilor de talie mare.

ADVERTISEMENT

Această descoperire, în contrast cu numărul mic de fosile de la animale ierbivore, arată că în zona respectivă a existat cea mai mare aglomerare de animale carnivore din toată istoria Terrei, față de orice alt ecosistem terestru, inclusiv cele actuale.

Omenirea nu ar fi avut nicio șansă aici

“Acest loc a fost, fără urmă de îndoială, cel mai periculos din istoria planetei Pământ, un loc unde un călător în timp nu ar rezista prea mult”, spune paleontologul Nizar Ibrahim, de la Universitatea Detroit Mercy.

ADVERTISEMENT

În urma unui studiu nou, Ibrahim și echipa sa au analizat multitudinea de fosile găsite în Grupul Kem Kem, ce datează din perioada Cretacicului Târziu.

Existența locului a fost cunoscută de mult timp și nu doar de paleontologi, ci și de vânătorii de fosile, ceea ce înseamnă că, din multitudinea de rămășițe de la dinozauri, reptile și alte creaturi ce au trăit în această zonă, multe au ajuns în colecții private din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Această distribuție înseamnă că este greu pentru cercetători să realizeze o imagine clară, la scară mare, asupra a ceea ce reprezintă cu adevărat fosilele descoperite în Grupul Kem Kem.

Grupul Kem Kem. Sursa foto: ZooKeys
Paturi transversale tabulare în formația Gara Sbaa. Sursa foto: ZooKeys

Din acest motiv, Ibrahim și echipa sa au încercat să adune cât mai multe informații, vizitând inclusiv colecțiile private de pe mai multe continente.

“Aceasta este cea mai cuprinzătoare lucrare pe fosile vertebrate din Sahara din ultimul secol, de când celebrul paleontolog german Ernst Freiherr Stromer von Reichenbach a publicat cercetarea sa în 1936″, a explicat paleobiologistul David Martill, de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie, membru al echipei lui Nizar Ibrahim

Acest studiu oferă o fereastră către perioada dinozaurilor din Africa, spune Ibrahim, care sugerează că Grupul Kem Kem cuprinde de fapt două situri bogate în fosile, numite Gara Sbaa inferioară și formațiunile Douira superioare.

Ambele formațiuni sunt bogate în fosile de dinozauri, pterozauri, precum și forme forme străvechi de crocodili, țestoase, pești, plus variații de nevertebrate, plante și urme fosilizate.

Cu toate acestea, poate cea mai remarcabilă descoperire făcută în acea zonă a fost abundența de predători versus dinozaurii ierbivori.

În această regiune a fost identificată prezența a patru tipuri diferite de theropozi (dinozauri cunoscuți ca fiind carnivori): abelisaurid, Spinosaurus aegyptiacus, Carcharodontosaurus saharicus și Deltadromeus agilis.

Ca o comparație, în majoratitatea formațiunilor de acest gen au fost descoperite doar unul, două tipuri de predători precum aceștia, spun cercetătorii

“Pe lângă abundența acestor dinozauri predători, cel puțin trei din cele patru tipuri descoperite în Kem Kem sunt printre cele mai mari specimene de dinozauri carnivori decoperiți”, spun autorii cercetării.

În același timp, paleontologii spun că nu au găsit tipuri mari de ierbivori și nici fosile diverse sau abundente, cu toate că se presupune că acestea obișnuiau să se afle în prezența carnivorilor.

Chiar și așa, predătorii nu duceau lipsă de mâncare. La vremea respectivă, în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani în urmă, zona era acoperită de un ecosistem variat, în care râurile aveau o mulțime de pești sau alte animale marine.

“Acest loc era plin de pești de apă dulce enormi”, a mai spus paleobiologistul David Martill.

ADVERTISEMENT