News

A fost descoperit un nou tip de anticorp foarte eficient contra COVID-19. Oamenii de știință sunt uimiți de proprietățile sale

Savanții din Elveția sunt uimiți de noua lor descoperire, anume un anticorp foarte eficient contra SARS-Cov-2 care poate elimina orice variantă a coronavirusului, inclusiv varianta delta.
25.10.2021 | 14:30
A fost descoperit un nou tip de anticorp foarte eficient contra COVID19 Oamenii de stiinta sunt uimiti de proprietatile sale
ADVERTISEMENT

Savanții elvețieni de la Spitalul Universitar din Lausanne (CHUV) au descoperit un nou anticorp monoclonal foarte eficient contra SARS-CoV-2. Acesta este capabil să elimine cu precizie orice tip de coronavirus cunoscut, chiar și varianta delta. Rezultatele cercetărilor obținute au fost publicate în celebra publicație Cell Reports, anunță EPFL.

Este unul dintre cei mai eficienți anticorpi contra COVID-19

Noul anticorp descoperit a fost extras de la pacienții implicați în studiul ImmunoCoV efectuat de Serviciul de imunologie și alergologie al CHUV. Anticorpul se numără printre cei mai eficienți anticorpi contra SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Anticorpul împiedică proteina spike a COVID-19 să se agațe de celulele cu receptorul ACE2, utilizat de virus ca să se infiltreze și să afecteze celulele pulmonare. Anticorpul previne ca virusul să se reproducă, permițând sistemului imunitar să-l elimine.

Testele realizate in vivo pe hamsteri au validat acest sistem de protecție; subiecții injectați cu acest anticorp au fost feriți de o infecție, inclusiv după ce au primit o doză cu grad sporit de infecție.

ADVERTISEMENT

Noul anticorp este gândit pentru a avea un efect de durată contra COVID-19. Anticorpii care nu au fost modificați pot oferi protecție timp de 3-4 săptămâni, însă noul anticorp poate proteja pacienții 4-6 luni.

Reprezintă o opțiune de tratament preventiv prin injecții realizate de două sau trei ori pe an pentru persoanele nevaccinate cu risc ridicat. Ori pentru cei vaccinați cu o imunitate scăzută precum beneficiarii de transplanturi de organe și cei bolnavi de cancer.

ADVERTISEMENT

Savanții urmăresc continuarea acestor descoperiri de succes

Savanții urmăresc continuarea descoperirilor de succes, în colaborare cu o nouă firmă care va întreprinde dezvoltarea clinică și fabricarea medicamentului care conține anticorpi. Studiile clinice ale medicamentului sunt așteptate să înceapă la sfârșitul anului 2022.

Institutului elvețian de cercetare în domeniul vaccinurilor a putut să reacționeze rapid la pandemie și să identifice acest anticorp care reprezintă un progres semnificativ în lupta împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT

Anticorpul nou descoperit deschide calea către terapii eficiente pentru persoanele cu forme severe și către măsuri preventive îmbunătățite. Cu toate acestea, anticorpul nu este menit să ia locul imunizărilor COVID-19, care rămân cea mai eficientă strategie contra infecției.

Prof. Giuseppe Pantaleo și Dr. Craig Fenwick de la Serviciul de Imunologie și Alergologie al CHUV și Prof. Didier Trono și Dr. Priscilla Turelli de la Laboratorul de Virologie și Genetică al EPFL au colaborat la acest studiu.

Inițiativa Corona Accelerated R&D in Europe (CARE), care face parte din Innovative Medicine Initiative (IMI), a oferit asistență departamentului lui Pantaleo de la CHUV.

ADVERTISEMENT
Tags: