News

A fost descoperit un nou tip de coronavirus transmis de lilieci. Cât de periculos este pentru oameni

19.05.2020 | 08:12
A fost descoperit un nou tip de coronavirus transmis de lilieci Cat de periculos este pentru oameni
ADVERTISEMENT

A fost descoperit un nou tip de coronavirus transmis de lilieci. Noul virus pare a fi puternic relaționat cu actualul COVID-19 care face ravagii la nivel mondial.

A fost descoperit un nou tip de coronavirus transmis de lilieci. Cât de periculos este pentru oameni

Cercetătorii din întreaga lume continuă să investigheze și să analizeze elemente biologice pentru a afla originile coronavirusului. Un studiu recent din China sugerează că există o legătură naturală între virus și lilieci.

ADVERTISEMENT

În prezent, cercetările arată că este foarte probabil ca virusul responsabil de COVID-19 să fi evoluat în mod natural – probabil pornind de la lilieci și apoi percolând nevinovat într-o gazdă animală – până când a dezvoltat mutațiile necesare pentru a declanșa această pandemie care ucide sute de mii de oameni.

Un nou studiu a întărit și mai mult această teorie, găsind o rudă apropiată a virusului SARS-CoV-2 la lilieci, inclusiv evenimente de inserție similare – mutații care sunt ”inserții” de material genetic în genomul viral – arătând că astfel de schimbări pentru forma virusului poate și se întâmplă în mod natural, scrie Science Alert.

ADVERTISEMENT

“De la descoperirea SARS-CoV-2 au existat o serie de sugestii nefondate potrivit cărora virusul are o origine de laborator. Lucrarea noastră arată foarte clar că aceste evenimente apar în mod natural în viaţa sălbatică”, afirmă Weifeng Shi, profesor la Institutul de Biologie Patogenă din Shandong First Medical University din China.

Acest nou coronavirus cu sursă la lilieci descoperit, pe care echipa de cercetători chinezi l-a numit RmYN02, a fost identificat în cadrul unei analize a 302 de probe din 227 de lilieci colectați în provincia Yunnan, China, încă din a doua jumătate a anului 2019.

ADVERTISEMENT

Este acest virus periculos pentru oameni?

În mod automat, când auzim de apariția unui nou coronavirus ne punem întrebarea dacă acesta poate să aibă un impact atât de nociv precum actualul virus COVID-19 care a ucis peste 319 mii de oameni la nivel global.

Deocamdată, cercetătorii chinezi spun că, în ciuda asemănărilor cu actualul coronavirus, aceasta nu înseamnă că RmYN02 este un strămoș direct al virusului care provoacă COVID-19 în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Totodată, coronavirusul recent analizat pare să conţină ”inserţii neobişnuite” de aminoacizi în două subunităţi. Acele inserţii S1 / S2 pot fi văzute şi în RmYN02 şi sugerează că virusul poate evolua în mod natural în sălbăticie şi nu este neapărat o dovadă a producerii lui în laborator.

ADVERTISEMENT