News

A fost descoperit un tratament pentru Covid-19. Promite să reducă semnificativ riscul de spitalizare și deces

11.03.2021 | 10:58
A fost descoperit un tratament pentru Covid19 Promite sa reduca semnificativ riscul de spitalizare si deces
ADVERTISEMENT

La un an de la declararea pandemiei, specialiștii din domeniul farmaceutic sunt foarte aproape să descopere un tratament eficient împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2.

O veste cât se poate de bună vine de la compania americană Eli Lilly, care a reușit să dezvolte o terapie capabilă să reducă riscul de spitalizare şi deces cu până la 87%.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui anunț făcut în cursul zilei de miercuri, 10 martie, în urma celui de-al doilea studiu larg, de stadiu târziu, din care au făcut parte 750 de pacienţi Covid aflați în categoria de risc ridicat, s-a demonstrat că terapia constând în combinarea a doi anticorpi este eficace în tratarea cazurilor ușoare și moderate.

A fost descoperit tratamentul pentru Covid-19 care reduce riscul de spitalizare și deces cu 87%

Mă aştept ca aceste date să continue să ducă la o utilizare mai mare a anticorpilor. Există puţine alte boli la care avem medicamente care să ofere un beneficiu atât de mare”, a declarat Daniel Skovronsky, directorul științific al companiei Eli Lilly.

ADVERTISEMENT

De altfel, autorităţile de reglementare americane au autorizat încă din februarie terapia bazată pe combinația a doi anticorpi, bamlanivimab şi etesevimab, pentru pacienţii de peste 12 ani care sunt predispuși la complicaţii grave.

Și tot atunci, Statele Unite au convenit asupra achiziţiei unui număr de minimum 100.000 de doze din acest tratament combinat, care, potrivit lui Skovronsky, „oferă o protecţie mai mare împotriva noilor tulpini”.

ADVERTISEMENT

Eli Lilly este pregătită să producă 1 milion de doze din terapia combinată, în următoarele luni.

Purtăm discuţii active pentru aprovizionarea guvernelor din jurul lumii cu acest tratament”, a mai spus directorul științific al companiei farmaceutice.

ADVERTISEMENT

Și în Israel a fost descoperit un potențial tratament pentru Covid-19

Nu este, însă, singurul tratament care ne poate ajuta în combaterea bolii provocate de virusul SARS-CoV-2. Medicamentul descoperit de cercetătorii de la centrul medical Ichilov din Tel Aviv a indicat, în urma studiului preliminar, o eficiență de 95% în cazul pacienților cu forme moderate și severe.

Acesta se bazează pe exosomi (n.r. mici saci cu lichid pe care organismul îi folosește pentru comunicarea intercelulară pentru a transporta proteina CD24 în plămâni) și combate aşa-numita “furtună de citokine”, care stă la baza majorităţii cazurilor de insuficienţă respiratorie.

Tratamentul este administrat prin inhalare, zilnic, timp de câteva minute. După ce a observat rezultate pozitive, profesorul Nadir Arber a solicitat Ministerului Sănătății să extindă testele clinice la mai mulți pacienți diagnosticați cu Covid-19.

ADVERTISEMENT