News

A fost descoperit unul dintre cei mai mari meteoriți în Antarctica. Ce dimensiune și greutate are

Unul dintre cei mai mari meteoriți din Antarctica a fost descoperit zilele acestea, alături de alți patru meteoriți foarte rari.
24.01.2023 | 23:46
A fost descoperit unul dintre cei mai mari meteoriti in Antarctica Ce dimensiune si greutate are
Meteorit descoperit în Antarctica. Foto: Descoperă
ADVERTISEMENT

Bucata de rocă a fost descoperită în urma unei expediții în Antarctica, de către o echipă alcătuită special din mai mulți cercetători internaționali.

A fost descoperit un mare meteorit în Antarctica

Potrivit Libertatea, care citează CNN, meteoritul are dimensiuni similare cu un pepene galbene, însă are aproape 8 kilograme și e unul dintre cei 100 de meteoriți similari care au fost descoperiți în Antarctica în trecut.

ADVERTISEMENT

În această zonă au fost descoperiți peste 45.000 de meteoriți de-a lungul timpului, însă această descoperire excepțională de acum va ajunge la Institutul Regal Belgian de Științe Naturale din Bruxelles, unde va fi studiată cu atenție.

Maria Valdes, cercetător șef al Muzeului Field de Istorie Naturală din Chicago și de la Universitatea din Chicago, a păstrat o parte din rocă pentru propria analiză. Valdes studiază cosmochimia, ceea ce presupune ”în general folosirea meteoriților pentru a studia originea și evoluția sistemului solar prin metode chimice”.

ADVERTISEMENT

”Apoi, pot începe să mă gândesc la originea acestei roci, la modul în care a evoluat de-a lungul timpului, din ce fel de corp părinte provine și unde în sistemul solar s-a format acel corp părinte”, a explicat Valdes.

Antarctica e perfectă pentru a recupera rocile căzute pe Pământ, în condițiile în care gheața pură e ideală pentru a scoate în evidență rocile negre prezente pe sol. Cercetătorii au petrecut aproximativ o săptămână în Antarctica, locuind în corturi așezate pe sol.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii cred că cei cinci meteoriți rari pe care i-au descoperit sunt doar începutul, astfel că viitoare expediții vor descoperi și mai multe astfel de roci prețioase care transmit povești importante referitoare la originile Universului.

În 2020, oamenii de știință descopereau un meteorit lat de 2 metri și greu de 7 tone, căzut în Somalia. Cunoscut drept meteoritul El Ali (sau Nightfall), în greutate de 15,2 tone (16.800 kg), meteoritul se afla la sol de generații întregi, însă a fost studiat pentru prima dată în 2020.

ADVERTISEMENT

Și mai fascinant era faptul că acest meteorit a conținut două tipuri de minerale noi, neidentificate până acum de oamenii de știință. ”Aveți cel puțin două minerale noi acolo. A fost fenomenal. De cele mai multe ori este nevoie de mult mai multă muncă pentru a spune că există un mineral nou”, a dezvăluit profesorul Chris Herd.

ADVERTISEMENT