News

A fost descoperit virusul care cauzează, cel mai probabil, scleroza multiplă. Ce spun oamenii de știință americani

Oamenii de știință americani au descoperit virusul care cauzează, cel mai probabil, scleroza multiplă, o boală autoimună care afectează milioane de persoane din întreaga lume
15.01.2022 | 14:37
A fost descoperit virusul care cauzeaza cel mai probabil scleroza multipla Ce spun oamenii de stiinta americani
ADVERTISEMENT

Scleroza multiplă, boala care afectează 2,8 milioane de oameni din întreaga lume, este cauzată de virusul Epstein-Barr. Descoperirea făcută de oamenii de știință americani este una extrem de importantă în domeniul medical.

A fost descoperit virusul care cauzează, cel mai probabil, scleroza multiplă. Ce spun oamenii de știință americani

Studiul care revoluționează lumea medicală a fost condus de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Acesta a fost publicat în revista Science în data de 13 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință americani au studiat timp de câțiva ani ipoteza conform căreia virusul Epstein-Barr cauzează scleroza multiplă. Deși a durat ceva timp, rezultatul muncii acestora a apărut într-un final.

“Ipoteza conform căreia virusul Epstein-Barr cauzează scleroza multiplă a fost investigată de grupul nostru și de alții de câțiva ani, dar acesta este primul studiu care oferă dovezi convingătoare ale cauzalității”, a declarat Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard Chan School și autorul principal al acestui studiu.

ADVERTISEMENT

Din moment ce acum este cunoscută cauza acestei boli, oamenii de știință pot căuta și un remediu.

“Acesta este un pas mare, deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de scleroză multiplă ar putea fi prevenite prin oprirea infecției cu virusul Epstein-Barr și că țintirea virusului ar putea duce la descoperirea unui remediu pentru această boală”, a mai precizat Alberto Ascherio.

ADVERTISEMENT

În acest moment, nu există niciun tratament care să vindece scleroza multiplă, însă sunt medicamente care să ajute bolnavii să aibă o calitate bună a vieții.

“În prezent, nu există nicio modalitate de a preveni sau de a trata eficient infecția cu virusul Epstein-Barr, dar un vaccin împotriva acestuia sau anumite medicamente antivirale specifice ar putea preveni sau vindeca în cele din urmă scleroza multiplă”, a mai explicat cercetătorul american.

ADVERTISEMENT

Vezi AICI întregul studiu.

Ce este scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central care atacă tecile de mielină. Acestea au rolul de a proteja neuronii din creier și măduva spinării.

Cercetătorii americani au precizat că stabilirea unei relații cauzale între virus și boală a fost destul de dificilă deoarece virusul Epstein-Barr infectează aproximativ 95% dintre adulți. De asemenea, scleroza multiplă este o boală relativ rară, iar debutul simptomelor acesteia începe la aproximativ zece ani de la infectarea cu acest virus.

Pentru a determina legătura dintre virus și boală, cercetătorii au efectuat un studiu pe mai mult de zece milioane de tineri adulți aflați în serviciu activ în armata Statelor Unite ale Americii. 955 de bărbați au fost diagnosticați cu scleroză multiplă în timpul perioadei în care și-au servit țara.

Echipa a analizat probe prelevate o dată la doi ani de armată și a determinat starea soldaților infectați cu Epstein-Barr la momentul primului eșantion și relația dintre infecția cu acest virus și debutul bolii în timpul perioadei de serviciu activ.

“Riscul de SM a crescut de 32 de ori după infectarea cu EBV, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alți virusuri.

Nivelurile serice ale lanțului ușor de neurofilament, un biomarker al degenerării nervoase tipice în SM, au crescut numai după infecția cu EBV.

Constatările nu pot fi explicate de niciun factor de risc cunoscut pentru SM și sugerează EBV ca principală cauză a SM”, au explicat oamenii de știință americani.

Potrivit acestora, boala apare mult mai târziu din momentul infectării din cauza simptomelor nedetectate în primele etape și a relației dintre virus și sistemul imunitar al gazdei, care este stimulat în mod repetat ori de câte ori virusul latent se reactivează.

ADVERTISEMENT
Tags: