News

A fost descoperită principala cauză a sindromului post-COVID. Ce alte teorii iau în calcul oamenii de știință

Noi dovezi arată că pacienții cu sindrom post- COVID continuă să aibă valori mai mari de coagulare a sângelui, ceea ce poate ajuta la explicarea simptomelor lor persistente.
23.08.2021 | 17:25
A fost descoperita principala cauza a sindromului postCOVID Ce alte teorii iau in calcul oamenii de stiinta
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au analizat 50 de pacienți cu simptome ale sindromului post-COVID pentru a înțelege mai bine dacă sunt implicate problemele de coagulare a sângelui.

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea de Medicină și Științe a Sănătății RCSI, este publicat în Journal of Thrombosis and Haemostasis.

ADVERTISEMENT

A fost descoperită principala cauză a sindromului post-COVID. Ce alte teorii iau în calcul oamenii de știință

Lucrările anterioare ale aceluiași grup au studiat trombozele observate la pacienții cu COVID-19 acut sever. Cu toate acestea, se știe mult mai puțin despre sindromul post-COVID, afecțiune în cazul căreia simptomele pot dura săptămâni până la luni după ce infecția inițială a dispărut și despre care se estimează că va afecta milioane de oameni din întreaga lume.

Cercetătorii au examinat 50 de pacienți cu simptome ale sindromului post-COVID pentru a înțelege mai bine dacă este implicată coagularea sângelui.

ADVERTISEMENT

Au descoperit că markerii de coagulare au fost semnificativ crescuți în sângele pacienților cu sindrom post-COVID comparativ cu eșantioanele de control provenite de la persoane sănătoase. Acești markeri de coagulare au fost mai mari la pacienții care au necesitat spitalizare cu infecția inițială COVID-19, dar au constatat, de asemenea, că chiar și cei care au reușit să-și gestioneze boala acasă aveau în continuare markeri de coagulare ridicați.

Cercetătorii au observat că valorile mai mari de coagulare au fost direct legate de alte simptome ale sindromului post-COVID, cum ar fi reducerea capacității fizice și oboseala. Chiar dacă markerii inflamației au revenit la niveluri normale, acest potențial crescut de coagulare a fost încă prezent la pacienții care suferă de acest sindrom.

ADVERTISEMENT

„Deoarece markerii de coagulare au fost ridicați în timp ce markerii de inflamație au revenit la normal, rezultatele noastre sugerează că sistemul de coagulare poate fi implicat în cauza principală a sindromului post-COVID”, a declarat dr. Helen Fogarty, autorul principal al studiului, doctorand la Centrul Irlandez de Biologie Vasculară de la Școala RCSI de Farmacie și Științe Biomoleculare, citată de Medical Xpress.

„Înțelegerea cauzei primare a unei boli este primul pas către dezvoltarea unor tratamente eficiente”, a spus profesorul James O’Donnell, directorul Centrului irlandez de biologie vasculară, RCSI și consultant hematolog la Centrul Național de Coagulare din Spitalul St James, Dublin.

ADVERTISEMENT

“Milioane de oameni se confruntă deja cu simptomele sindromului post-COVID și mai multe persoane vor dezvolta acest sindrom, deoarece infecțiile continuă să apară între cei nevaccinați. Este imperativ să continuăm să studiem această afecțiune și să dezvoltăm tratamente eficiente.”

Sindromul post-COVID ar putea fi manifestarea unui virus diferit reactivat în corp

Persoanele care se luptă să-și revină după COVID-19 ar putea lupta nu doar cu virusul SARS-CoV-2. Sistemul lor imunitar ar putea fi, de asemenea, implicat într-o bătălie cu un alt virus.

De când pacienții au început să raporteze cazuri de sindrom post-COVID, multe dintre simptomele lor persistente, cum ar fi oboseala și ceața cerebrală, au fost comparate cu sindromul oboselii cronice sau encefalomielita mialgică (CFS/ME).

Noi cercetări sugerează că nu este o coincidență. În unele cazuri, ambele boli cronice ar putea avea rădăcini similare. Un studiu recent efectuat în rândul a 185 de pacienți cu COVID-19 din Statele Unite a constatat că majoritatea pacienților cu acest sindrom au fost pozitivi pentru reactivarea virusului Epstein-Barr (EBV).

Studiul a fost publicat în revista Pathogens.

Cercetări recente au descoperit că un subgrup de pacienți cu CFS/ME prezintă semne de reactivare a EBV și, acum, se pare că un procent potențial mare de persoane cu sindrom post-COVID sunt în aceeași situație.

EBV este una dintre cele mai frecvente infecții virale. Marea majoritate a oamenilor din întreaga lume contractează virusul la un moment dat în viața lor, iar după faza de infecție acută, o versiune inactivă a virusului rămâne în organism pentru o viață întreagă.

Uneori, EBV se poate reactiva și provoca simptome asemănătoare gripei, cum ar fi în perioadele de stres psihologic sau fiziologic. Cum ar fi o pandemie globală.

„Am efectuat teste serologice ale virusului Epstein-Barr la pacienții cu COVID-19 la cel puțin 90 de zile după testarea pozitivă a infecției cu SARS-CoV-2, comparând ratele de reactivare a EBV ale celor cu simptome ale sindromului post-COVID cu cei care nu au experimentat niciodată simptome ale acestui sindromi”, explică biologul Jeffrey Gold, citat de Science Alert.

”Am descoperit că, peste 73% dintre pacienții cu COVID-19, care au avut simptome ale sindromului post-COVID au fost, de asemenea, pozitive pentru reactivarea EBV.

Mai mult, multe dintre simptomele raportate sunt foarte asemănătoare cu cele care apar din reactivarea EBV, inclusiv oboseală extremă, erupții cutanate frecvente și fenomenul Raynaud, care determină scăderea fluxului de sânge la degete și la picioare.”

Deși dimensiunea eșantionului studiat este foarte mică, rezultatele sugerează că multe simptome ale sindromului post-COVID pot să nu-și aibă originea chiar în SARS-CoV-2 în sine, ci în reactivarea EBV, declanșată cel mai probabil de inflamația pe scară largă produsă de COVID-19.

Dintre toți cei 185 de pacienți COVID-19 selectați aleatoriu, cercetătorii au descoperit că aproape o treime au prezentat simptome care au durat luni de zile, uneori chiar mai mult de un an.

Într-un eșantion aleatoriu al subiecților studiați, aproape 67% dintre cei afectați de sindromul post-COVID au prezentat anticorpi pentru reactivarea EBV în sânge. În același timp, doar 10% dintre pacienții fără simptome pe termen lung au avut teste pozitive pentru reactivarea EBV.

Cercetătorii au recrutat, de asemenea, un al doilea grup de persoane ale căror diagnostice COVID-19 fuseseră primite cu 21-90 de zile înainte. Chiar și la acești subiecți pe termen scurt, raportul reactivării EBV a fost similar.

„Am găsit rate similare de reactivare a EBV la cei care au avut simptome ale sindromului post-COVID timp de luni de zile, ca la cei cu astfel de simptome care au început să se manifeste la doar câteva săptămâni după testarea pozitivă pentru COVID-19”, spune microbiologul molecular David Hurley de la Universitatea din Georgia.

Acest lucru ne-a indicat faptul că reactivarea EBV are loc probabil simultan sau imediat după infecția cu COVID-19.

La începutul acestui an, în Wuhan, China, cercetătorii au găsit, de asemenea, dovezi că reactivarea EBV ar putea fi asociată cu COVID-19 în primele sale etape. În termen de două săptămâni de la infecția cu COVID-19, mai mult de 50% dintre cei 67 de pacienți cu COVID-19 din studiu au prezentat semne de reactivare a EBV.  Și această co-infecție cu EBV și SARS-CoV-2 a fost asociată cu simptome mai severe.

Cercetătorii consideră că ar putea fi benefică testarea noilor pacienți cu COVID pentru anticorpi EBV. Dacă acești pacienți prezintă semne de reactivare a EBV, ar putea primi tratament medical suplimentar pentru a-i proteja împotriva riscului de a dezvolta forme severe de boală sau sindrom post-COVID.

ADVERTISEMENT