News
notix pixel id

A fost emis Ordinul privind testarea națională de coronavirus. Cum va decurge procesul și câți români vor fi testați

02.06.2020 | 23:24
A fost emis Ordinul privind testarea națională de coronavirus. Cum va decurge procesul și câți români vor fi testați
A fost emis Ordinul privind testarea națională de coronavirus. Cum va decurge procesul și câți români vor fi testați. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a emis Ordinul privind testarea națională de coronavirus, un studiu la scară largă care vizează identificarea gradului de răspândire al virusului.

A fost emis Ordinul privind testarea națională de coronavirus. Cum va decurge procesul și câți români vor fi testați

În perioada iunie – septembrie 2020, circa 30.000 de români vor fi testați în cadrul studiului de seroprevalență a infecției cu noul coronavirus. Ministerul Sănătății a finalizat ordinul pentru aprobarea acestui studiu.

”Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecției SARS-CoV- 2 în populația României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Institutul Național de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate.

ADVERTISEMENT

Conform estimărilor, un număr de 29019 de seruri reziduale urmează să fie colectate și investigate. În acest sens vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi etc”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Conform documentului postat marți pe site-ul ministerului, studiul de seroprevalență va recolta date de la toate categoriile de vârstă din fiecare județ al țării.

ADVERTISEMENT

Studiul de seroprevalență va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare și care vor fi selectate cu pas de eșantionare.

Vor fi persoane fără semne și simptome de boala infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale și care își vor exprima consimțământul informat de participare la studiu.

ADVERTISEMENT

Unde se desfășoară testele acestui studiu

Conform postării de pe site-ul ministerului, direcțiile de sănătate publică vor selecta la nivelul fiecărui județ și a municipiului București un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu.

E vorba de laboratoarele proprii si/sau laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1000 probe/săptămână sau peste 40000 probe/an).

ADVERTISEMENT

Nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale.

”Studiul de seroprevalenta va fi realizat cu respectarea deplină a principiilor si regulilor de etica si a confidentialitatii datelor cu caracter personal. Acest studiu este avizat de Consiliul Științific al Institutului Național de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.

ADVERTISEMENT

Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2, pe teritoriul României va fi publicat în Monitorul Oficial.”, se mai arată în comunicatul MS.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri