News

A fost emis un nou cod galben! Furtuni în București și în majoritatea județelor. Unde cad ploi însemnate

10.06.2019 | 11:03
A fost emis un nou cod galben Furtuni in Bucuresti si in majoritatea judetelor Unde cad ploi insemnate

Din păcate, nu scăpăm de vremea rea nici la începutul acestei săptămâni. ANM a emis o atenționare cod galben valaibilă până marți la ora 23.00, avertizând asupra riscului producerii de furtuni în majoritatea țării. Conform specialiștilor în meteorologie, instabilitatea atmosferică se va manifesta în 33 de județe și municipiul București. Sunt așteptate averse însemnate cantitativ, grindină, descărcări electrice și vijelii.

Ce spun meterologii în avertizarea cod galben

“Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnalaaverse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp. Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor și serilor”, transmit meteorologii în avertizare.

Reamintim că până astăzi la ora 23.00, era în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică în mai multe zone. În sudul, estul și local în centrul țării și la munte vor fi intervale cu manifestări de instabilitate atmosferică. Astfel, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp, iar izolat 40…50 l/mp”, anunțau meteorologii.

cod galben
Zonele care se vor afla sub avertizarea cod galben emisa de ANM

Cum va fi vremea în săptămânile următoare. Prognoza ANM

Conform estimărilor meteorologice ale ANM, abia începând din 17 iunie se poate spune că vom scăpa cu adevărat de ploi în majoritatea regiunilor. Cu toate acestea, cantități însemnate de precipitații s-ar mai putea semnala în estul și sud-estul țării. Treptat, vor apărea episoadele de caniculă. În ultima săptămână a lunii iunie, cuprinsă între 24 iunie și 1 iulie 2019, temperaturile vor crește simțitor, însă vor fi apropiate pentru această perioadă din an. Cel mai cald va fi în sud, sud-vest, vest, est și sud-est. Vor fi zile cu temperaturi de 32-33 de grade Celsius în special în Banat, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.

În prima săptămână a lunii iulie se așteaptă ca temperatura aerului să aibă valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României. De asemenea, regimul de precipitații ar urma să se încadreze în limitele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte din țară.