News

A fost fake news. Ambasada României în Spania a lămurit cazul furtului de cabluri: ”Persoana reținută nu este cetățean român”

Reprezentanții Ambasadei României în Spania au transmis marți că știrile publicate de unele site-uri iberice despre un român care ar fi fost implicat într-un furt de cabluri de pe calea ferată sunt false.
09.08.2022 | 23:34
A fost fake news Ambasada Romaniei in Spania a lamurit cazul furtului de cabluri Persoana retinuta nu este cetatean roman
Ambasada României în Spania a lămurit cazul furtului de cabluri de pe calea ferată. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Ambasada României de la Madrid a intervenit cu această clarificare la o zi după ce informația despre cetățeanul român amintit a fost publicată de anumite site-uri din Spania. Ulterior, ea a fost preluată de o parte a presei românești.

Fake news din Spania în România

Amintim că din cauza unui furt de cabluri de pe calea ferată, circulația trenurilor de mare viteză dintre Madrid și Barcelona a fost întreruptă luni. Ulterior, câțiva jurnaliști spanioli au scris că un român de 19 ani a fost reținut de poliție.

ADVERTISEMENT

Informația lansată despre cetățeanul român pe site-urile de știri iberice a fost anulată de comunicatul remis marți de Ambasada României în Spania.

Având in vedere informațiile vehiculate în unele publicații periferice din Spania și preluate de presa română cu referire la furtul celor 600 de metri de cablu de fibră optică, care a perturbat traficul feroviar în Spania, precizăm că persoana reținută de autoritățile spaniole la 8 august 2022 nu este cetățean român.

ADVERTISEMENT

Ne manifestăm preocuparea pentru prezentarea în spațiul public de informații de presă neverificate care contravin eticii și deontologiei profesionale și care pot aduce un prejudiciu grav de imagine comunității românești de pe plan local”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Ambasada României în Spania.

Mulțumirile dimplomaților români de la Madrid

Altfel, reprezentanții diplomatici citați au mulțumi reprezentanților presei care i-au contact pentru a verifica informația. De asemenea, au fost adresate mulțumiri și autorităților spaniole.

ADVERTISEMENT

Fără ajutorul acestora nu s-ar fi aflat adevărul despre subiectul care a generat multe reacții atât în România, cât și în Spania. Ambasada României în Spania a mai transmis că este preocupată de prezentarea în spațiul public a informațiilor neverificate care contravin eticii și deontologiei profesionale.

Mai ales că astfel poate fi adus un prejudiciu grav de imagine comunității românești de pe plan local. Aproximativ 600 de metri de fibră optică au fost furați în Tarragona, iar arestarea tânărului de 19 ani a fost făcută în stația Santa Oliva.

ADVERTISEMENT

Individul a fost acuzat de tâlhărie, distrugere, rezistență și nesupunere în fața polițiștilor. Din cauza acestuia, circulația trenurilor a fost afectată cinci ore.

ADVERTISEMENT