Specialiștii au început deja să analizeze cele două fragmente de meteorit depistate la sfârșitul săptămânii trecute în județul Iași.
Speriați de bubuitura puternică venită din zona în care au căzut rocile extraterestre, localnicii au alertat autoritățile, iar acum cercetătorii români se află în fața unei descoperiri care s-ar putea dovedi crucială pentru viitorul explorării spațiale.
Potrivit cercetătorului Silviu Gurlui, profesor al Facultății de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, s-a constatat că anumite porțiuni din cele două corpuri au o radioactivitate deosebită. Totodată, acestea produc radiații luminoase în momentul în care în jur este doar o lumină slabă, susține specialistul.
Pentru moment, nu este cunoscută componența lor exactă, însă oamenii de știință așteaptă rezultatele analizelor de laborator. În plus, foarte importantă într-o astfel de situație este determinarea „vârstei” rocii descoperite, așa că va mai dura puțin timp până când vom avea la dispoziție toate datele necesare pentru a desluși misterul din jurul celor două corpuri cerești care par să fi fost desprinse dintr-un meteorit.
„Se pare că avem un nou fragment (de meteorit, etc) căzut în Iași! Vedeți imaginea alăturată! Cu un an în urmă deasupra Iașului un meteorit se dezintegra la mare înălțime și a produs un zgomot puternic pe o rază de cel puțin 80 Km.
Astăzi, se pare că s-a întâmplat din nou!!!! La ora 13:15 la sud de Iași, s-a resimțit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari. În perimetrul satului Ipatele, comuna Ipatele.
Casele/clădirile nu ar fi vibrat atât de tare, dar pe acoperișul unei case au fost recuperate bucăți de rocă “negricioase”.
Una prezintă irizații argintii, friabile – după cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme, cel care le-a recuperat. Urmează să le preiau și să le investighez.
După primele informații, ar rezulta că a fost din nou un meteorit, direcția de cădere ar fi fost Scânteia-Ipatele-Țibănești-Tansa/Voinești. Rog populația să menționeze ora și locul de unde a fost perceput zgomotul ca să reconstitui traiectoria și alte date de interes științific”.