ADVERTISEMENT
News

A fost inventat camuflajul suprem. Nici măcar camerele termale nu te pot vedea îmbrăcat astfel

Camuflajul care poate învinge atât ochiul uman, cât și camerele termale, a devenit realitate.
Autor: George Stanciu | 03.07.2021 | 16:30
A fost inventat camuflajul suprem. Nici măcar camerele termale nu te pot vedea îmbrăcat astfel
A fost inventat camuflajul suprem. Nici măcar camerele termale nu te pot vedea îmbrăcat astfel. Sursa foto: pixabay.com, Warthog Defense, colaj Fanatik.

Compania israeliană Polaris Solutions, ce creează soluții și produse de supraviețuire, a realizat o plasă de camuflaj despre care susțin că oferă un camuflaj complet.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Ministerul Apărării din Israel, iar plasa Kit 300 este realizată dintr-un material de ascundere termală și vizuală (TVC). Acesta combină microfibre, metale și polimeri pentru a face soldații dificil de văzut, atât cu ochiul liber, cât și cu camere termale.

Noua plasă de camuflaj cântărește doar jumătate de kilogram, astfel că poate fi rulată foarte rapid de către soldații detașați în teatre de luptă.

ADVERTISEMENT

Militarii pot să o înfășoare în jurul lor atunci când sunt în mișcare și pot să unească mai multe astfel de plase când stau pe loc și au nevoie să pregătească o poziție, de exemplu.

Gal Harari, liderul diviziei de tehnologii de imagistică și detectare din cadrul unității de cercetare a ministerului, spune că ”cine privește de la distanță cu un binoclu nu va putea observa soldații.”

ADVERTISEMENT

Scopul lui Kit 300 este să reinventeze camuflajul tradițional, care a rămas mai degrabă neschimbat de-a lungul timpului.

”Modelele de camuflaj nu s-au schimbat prea mult în ultimii 50 de ani, iar noi am dorit să introducem un nou material, astfel a luat naștere TVC”, spune Yonatan Pinkas, director de marketing la Polaris Solution.

ADVERTISEMENT

Plasa de camuflaj, utilă în multiple situații pe câmpul de luptă

Util este și faptul că plasa de camuflaj Kit 300 are două fețe, fiecare având o colorizare proprie. Una dintre fețe este creată pentru zone cu vegetație, iar cealaltă este destinată zonelor mai degrabă deșertice.

Compania anunță, însă, că poate personaliza modelele și culorile în funcție de nevoile specifice ale clienților.

ADVERTISEMENT

Plasa este impermeabilă și poate fi așezată astfel încât să ofere un adăpost militarilor, sub forma unui mic cort. În plus, deși este foarte ușoară, plasa Kit 300 este deosebit de rezistentă și poate fi folosită chiar și ca targă pentru a evacua personalul rănit de pe câmpul de bătălie.

Conform lui Yonatan Pinkas, Kit 300 poate fi folosită pentru a căra greutăți de până la 250 de kilograme, poate fi utilizată ca pătură pentru hipotermie, dar și pe post de atelă.

ADVERTISEMENT

Inspirația pentru acest camuflaj a venit în timpul celui de-al doilea război din Liban, desfășurat în 2006. La acea vreme, Asaf Picciotto, cofondator și CEO al Polaris Solutions, a participat la luptă în cadrul unei unități speciale IDF (Forțele de Apărare Israeliene).

Aflat pe teren, acesta a descoperit că soldații aveau o nevoie critică de acoperire bună la nivelul solului, unde erau expuși la camere termale sau cu infraroșu.

”Trebuie să fii mai bun decât inamicul și noi am înțeles că erau multe lipsuri în ceea ce privește posibilitatea de apărare și implicit, de supraviețuire în conflict”, a declarat Picciotto, conform voi.id.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!