Life

A fost prima mașină low-cost din România. S-a vândut chiar și în Occident

Povestea primului automobil low-cost produs în România. Cum au ajuns străinii din Venezuela sau Ecuador la volanul mașinii românești.
19.05.2024 | 16:02
A fost prima masina lowcost din Romania Sa vandut chiar si in Occident
Care a fost prima mașină low cost produsă în România. Sursa foto: captură Youtube/ Retro Auto România
ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, mașina a devenit indispensabilă românilor. În prezent, cei dornici să intre în posesia unui automobil, au sute de variante la dispoziție. În trecut, însă, românii se orientau către mașinile produse la noi în țară, mașini care îi cuceriseră și pe străini.

Mașina produsă în România care a luat naștere din ambiția lui Nicolae Ceaușescu

Craiova are o istorie de mai bine de patru decenii de când produce mașini. În perioada comunistă, mașina emblematică a românilor a fost Dacia. Nicolae Ceaușescu nu s-a mulțumit cu o singură marcă de mașină.

ADVERTISEMENT

Din dorința lui Nicolae Ceaușescu de a pune România pe harta țărilor producătoare de mașini a luat naștere a doua marca de mașini autohtone. Noile automobile au intrat imediat pe piață și i-au cucerit până și pe străini.

În perioada comunistă, românii care voiau să intre în posesia unui autoturism trebuiau să aștepte luni, dacă nu chiar ani după ce achitau avansul.  Majoritatea autoturismelor fabricate la Colibași (acum Mioveni, marca Dacia) și Craiova (marca Oltcit) mergeau la export.

ADVERTISEMENT

Aprobările speciale, care asigurau livrarea imediată a mașinii, erau rezervate numai anumitor „tovarăși” cu merite și… pile deosebite. Văzând că populația simte nevoia de a conduce mașini produse în România, Nicolae Ceaușescu a venit cu o nouă idee.

Dictatorul și-a dorit ca în România să fie produsă o mașină care să bifeze mai multe criterii. Și anume, să fie economică, să fie de dimensiuni mici și să fie destinată preponderent tinerilor. Pentru ca proiectul să prindă contur, în 1976 s-au semnat contractul de producere a unei mașini mixte.

ADVERTISEMENT

Ultima mașină Oltcit a fost produsă în 1994

În 1976 a luat naștere faimosul Oltcit, mașină care a primit imediat numele de ”Citroenul din Oltenia”. Numele nu a fost unul la întâmplare, căci autoturismul a fost rezultatul negocierii dintre statul român și Citroen. În urma acestei negocieri, statul român a deținut 64% din acțiuni, iar grupul francez, restul.

La aproape un an de la semnarea contractului, ideea lui Nicolae Ceaușescu începea să prindă contur. La Craiova se construia fabrica pe un teren de 350.000 de metri pătrați, iar întreaga tehnologie era adusă din Franța.

ADVERTISEMENT

Oltcitul a fost o mașină pe placul multor români, dar nici străinii nu au rămas indiferenți. Autoturismul funcționa pe baza unui prototip conceput de Fiat care, mai târziu, a fost dezvoltat de francezii de la Citroen.

Prima mașină Citroen produsă la Craiova a văzut lumina zilei în 1981. Francezii de la Citroen nu s-au lăsat mai prejos, așa că au început să re-exporte în Franța o mare parte din producția ce lua naștere în România.

Oltcitul ajungea în străinătate sub denumirea de Axel. Printre țările în care a ajuns mașina produsă la Craiova se numără Ecuador, Venezuela, Costa Rica, Egipt, Bulgaria, dar și multe altele. Mașina a continuat să fie produsă în România până în 1994, când la fabrica din Dolj a ajuns brandul coreean Daewoo.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”