News

A fost publicat rechizitoriul din dosarul ”Revoluției”. Acuze grave aduse lui Ion Iliescu

Parchetul General a decis să publice rechizitoriul din dosarul ”Revoluției”. Potrivit procurorilor, inculpații sunt foști conducători ai regimului comunist.
16.08.2022 | 14:34
A fost publicat rechizitoriul din dosarul Revolutiei Acuze grave aduse lui Ion Iliescu
Ion Iliescu, pe lista inculpaților în Dosarul Revoluției. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pagina de internet a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie conține, începând de astăzi, 16 august, 345 de pagini ale primului volum al rechizitoriului din dosarul ”Revoluției”.

A fost publicat rechizitoriul din dosarul ”Revoluției”

”Revoluţia română din decembrie 1989 reprezintă un moment de maximă importanţă pentru istoria naţională.

ADVERTISEMENT

Având în vedere interesul major al miilor de persoane vătămate și părți civile din dosarul 11/P/2014, pentru a fi informate corectă cu privire la conținutul rechizitoriului, precum și interesul public față de împrejurările stabilite prin probe pentru trimiterea în judecată, vol. I al rechizitoriului se publică pe site-ul Ministerului Public”, și-a justificat Parchetul demersul.

Volumul 1 al rechizitoriului are 345 de pagini, încărcate pe site-ul oficial ai instituției. Acesta poate fi consultat AICI.

ADVERTISEMENT

Potrivit rechizitoriului, următorii inculpați sunt cercetați în libertate pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, potrivit articolului 439 din Codul Penal:

  • Iliescu Ion, fost preşedinte al României.
  • Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României.
  • Gl. (Rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare.
ADVERTISEMENT

Aceștia se fac vinovați, printre altele, de ”circumstanţe care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a multor persoane, vătămări psihice grave, pe întregul teritoriu al României, în contextul Revoluției din 1989”.

După un scurt istoric al Revoluției din 1989, documentul remarcă faptul că ”împrejurările care au dus la survenirea, în decembrie 1989, a numeroaselor decese și răniri de persoane, au constituit, în timp, obiectul cercetării în numeroase dosare penale instrumentate de parchetele”.

ADVERTISEMENT

Dosarul Revoluției a fost retrimis în judecată pe 3 august 2022. Fostul președinte Ion Iliescu e acuzat că în perioada 22-30 decembrie 1989 a indus în eroare opinia publică prin aparițiile sale televizate. Iliescu ar fi avut intenția să amplifice o psihoză generalizată a terorismului. Faptele lui Iliescu din acele zile au generat o stare de pericol iminent pentru civili, potrivit rechizitoriului.

Rechizitoriul publicat pe 16 august 2022 face mai multe precizări importante:

  • Revoluția din 1989 a făcut obiectul cercetării în 4.544 de dosare penale.
  • Parchetele Militare din întreaga țară au avut pe rol mii de dosare, cele mai multe (1244) fiind la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. La Iași au fost repartizate 17 dosare, la Cluj 317 dosare, Timișoara 169 de dosare.
  • Pentru nu mai puțin de 2172 de dosare s-a dispus reunirea cu alte cauze, în funcție de zona unde a avut loc evenimentul.
  • În 32 de dosare cazurile au fost redirecționate spre instanțele civile, după ce s-a dispus declinarea competenței.
  • În cazul a 1882 de dosare s-a dispus soluția de netrimitere în judecată, după ce s-a constatat existența unei cauze care împiedicau punerea în mișcare a acțiunii penale.
  • În 112 dosare, parchetele militare au dispus trimiterea în judecată a 275 de persoane. Dintre acestea, 25 sunt generali (10 ai MApN și 15 ai MI). Totodată au fost trimiși în judecată 114 de ofițeri (32 MApN și 82 MI), 13 subofițeri (8 MApN și 5 MI) precum și 36 de militari și 87 de civili.
  • Rechizitoriul susține că majoritatea persoanelor ”trimise în judecată au făcut parte din structurile de conducere politice şi militare ale fostului regim, cu privire la care s-a stabilit că au adoptat măsuri sau au acţionat în vederea reprimării demonstraţiilor împotriva regimului comunist şi a dictaturii lui Nicolae Ceauşescu”.
ADVERTISEMENT
Tags: