Alegeri 2024

“A fost trădare!”. Ludovic Orban rupe tăcerea despre excluderea din PNL

Ludovic Orban vorbește în termeni extrem de duri despre foștii săi colegi liberali, după excluderea din PNL, eveniment petrecut în 2021.
05.06.2024 | 06:15
A fost tradare Ludovic Orban rupe tacerea despre excluderea din PNL
Ludovic Orban a vorbit la "Sport şi Politică" despre excluderea sa din PNL Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Printre subiectele abordate de Ludovic Orban alături de moderatorul Horia Ivanovici, la podcast-ul ”Sport și Politică”, a fost și excluderea sa din PNL, eveniment petrecut în 2021. Fostul șef al liberalilor nu-și menajează foștii colegi de partid și de guvern.

Ludovic Orban dă cărțile pe față despre excluderea din PNL: ”Au îndepărtat un lider care a dus partidul la victorie, la guvernare”

După aproape 30 de ani petrecuți în rândurile Partidului Național Liberal, Ludovic Orban era exclus, în noiembrie 2021, din partidul pe care l-a slujit și căruia i s-a dedicat total.

ADVERTISEMENT

Vorbind la ”Sport și Politică” despre excluderea din PNL, Orban i-a cerut moderatorului Horia Ivanovici să nu-l compătimească. Spune că el îi compătimește pe foștii săi colegi, care au ajuns ”cârpele de șters pe jos ale sistemului, ale lui Iohannis și ale PSD”.

Fostul șef al liberalilor admite că cele petrecute în toamna anului 2021 au reprezentat un act de trădare. Le reproșează foștilor colegi că și-au dat afară un lider care a dus partidul pe locul 1 la alegeri și apoi la guvernare.

ADVERTISEMENT

”Nu mă victimizați, nu mă compătimiți. Eu i-am compătimit pe cei din PNL pentru că au ajuns în situația de a fi cârpele de șters pe jos ale sistemului, ale lui Iohannis și ale PSD. Că și-au îndepărtat un lider care a luat partidul de la 15-16%, dintr-o groapă de potențial, iar nimeni din partid nu mai credea că este posibilă victoria și a dus partidul la victorie și a dus partidul la guvernare. Și ei mi-au dat un șut în fund. Și-au dat lor un șut în fund.

Ce s-a ales de echipa câștigătoare? Se bat între ei la Parlament. E vai mama lor. Eu unul, vă spun sincer, eu n-aș putea să trăiesc în pielea vreunui lider al PNL în situația umilitoare în care se găsesc ei. Eu nu știu cum se plimbă pe stradă liniștiți. le mai și cer votul oamenilor, după trădarea gravă, grosolană pe care ei au săvârșit-o. Cum adică tu să ceri votul spunând: votați PNL, scăpați de PSD și după aia tu să readuci PSD-ul la putere, spune Orban.

ADVERTISEMENT

Orban, retoric despre ideea de liberalism: ”Ce mai e liberal în PNL?”

Întrebat de Horia Ivanovici dacă ideea de liberalism este în pericol în România, Orban a dat exemplul PNL-ului. A spus că, în prezent, nimic nu mai este liberal în fostul său partid. Fostul premier dă și o serie lungă de exemple legislative care arată îndepărtarea PNL-ului de acest curent.

”Liberalii susțin mediul privat. PNL-iștii, alături de PSD, au dat în cap mediului privat la greu, cu toate creșterile de taxe, impozite, plafonarea adaosului. Sunt măsuri anti-liberale care nu au niciun fel de legătură cu piața liberă. Un liberal apără proprietate privată. Tu îl forțezi pe proprietar să-și dea în arendă pe 7 sau 10 ani terenul și să nu mai dispună de el?

ADVERTISEMENT

Un liberal diminuează birocrația, reduce numărul de instituții ale statului, inclusiv numărul de UAT-uri. Un liberal susține egalitatea în fața legii. Păi, ce egalitate avem cu speciali, cu privilegiați, chestiuni care înseamnă o încălcare gravă a principilor liberale, libera concurență. Această guvernare a adus frica în inimile românilor”, acuză Orban.

Ludovic Orban, despre înlocuirea sa cu Florin Cîțu: ”O operațiune absolut abominabilă”

Un alt subiect extrem de sensibil care-l privește pe Ludovic Orban a fost abordat la ”Sport și Politică”. E vorba de episodul schimbării sale cu Florin Cîțu în fruntea partidului.

Orban lansează acuzații grave. Spune că, la congresul din 2021, rivali săi au apelat la cele mai ”mizerabile și cele mai reprobabile manevre”. Oferă și exemple în acest sens.

”Înlocuirea mea a fost o operațiune absolut abominabilă în care au fost implicate instituții, nu numai actori individuali. S-a apelat la cele mai mizerabile și cele mai reprobabile manevre.

Dacă ar fi fost vot cu toți membrii partidului, cred că domnul Florin Cîțu nu lua nici 7%. Asta dacă se vota pe bune de către toți membrii PNL. Cum vă imaginați că m-am dus, am susținut un candidat, a câștigat alegerile împotriva unui candidat care era susținut de Cîțu. Acesta a plecat în concediu și de acolo, a doua zi, a făcut postare în care a spus că-l susține pe Cîțu. Eu personal nu pot să înțeleg astfel de situații.

Ce am spus și repet: actuala conducere a PNL este un pericol pentru democrația din România. Dacă va folosi metodele staliniste pe care le-a folosit la acel congres, pentru alegerile din România reprezintă o mare amenințare pentru democrație”, punctează Orban.

Despre șansele ca Nicolae Ciucă să ajungă președintele României, Orban spune: ”Visează noaptea, în fața oglinzii. Sunt convins că românii nu-l vor alege. Nici măcar nu va intra în turul II”.

"A fost trădare!". Ludovic Orban rupe tăcerea despre excluderea din PNL

ADVERTISEMENT