Life

A fost una dintre străzile vedetă ale Bucureștiului. Era printre cele mai populare artere comerciale din oraș. Aici veneau să cumpere și oamenii fără bani

O stradă din București era cu ani în urmă una dintre cele mai populare artere comerciale din oraș. Ce s-a ales însă de ea?
16.02.2025 | 15:00
A fost una dintre strazile vedeta ale Bucurestiului Era printre cele mai populare artere comerciale din oras Aici veneau sa cumpere si oamenii fara bani
Strada Bazaca, una dintre cele mai populare dintre străzile Bucureștiului. Sursă foto: Bucureștiul meu Drag / Arhiva Muzeului Municipiului București, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Știai că una dintre străzile Bucureștiului era cu adevărat populară în urmă cu ani buni? În prezent mai există doar arhive și povești despre ea. Poate ai trecut și tu pe aici la un moment dat.

Strada Bazaca, una dintre străzile Bucureștiului care a dispărut

Bucureștiul este un oraș mare, dar încărcat și cu numeroase povești. În Capitală găsești o mulțime de clădiri spectaculoase, dar și obiective turistice pe măsură. Mai sunt însă și unele locuri, emblematice la un moment dat, dar care au fost lăsate uitării, sau au dispărut total.

ADVERTISEMENT

Una din străzile Bucureștiului care strălucea odată este chiar strada Bazaca. Aici veneau negustorii și existau o mulțime de prăvălii. Inclusiv oamenii care nu aveau bani veneau la cumpărături în zonă.

Și tot pe aceeași stradă a apărut și magazinul „La vulturul de mare cu peștele în ghiare”, care a fost după mutat. Deși nu se vorbește prea mult despre Strada Bazaca în prezent, în urmă cu mai bine de un secol, strada era una celebră, fiind cea mai populară arteră comercială din oraș.

ADVERTISEMENT

Oamenii care ajungeau aici găseau o mulțime de mărfuri, la prețuri accesibile. Inclusiv țăranii de la periferii, dar și slujitoarele boierilor veneau aici să cumpere ceea ce aveau nevoie.

Care este povestea străzii Bazaca

Numele străzii provine de la Anastasie Bezaca, secretarul principelui Prozorovsky, general-șef al armatei ruse în timpul războiului ruso-turc (1806-1812). După război, acesta s-a stabilit în București.

ADVERTISEMENT

El ar fi cumpărat mai multe prăvălii, care i-au și purtat numele. Zvonurile spun că ar fi ridicat și un han în zonă, Hanul Bezaca. Numele lui a ajuns însă să fie stâlcit de bucureșteni, iar de aici și numele străzii Bazaca.

ADVERTISEMENT

Într-un reportaj realizat în urmă cu mai bine de 100 de ani, se vorbea despre strada Bazaca, una dintre străzile Bucureștiului care atrăgea atenția oricui. Se afla aproape de Piața Unirii și era o plăcere să negociezi aici.

„Micul pasaj, care leagă piața de flori cu Halele Centrale, este poate cel mai vechi centru negustoresc al capitalei. Prăvălioarele sale, o ușa și poate și o fereastră, și-au rostogolit mărfurile lor, ca un corn al abundenței până în mijlocul străzii.

Când trebuie să treci prin Bazaca, ai impresia că te împleticești printre bucățile desfăcute de pânză și stambă și că le tragi după tine, chiar după ce ai izbutit să te smulgi din pasaj, ca dintr’un coșmar”, se arăta într-un reportaj din 1932 din „Ilustrațiunea Română”.

Cum a dispărut una dintre străzile emblematice ale Bucureștiului? Strada Bazaca, deși era un simbol al centrului, a ajuns să fie distrusă total. Locul nu a supraviețuit lucrărilor de modernizare de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial.

Mai exact, era nevoie de spațiu pentru bulevardul I.C Brătianu, dar și pentru blocurile care se află la marginea arterei importante. Astfel, autoritățile nu s-au gândit de două ori înainte să distrugă locul.

Cele mai frumoase, dar scumpe străzi ale Bucureștiului

Dacă Strada Bazaca a dispărut, asta nu înseamnă că în Capitală nu există și alte străzi emblematice. De altfel acestea sunt și cele mai scumpe, astfel că o proprietate aici poate fi destul de costisitoare.

Strada Andrei Mureșanu, spre exemplu, este o stradă superbă, cu copaci bătrâni care își unesc coroanele vara, formând astfel un tunel verde dens și impresionant. Iar la rândul ei, strada Ankara merită admirată.

Tot în București există străzile Argentina, Atena, Belgrad, dar și Brazilia și Bruxelles. Acestea sunt de altfel unele destul de scumpe, fiind situate chiar în inima Capitalei. Bulevardul Aviatorilor, situat între între Piața Victoriei și Statuia Aviatorilor se face și el remarcat de asemenea.

Aici vei putea observa o mulțime de clădiri, unele mai vechi, altele ceva mai noi. Strada Finlanda, spre exemplu, are o formă de dreptunghi și atrage prin simplitatea sa. Deși străzile din București au suferit modificări de-a lungul timpului, încă există locuri interesante care merită admirate.