Un bărbat, în vârstă de 34 de ani, a găsit o adevărată comoară chiar lângă București, în județul Călărași. Pasiunea sa în detecția de metale, descoperită în timpul pandemiei, l-a ajutat să găsească câteva obiecte de valoare.
Cristian Vasilescu, în vârstă de 34 de ani, și-a luat detectorul de metale și a mers pe un câmp, după ce a analizat câteva hărți istorice. Imediat, acesta a bănuit că acolo s-ar putea găsi o adevărată comoară.
După primul semnal, acesta s-a apucat de săpat. Din pământ a scos o monedă aurită, iar la nici 20 de metri distanță, a găsit o fibulă, din argint aurit.
„Fibula e superbă, cu detalii fascinante. Pare să fie din argint suflat cu aur, decorată cu modele care mă duc cu gândul la o anumită cultură istorică. Era ruptă, dar am reușit să găsesc și cealaltă bucată la aproximativ 25 de metri distanță”, a declarat Cristian, conform stirilekanald.ro.
La puțin timp după, detectorul a semnalat un alt obiect, de data aceasta un fragment metalic în forma unui picior, cu o terminație ascuțită, de aproximativ 18 cm lungime.
În acest context, el a realizat că zona ar putea deveni un sit arheologic important, astfel că a decis să anunțe autoritățile. Cristian a mers mai departe cu pasiunea sa, așa că s-a plimbat cu detectorul de metale într-o altă zonă, acolo unde a descoperit mai multe obiecte medievale, precum inele și alte artefacte.
„Fibula, dacă asta e acel obiect, pentru că l-am văzut doar în poze, este excepțională. Are o formă care amintește de fibulele zoomorfe sau vegetale din protoistorie. Dar pentru o identificare precisă ar fi nevoie să văd obiectul propriu-zis.
Poate fi din hallstatt, adică prima epocă a fierului, circa 1200-500 înainte de hristos. Dar are un decor rudimentar, iar asta face piesa și mai interesantă. Cu siguranță experții care o vor cerceta o vor încadra corect”, a explicat un expert în istorie, conform sursei menționate.
În continuare, obiectele au fost predate autorităților. Acestea au ajuns în custodia Direcției Județene pentru Cultură Călărași, iar mai apoi la Muzeul Județean de Istorie.