News

A început administrarea dozei 3 de ser contra COVID. Valeriu Gheorghiță: Peste 13.000 de români vaccinați deja

Debutul administrării dozei booster a fost marcat de o acțiune la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș".
28.09.2021 | 14:27
28-09-2021
11:27

Valeriu Gheorghiță: Peste 13.000 de români au făcut doza 3 și peste 25.700 de persoane s-au programat

Peste 13.000 de români au primit doza 3 de vaccin împotriva COVID-19 până marți la prânz, a anunțat Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, 25.700 de persoane s-au programat în platforma de programare pentru doza 3, în condițiile în care programările în platformă au fost deschise luni seară.

Doza 3 se face doar cu vaccin Pfizer sau Moderna, la alegere, și se poate administra inclusiv încrucișat: cine a făcut primele două doze cu Pfizer poate opta acum pentru vaccin Moderna și invers.

28-09-2021
08:55

A treia doză duce eficiența vaccinului la 95%, spune Valeriu Gheorghiță

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, colonel dr. Valeriu Gheorghiță a participat marți la debutul vaccinării cu cea de a treia doză de ser contra COVID, administrând serul cadrelor medicale de la Institutul Matei Balș.

Potrivit declarațiilor făcute de Valeriu Gheorghiţă în fața jurnaliștilor, doza trei de vaccin restabileşte eficienţa la peste 95% faţă de infecţie şi la 97% faţă de formele grave de boală.

“Cea mai mare experienţă o are Israelul în momentul de faţă, unde sunt circa trei milioane de doze administrate, practic 50% din populaţia eligibilă a primit deja cea de-a treia doză de vaccin.

Peste 85% din cei peste 65 de ani au primit cea de-a treia doză de vaccin, iar rezultatele sunt foarte bune, în sensul în care eficienţa se restabileşte la peste 95% faţă de infecţie, faţă de a avea un test pozitiv şi la peste 97% faţă de formele gravă de boală care necesită spitalizare.

Ca atare, evident că riscul să ne infectăm a scăzut de cel puţin 11 ori comparativ cu persoanele care au primit doar două doze, iar riscul de a face o formă severă a scăzut de aproximativ 20 de ori la persoanele care au primit şi a treia doză comparativ cu cei care aveau doar două doze”, a afirmat medicul.  
 
Valeriu Gheorghiță a mai precizat că în România nu există o reticenţă în privinţa celei de-a treia doze, ci a primei scheme de vaccinare. 
 
“Nu cred că ne lovim de o reticenţă în ceea ce priveşte doza a treia, ne lovim de o reticenţă în ceea ce priveşte numărul de persoane care se vaccinează cu prima schemă şi aici este foarte importat să înţelegem că pentru noi prioritar rămâne să creştem rata de acoperire vaccinală la nivel populaţional pentru că este singura modalitate prin care putem încetini răspândirea virusului alături de o măsură foarte importantă şi anume masca de protecţie, este măsura complementară care reduce riscul de infectare şi fiind vaccinaţi având un risc foarte mic să facem o formă gravă de boală şi să ajungem la spital”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

28-09-2021
08:35

Este posibilă combinarea vaccinurilor ARN mesager

Dacă în primă instanță autoritățile au informat că doar cei care au fost imunizați cu serul produs de AstraZeneca au posibilitatea de a opta între cele două vaccinuri pe baza tehnologiei ARN mesager, în cursul serii de luni au revenit și au precizat că oricine poate opta pentru unul dintre cele două seruri, indiferent cu ce vaccin are schema completă realizată.

Informația a fost transmisă prima dată de secretarul de stat Andrei Baciu și, ulterior confirmată pe Facebook de echipa de comunicare a campaniei de vaccinare.

Este posibila combinarea vaccinurilor ARNm
Este posibila combinarea vaccinurilor ARNm Foto: Captură de ecran Facebook

 

28-09-2021
07:39

Cseke Attila s-a vaccinat cu a treia doză de vaccin anti-Covid

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a primit, marți, a treia doză de ser anti-Covid. El a făcut acest demers la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Potrivit, secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, până la ora 10.00 se programaseră în platforma de vaccinare 11.970 de persoane, dintre care 11.186 au optat pentru serul Pfizer/BioNTech, iar celelalte 784 de programări au fost pentru serul Moderna.

Românii care au finalizat schema inițială de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puțin 6 luni în urmă, pot, începând de marți, 28 septembrie, să solicite imunizarea cu cea de a treia doză de vaccin.

Această doză de rapel se efectuează numai cu vaccinuri pe bază de ARN mesager (ARNm), indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech sau Moderna.

ADVERTISEMENT

Dacă vaccinul administrat inițial a fost unul pe bază de ARNm, persoanele care se vaccinează cu cea de a treia doză pot opta pentru același ser ca la schema de vaccinare inițială sau pot alege celălalt vaccin cu aceeași tehnologie.

A început administrarea dozei 3 de ser contra COVID. Valeriu Gheorghiță vaccinează cadrele medicale de la Matei Balș

Debutul administrării dozei booster de ser contra COVID a fost marcat de o acțiune organizată, cu începere de la ora 10.00, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof Dr Matei Balș” unde cadrele medicale aflate în prima linie în lupta împotriva maladiei COVID-19 au primit cea de a treia doză de vaccin.

ADVERTISEMENT

Prima persoană vaccinată a fost chiar managerul acestei unități spitalicești, dr. Cătălin Apostolescu, medic primar Boli Infecțioase.

La activitate a participat și președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, colonel dr. Valeriu Gheorghiță, care, în semn de apreciere pentru semnalul de responsabilitatea transmis de personalul medical, a fosy implicat și în procesul de vaccinare.

ADVERTISEMENT

La data de 27 februarie 2020, Institutul Național de Boli lnfecțioase “Prof. Dr. Matei Balș“ a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

La Matei Balș a fost administrată prima doză de vaccin din campania națională de vaccinare

Campania de vaccinare în România a început pe 27 decembrie 2020. Debutul campaniei a fost la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș“ din capitală, unde prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Campania a continuat la nivel național, în prima etapă fiind imunizate cadrele medicale.  În etapa a doua au fost eligibilă populația cu grad ridicat de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

În cea de a treia etapă a campaniei de vaccinare a venit rândul persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate, populaţia adultă, alte categorii decât bolnavii cronici și populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

ADVERTISEMENT