Sporturi

A început campania “Bun simț turistic”. Protejarea Sfinxului și a Babelor, printre obiective

06.09.2019 | 15:50
Campania Bun Simț Turistic a avut parte de o manifestare pe platoul Bucegi. Sursa foto - facebook

A început campania “Bun simț turistic”. Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a salutat campania civică online #BunSimțTuristic lansată de către Cristina Predoiu, participând, la invitația acesteia, a Regiei Naționale a Pădurilor și a Administrației Parcului Natural Bucegi – în calitate de co-organizatori – la o manifestare organizată chiar pe Platoul Bucegi. La eveniment, alături de organizatori au venit și reprezentanți ai organizațiilor de mediu, Jandarmeriei Montane, Serviciilor Salvamont, membri ai Fundației Ecologice Carpați, artiști și turiști.

A început campania “Bun simț turistic”

ANANP a fost reprezentată de o delegație formată din reprezentanți ai Serviciilor Teritoriale Brașov și Prahova, ocazie cu care a formulat recomandări și măsuri care pot fi puse în aplicare de către administrația Parcului Natural Bucegi cu privire la delimitarea clară în teren a zonelor de protecție integrală sau strictă și amenajarea unor trasee tematice limitrofe celor două monumente ale naturii, Sfinxul și Babele.

Celebrele formațiuni naturale – de o importanță geologică și geo-morfologică recunoscută, monumente ale patrimoniului natural proprietate publică a statului – posedă o valoare estetică, științifică și educativă imensă. Ele oferă o perspectivă unică asupra proceselor geologice care marchează evoluția Pământului. Documentarea realizată de către TopGeocart pe Sfinxul din Bucegi – prin scanarea cu laser 3D si cu ajutorul tehnologiei Leica în cadrul unei cercetări de pionierat – a imortalizat fidel un moment al existentei monumentului de patrimoniu, care poate constitui un reper pentru evoluția stării de conservare/ degradare a acestuia prin monitorizare periodică.

A început campania “Bun simț turistic”. Babele
O campanie online vrea să salveze Babele și Sfinxul. Sursa foto – facebook

Protejarea Sfinxului și a Babelor, printre obiective

Scanarea a evidențiat elemente invizibile ochiului uman, fisuri și zone predilecte de scurgere a apelor corozive, crelarea dominanței sectoarelor de eroziunea cu direcția vânturilor. Acuratețea ridicată a modelului rezultat constituie un suport pentru documentarea digitală a geomoștenirii României, pentru realizarea unor analize de măsurare, monitorizare, conservare și restaurare în viitor. Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate-ANANP își propune, prin misiunea sa, să avanseze și să promoveze o perspectivă nouă asupra moștenirii geologice („geomoștenire”) din ariile naturale protejate ale României.

Întâlnirea de pe Platoul Bucegi a fost un nou prilej pentru a lansa un apel la comportament responsabil față de natură, luând în considerare numeroase semnale de alarmă venite din partea societății civile cu privire la comportamentul iresponsabil al unor turiști, inclusiv față de față de cele două monumente, Sfinxul și Babele. Totodată, ANANP mulțumește celor care participă activ la protejarea patrimoniului natural al României și a deschis porți colaborării prin programul ,,Natura în spirit și fapte – voluntariat pentru viitor”

 

 

Tags: