News

A început construcția unei adevărate capodopere inginerești în România. Cele mai lungi tuneluri vor lega țara noastră la marele coridor din Europa

Infrastructura de transport internă primește un important imbold: a început construcția unor tuneluri care vor lega țara noastră la marele coridor din Europa.
02.06.2024 | 12:55
A inceput constructia unei adevarate capodopere ingineresti in Romania Cele mai lungi tuneluri vor lega tara noastra la marele coridor din Europa
Amplă capodoperă inginerească în România: se construiesc cele mai lungi tuneluri care vor lega țara noastră la marele coridor din Europa. Sursa foto: Facebook / CFR Drumuri și Poduri / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O veritabilă capodoperă inginerească a demarat în România: se construiesc cele mai lungi tuneluri care vor lega țara noastră la marele coridor din Europa. Anunțul oficial.

Amplă capodoperă inginerească în România: se construiesc cele mai lungi tuneluri care vor lega țara noastră la marele coridor din Europa

La finalul lunii mai, compania Aktor a pus în funcțiune cel de-al doilea utilaj TBM, denumit Varvara. Acesta are misiunea de a săpa tunelurile gemene de la Ormeniș, în muntele de lângă Racoș.

ADVERTISEMENT

Vorbim de traseul viitoarei căi ferate Brașov – Simeria. Aceasta face parte din Coridorul Rin – Dunăre, secțiunea Brașov – Sighișoara, subsecțiunea 2: Apața-Cața. Varvara este numită după Sf. Varvara, protectoarea minerilor.

Acest proiect de mare anvergură este cofinanțat de Uniunea Europeană. Contractul a fost semnat de Compania Națională de Căi Ferate (CFR SA) cu consorțiul AKTOR SA – Alstom Transport SA – Arcada Company Galați.

ADVERTISEMENT

De notat că primul utilaj TBM, denumit Eleni, a pornit pe 5 martie 2024. Alături de cel pus pe picioare pe 29 mai, va fora tunelurile gemene Ormeniș. Acestea au o lungime de 6,9 km fiecare, între Racoș și Ormeniș, pe segmentul sudic al tronsonului de cale ferată care va străpunge dealurile din zonă.

Până pe 31 mai 2024, Eleni a săpat 102 metri (echivalentul a 68 de inele prefabricate de beton) în interiorul dealului. În următoarea perioadă, cei de la Aktor vor aplica aceleași proceduri de accelerare a forajului cu Varvara ca și cu primul TBM, Eleni. Va fi inițial faza de testare, iar apoi treptat, frontul de foraj va câștiga viteză, notează Club Feroviar.

ADVERTISEMENT

Cum vor arăta cele două tuneluri

Până în prezent, Eleni a poziționat 68 de inele prefabricate din beton. Ele formează peretele circular al tunelului. Aprovizionarea vine de la fabrica din Zărnesti. Aici s-au produs inelele care au asigurat un stoc impresionant pentru această primă pereche de tuneluri.

Ulterior, o a doua pereche de tuneluri, numită Homorod, cu o lungime de 5,1 km fiecare, va fi forată între Racoș și Homorod. Debutul lucrărilor este programat pentru această vară.

ADVERTISEMENT

Vestea bună este că TBM-urile 3 și 4 au fost livrate 100%. Mai trebuiesc asamblate. Ele sunt programate să înceapă în iulie, respectiv august, urmând să foreze aproximativ 15 luni, Homorod fiind un tunel mai scurt decât Ormeniș.

Cele două pasaje subterane Ormeniș / Homorod vor fi formate fiecare din câte două tuneluri feroviare cu câte o linie de cale ferată. Distanța dintre cele două tuneluri forate va fi variabilă. Va fi cuprinsă între 30 de metri lângă zonele de intrare și 70 m lângă zona cu suprasarcină mare, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”