News

A început curățenia în Cișmigiu. În cât timp vor arăta decent parcurile Capitalei, conform lui Nicușor Dan

Autoritățile au început curățenia în Cișmigiu. Nicușor Dan a spus în cât timp vor arăta decent parcurile din Capitală
30.08.2021 | 10:41
A inceput curatenia in Cismigiu In cat timp vor arata decent parcurile Capitalei conform lui Nicusor Dan
ADVERTISEMENT

Primăria Capitalei a demarat operațiunea de curățare a parcului Cișmigiu. Zielele trecute, au apărut imagini în presă cu grădina în paragină.

Cișmiciul este plin de mizerie, băncile și coșurile de gunoi sunt rupte, iarba este mare, iar aleile sunt sparte și pline de excremente de păsări. Luni dimineață, primarul general a mers într-o vizită de lucru în parc.

ADVERTISEMENT

A început curățenia în Cișmigiu. În cât timp vor arăta decent parcurile Capitalei, conform lui Nicușor Dan

Edilul a declarat că 40 de angajați ai Administrației Lacuri Parcuri si Agrement intervin pentru a tunde iarba și a face curățenie. El a precizat că au la dipoziție o săptămână pentru a duce la bun sfârșit aceste sarcini.

„Avem o echipă de 40 de oameni de la ALPAB, care au o săptămână sarcina să pună la punct Cişmigiul, să facă curăţenie şi să tundă iarba acolo unde nu este tunsă. Puţin mai târziu, când o să avem bani, o să ne ocupăm de alei,” a declarat Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Primarul general a dat asigurări că, în doi ani, parcurile din Capitală vor arăta corespunzător: „iar din marile investiţii, asta depinde de bugetul pe anul viitor, dar vă promit că în doi ani o să arate toate parcurile de care noi ne ocupăm aşa cum ar trebui să arate nişte parcuri”.

Sunt și probleme

„Avem o problemă, o întârziere cu curăţatul statuilor. Statuile nu ţin de ALPAB, ţin de Direcţia de Peisagistică, fostul AMPT. Pentru curăţarea statuilor trebuie să luăm un aviz de la Direcţia pentru Cultură, organismul subordonat al Ministerului Culturii, şi acolo este o mare întârziere pentru obţinerea avizelor pentru că e personal insuficient, spun ministerul şi direcţia,” a mai spus Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Mai mult, edilul a precizat că această sarcină este un test pentru ALPAB. În funcție de cum vor face curățenie în Cișmigiu, se va stabili dacă vor externaliza serviciul sau administrația se va ocupa în continuare de parcuri.

Nicușor Dan testează ALPAB

„Este un test pentru ALPAB. În funcţie de ce vor face săptămânile astea vom decide dacă în viitor, după ce Compania de Parcuri se închide, dacă o să continuăm cu ALPAB prin muncitori angajaţi sau dacă o să externalizăm. Deci ce fac ei zilele astea, săptămânile astea, o să ne dea răspunsul ce se va întâmpla în viitor,” a spus Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

„După cum ştiţi, în şedinţa de poimâine a Consiliului General sunt puse pe ordinea de zi mai multe proiecte care vizează parcurile: dizolvarea Companiei de Parcuri, dizolvarea Companiei de Arbori şi scăderea tarifului pentru Compania de Parcuri, pentru că nu e posibil ca pe piaţă tuns iarba şi strâns iarba împreună să coste 40 de bani şi la Compania de Parcuri tunsul să coste un leu şi strânsul ierbii tot un leu, adică doi lei, faţă de 40 de bani”, a adăugat  .

Şi, de asemenea, încetarea exclusivităţii pe care Compania de Parcuri o avea pe întreţinerea parcurilor din Bucureşti, astfel încât să putem să intrăm şi cu personal ALPAB şi cu eventual alte firme,” a mai explicat el.

Cine e de vină pentru întârzierea cu care se face curățenie în parcuri

Edilul, întrebat de ce nu a demarat mai devreme acțiunile de curățare a parcului, a dat vina pe ALPAB și pe Compania de Parcuri: „au fost mai multe momente în care m-am implicat şi am crezut că problema va fi rezolvată. În primul rând, când s-a schimbat conducerea Companiei de Parcuri. După cum ştiţi, era o conducere cu o adunare generală constituită din consilieri din vechiul mandat şi cu un consiliul director numit de ei. S-a schimbat”.

„După aceea, a fost o lungă întâlnire la Primăria Generală în care am avut un plan de acţiune, cu bani, cu suprafeţe. Din nou, nu s-a întâmplat nimic. Şi după aceea, pentru că ne-am dat seama că nu sunt bani suficienţi, am făcut şi o rectificare bugetară în care am pus bani pentru parcuri. Din nou nu s-a întâmplat nimic. Este o vină comună a Direcţiei ALPAB, pe de-o parte, şi de asta am schimbat directorul, pe de altă parte a Companiei de Parcuri, care n-a făcut lucrările aşa cum trebuia,” a adăugat.

ADVERTISEMENT
Tags: