News

A început evacuarea românilor din Afganistan. Operațiunea este una extrem de dificilă. Decizia autorităților. Update

Evacuarea românilor din Afganistan a început, iar un avion al armatei a plecat acolo.
18.08.2021 | 21:06
A inceput evacuarea romanilor din Afganistan Operatiunea este una extrem de dificila Decizia autoritatilor Update
ADVERTISEMENT
18-08-2021
18:24

Oprațiunea este mai grea decât se credea. Anunțul făcut despre situația lor

În aceste momente sunt 33 de români care sunt blocați în Afganistan. 15 dintre aceștia doresc să plece cu aeronava trimisă de autoritățile române acolo.

Totuși, restul de 18 sunt implicați în diverse operațiuni, unii chiar în evacuarea celorlalți cetățeni, așa că situația lor este una mai delicată. Deocamdată, nu se știe dacă aceștia vor părăsi țara împreună, conform unor informații ale jurnalisului Radu Tudor, transmise pe pagina sa web.

Aeronava românească nu a ajuns încă la destinație, iar decizia va fi luată ulterior. Ceea ce se mai știe este că avionul românesc va decola dintr-o locație securizată, apropiată de Kabul. 
 

17-08-2021
16:51

Florin Cîțu, declarații despre situația românilor din Afganistan

Premierul Florin Cîțu a transmis că sunt 27 de români care așteaptă pe Aeroportul Internaţional din Kabul să fie evacuați. Aceștia vor fi preluați de un avion al Forţelor Aeriene Române.

Sunt și alți români care au rămas blocați în această țară cucerită de talibani, pentru care se fac demersuri și se încearcă găsirea unor soluții, a mai transmis premierul.

De asemenea, premierul a precizat că toți românii care se află acolo trebuie să își anunțe prezența la Ambasada României din Islamabad.

„Aş vrea să vă fac o informare despre situaţia cetăţenilor români din Kabul, în primul rând. În acest moment sunt 27 de cetăţeni români pe Aeroportul Internaţional din Kabul şi urmează să fie evacuaţi cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române care a plecat şi astăzi spre Afganistan.

Se fac, de asemenea, demersuri, pentru recuperarea altor conaţionali aflaţi la o fostă bază militară americană.

Aş vrea să reiterez un anunţ foarte important, un mesaj important către toţi cetăţenii români care se mai află în Afganistan şi nu au contactat misiunea diplomatică a României din Pakistan să se adreseze urgent ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate”, a afirmat Florin Cîţu.

17-08-2021
13:37

O aeronavă românească a plecat spre Kabul

Un avion românesc a plecat după cetățenii rămași în Afganistan. Autoritățile au transmis că până în această seară toți românii blocați în Kabul vor fi aduși acasă.

Acest lucru vine în contextul în care premierul făcea, luni, un apel la președinte și la Forțele Aeriene Române pentru a interveni în cazul conaționalilor prinși în această țară cucerită de talibani.

17-08-2021
13:01

Bogdan Aurescu a precizat că au fost obținute toate autorizațiile de survol

Ministrul de Externe a explicat că a fost nevoie de 12 asemenea autorizații, pentru tot atâtea state. 27 de români sunt în acest moment în Afganistan.

Unii oameni au reușit deja să plece. Bogdan Aurescu a făcut un apel la conaționalii aflați în țara asiatică care nu și-au transmis coordonatele către ambasadă să o facă.

„Noi am lucrat încă de la începutul deteriorării situației de securitate, de la începutul săptămânii trecute, în cadrul celulei de criză interinstituționale pe care am convocat-o începând cu 13 august. Am lucrat foarte bine cu partenerii, am discutat cu SUA, cu Marea Britanie și alte state partenere care au operat zboruri spre Kabul și ca urmare a demersurilor, în capitale și pe alte canale diplomatice am reușit să facilităm evacuarea a 11 cetățeni români, apoi a 16 cetățeni români în cursul nopții de ieri. Rămân 27 cetățeni români care se află pe aeroport și în alte locații,” a declarat Aurescu, potrivit Digi24.

„În cursul zilei de ieri președintele Klaus Iohannis a decis ca un zbor  al Forțelor Aeriene Române să fie pregătit pentru a aduce din Kabul cetățeni români. Acest zbor e pregătit pentru a se deplasa în Afganistan. În cursul nopții am obținut autorizațiile de survol pentru 12 state, traseul e lung și complicat. Chiar acum am obținut și ultima autorizație de survol, așa că avionul poate să decoleze spre Afganistan. În aproximativ două ore avionul va putea să decoleze,” a adăugat.

Totodată, ministrul de Externe a precizat că sunt analizate și alte variante pentru evacuarea cetățenilor români: „folosim și alte ocazii, tot ieri am examinat posibilitatea oferită de un zbor NATO care a plecat de la baza din Ungaria către Kabul și dacă va fi posibil vom evacua cetățeni români și cu acest zbor”.

El a subliniat că este foarte important ca toți românii să ajungă în aeroport în siguranță: „parte din cetățeni se află în afara aeroportului din Kabul, trebuie să facilităm tranzitul lor prin oraș ca să ajungă în siguranță în aeroport. Acest lucru nu depinde în totalitate de noi, există o situație extrem de volatilă în oraș. Până în momentul de față niciun român nu a semnalat că s-ar afla în pericol.”

„De ieri am făcut apel către cetățenii românii să se înregistreze dacă nu au făcut-o deja. Încă 7 români și-au înregistrat prezența în Afganistan,” a adăugat.

 

Evacuarea civililor din Afanistan a început. Mai multe avioane americane și britanice au reușit să decole din Kabul.

În cursul nopții trecute, 16 cetățeni români au reușit să părăsească țara cucerită de talibani. Ministerul Afacerilor externe a precizat că numărul conaționalilor din Afganistan a fost de 43.

ADVERTISEMENT

A început evacuarea românilor din Afganistan. „Marea majoritate a reuşit să plece”

Alți șapte cetățeni români și-au anunțat prezența în Afganistan, după apelul autorităților de luni, 16 august. Numărul total al celor care se aflau pe teritoriul țării era de 43.

Dintre aceștia, 16 au plecat deja, în avioane britanice sau americane. În prezent, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români în Afganistan.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor externe a precizat că e fac eforturi pentru a trimite o aeronavă: „împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români.”

„Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor,” au anunțat oficialii. Adminsitrația prezidențială a transmis, în cursul serii de luni, că s-a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

ADVERTISEMENT

Haos pe aeroportul din Kabul

În cursul serii de luni, 16 august, în aeroportul din Kabul a fost haos. Aeronavele nu puteau ateriza sau decola din cauza miilor de oameni care alergau frenetic pe platformă, în speranța că vor reuși să ajungă într-un avion.

Într-un final, liniștea a fost restaurată, iar primele aeronave au reușit să decoleze, supraaglomerate.

ADVERTISEMENT

Primele imagini cu românii care părăseau teritoriul afgan au ajuns în spațiul public. Daniela Onofrei, una dintre româncele care se aflau în Afganistan a precizat și că atmosfera este una calmă.

Români părăsind Afganistanul
Români părăsind Afganistanul
Sursa foto: Facebook/ Adelin Petrișor

„Am reuşit să plec cu un zbor britanic. Din ce ştiu eu, marea majoritate au reuşit să plece azi dimineaţă şi sunt deja pe drum spre o destinaţie sigură”, a spus românca, potrivit Știrile TVR.

„Nu am informaţii despre câţi români au mai rămas în Kabul, dar oricum nu mai sunt foarte mulţi şi vor pleca şi ei în decursul zilei de astăzi. Atmosfera în Kabul era destul de liniştită şi toată lumea este în siguranţă acolo,” a adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT
Tags: