News

A început evacuarea românilor din Sudan. Sute de oameni au murit în bombardamentele de la Khartoum

Nouă români au fost repatriaţi din Sudan cu ajutorul autorităţilor franceze, în timp ce alţi 20 aşteaptă să plece din această ţară.
24.04.2023 | 12:17
A inceput evacuarea romanilor din Sudan Sute de oameni au murit in bombardamentele de la Khartoum
Peste 1.000 de persoane au fost evacuate până acum din Sudan Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul francez a anunțat în luni dimineață că a reușit până acum să evacueze 388 de persoane din Sudan, între aceştia afându-se şi nouă cetăţeni români, după cum informează MAE de la Bucureşti, într-un comunicat. Potrivit autorităţilor, în Sudan s-ar mai afla 20 de cetăţeni români.

Românii din Sudan au fost evacuaţi mai întâi în Djibouti

Primul avion militar german cu 101 persoane evacuate din Sudan, din cauza conflictului dintre fracțiunilor militare, a sosit luni dimineață la Berlin, un avion militar olandez a plecat de la Khartoum spre Iordania, Franța continuă să repatrieze cetățeni de mai multe naţionalităţi, în timp ce Elveția și-a închis ambasada de la Khartoum și a evacuat personalul.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la data de 16 aprilie 2023, nouă cetățeni români și un membru de familie, cetățean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului in noaptea de 23 spre 24 aprilie 2023, cu un zbor de evacuare organizat de autoritățile franceze până în Djibouti.

În acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 20 de cetățeni români și trei membri de familie (cetățeni sudanezi și egipteni), care s-au adresat misiunii diplomatice pentru a cere sprijin în vederea evacuării.

ADVERTISEMENT

“Task force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din Sudan și menține legătura cu cetățenii români aflați încă în Sudan, precum și cu celelalte state membre UE și partenere, în vederea evacuării cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora care și-au exprimat dorința de a fi evacuați”, mai anunţă MAE.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice +251 935 350 059.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, potrivit unei surse militare germane, un Airbus A321 a transportat persoane evacuate de la baza iordaniană Al Azrak, pe care armata germană o folosește ca punct de plecare pentru Berlin. Până acum un total de 313 persoane au fost evacuate de nemţi din Sudan, informează Reuters, 101 ajungând deja la Berlin.

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe olandez a anunțat şi el că luni dimineață un grup de olandezi și cetățeni ai altor țări a fost transferat cu un avion militar din Sudan în Iordania și că această ţară va continua să-și evacueze propriii cetățenii, dar și cetățeni ai altor state UE.

ADVERTISEMENT

Lupta armată pentru putere din Sudan, care a început pe 15 aprilie, a dus la bombardarea puternică a capitalei, Khartoum, provocând până acum sute de morți și mii de răniți.  Peste 400 de persoane au murit într-o săptămână în confruntările dintre armata sudaneză şi gruparea paramilitară RSF.

ADVERTISEMENT