News

A început Festivalul George Enescu. 25 de lucruri memorabile despre ediția a XXV-a

Ediția XXV a Festivalului George Enescu a început sâmbătă seara cu un concert susținut la Sala Palatului de către Orchestra Filarmonicii George Enescu.
28.08.2021 | 21:02
A inceput Festivalul George Enescu 25 de lucruri memorabile despre editia a XXVa
ADVERTISEMENT

Concertul de deschidere al Festivalului George Enescu are în program Enescu -Rapsodia română în re major op.11 nr. 2, Sibelius – Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 și Rahmaninov – Simfonia nr. 2 în mi minor op. 27.

Orchestra va fi condusă de către reputatul dirijor Paavo Järvi, iar soloistă este celebra violonistă Hilary Hahn.

ADVERTISEMENT

Organizatorii au publicat o listă cu 25 de lucruri memorabile despre această ediție aniversară.

Cea mai lungă ediție din istoria festivalului

1) Festivalul Enescu are loc în ciuda pandemiei, însă toți artiștii străini care vin la festival sunt vaccinați si au Certificat Verde COVID.

2) Este cea mai lungă durată din istoria Festivalului – 4 săptămâni cu 3500 de artiști români și străini. Evenimentele se desfășoară în București și mai multe orașe din țară: Sibiu, Timișoara, Cluj, Iași, Pitești, Ploiesti, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Constanța, Satu Mare, Păulești.

ADVERTISEMENT

3) Număr record de lucrări enesciene prezentate în festival cu ocazia sărbătoririi celor 140 de ani de la nașterea compozitorului: 37.

4) Oratoriul Strigoii – manuscris enescian finalizat postum și înregistrat în premieră absolută la Berlin în 2019, cu Radio Symphonieorchester Berlin – va putea fi ascultat pentru prima dată în Festival pe 23 septembrie.

ADVERTISEMENT

5) José Cura – renumit tenor, compozitor și dirijor argentinian – a compus un Te Deum dedicat ediției aniversare a Festivalului Enescu, pe care îl va dirija pe 5 septembrie la Sala Palatului.

6) Te Deum-ul lui Cura va fi prezentat cu proiecții multimedia, în regia lui Carmen Vidu, realizate pe baza expoziției originale “Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de iubire”, realizate de echipa de comunicare a Festivalului Enescu, cu imagini ale fotografilor oficiali ai Festivalului – Andrei Gândac, Cătălina Filip, Alex Damian –, precum și cu imagini din Arhivele Diplomatice ale Ministerului de Externe și de la Muzeul George Enescu.

ADVERTISEMENT

7) Violonistul francez Nicolas Dautricourt a pregătit un eveniment special dedicat aniversării marelui compozitor: The Enescu Project, pe 25 septembrie, la Ateneul Român.

8)Festivalul Enescu aduce noi opere de referință ale secolului XX în premieră pe scenele din România, precum Der Zwerg de Zemlinsky, Die tote Stadt de Korngold, Lulu de Berg.

Lucrări în premieră mondială

9) Mai multe lucrări vocal-simfonice prezentate în festival vor fi acompaniate de proiecții multimedia semnate de Carmen Lidia Vidu și Nona Ciobanu.

10)Seria Enescu și contemporanii revine în programul festivalului și prezintă universul cameral al primei jumătăți de secol XX, prin 8 programe construite în jurul muzicii lui Enescu ce vor fi oferite publicului la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României.

11) În seria Muzica Secolului XXI, vor fi prezente un număr record de lucrări în premieră mondială: Exile, Concert pentru violoncel, bariton și orchestră de Jonathan Dove, O Simfonie, de Tim Benjamin, Der Nachbar des Chaos de Mihnea Brumariu, Concertul pentru vioară, live electronics și orchestră de Fred Popovici și Obelisk de Adrian Iorgulescu.

12) Forumul Internațional al Compozitorilor, condus de Dan Dediu, concept ajuns acum la a treia ediție, aduce compozitorii față în față, îi provoacă la discuții și destăinuiri din universul lor creator.

13) Fantezia pentru pian și orchestră, lucrare enesciană de tinerețe, va fi interpretată, de asemenea, pentru prima dată în festival de Saskia Georgini, muziciană care lansa în 2019 un disc cu lucrări de Enescu.

14) 50 de ani de la trecerea în eternitate a lui Igor Stravinski sunt aniversați printr-un număr important de lucrări compuse de către compozitorul rus.

15) Pe 1 septembrie Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin și dirijorul Vladimir Jurowski prezintă un concert exclusiv Stravinski.

16) Lucrarea muzical-teatrală Potopul de Stravinski se cântă pentru prima dată în România. Vocea naratorului este nimeni altul decât Robert Powell, actor celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli – Iisus din Nazareth.

17) Tot pe 1 septembrie, pentru a interpreta Nunta lui Stravinski – lucrare în premieră în România – în care vor fi utilizate patru piane pe scena Sălii Palatului, aduse de Bösendorfer de la Viena special pentru acest concert.

Voci de aur la festival: Diana Damrau, Sonia Ionceva, Joyce DiDonato

18) Un program Enescu-Stravinski va fi prezentat la Sala Palatului pe 29 august, cu London Symphony Orchestra și Sir Simon Rattle la pupitru.

19) Festivalul se bucură de o serie de prezențe în premieră în România: Sonia Ionceva, Sir Simon Keenlyside, Andrés Orozco-Estrada, Gil Shaham, Lahav Shani, Daniel Harding, Baltic Sea Orchestra, Filarmonica din Atena si cea din Zagreb, Alisa Weilerstein, Santtu-Mattis Rouvali, Nemanja Radulovic, London Mozart Players, Felix Klieser, Ramon Vargas, Avishai Cohen, Gabriela Montero.

20) Revin pe scena festivalului mai mulți soliști care au avut concerte sold out în edițiile precedente: Joshua Bell, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Diana Damrau, Philippe Jaroussky, Jean-Yves Thibaudet, Maxim Vengerov, Valeri Gherghiev, Daniele Gatti și mulți alții.

21) La ediția de anul acesta participă nu mai puțin de 32 de orchestre din 14 țări.

22) Cele mai cunoscute ansambluri muzicale românești susțin concerte în seriile Festivalului, Muzica secolului XXI fiind dedicată aproape în totalitate orchestrelor din România.

23) Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam continuă tradiția de a încheia Festivalul pe 26 septembrie, de data aceasta alături de un dirijor ce se va afla pentru prima dată în România, Daniel Harding.

24) Interpretarea informată istoric este reprezentată în festival grație mai multor ansambluri de muzică veche renumite: L’Arpeggiata, Orchestra Controcorrente, La Cetra Barockorchester Basel, Les Arts Florissants, Münchener Bach-Orchester și Münchener Bach-Chor.

25) Trei actori mari urcă în premieră pe scena Festivalului Internațional George Enescu în 2021 – Robert Powell, Maia Morgenstern și Vlad Ivanov – cu roluri în creații de Igor Stravinski, Arnold Schoenberg și Edvard Grieg.

ADVERTISEMENT