Fotbal international

A început fiesta în Qatar! Râuri de bere au curs la festival. Sud-americanii au încins atmosfera: “Alcool, alcool!”. Video exclusiv

Peste 40.000 de oameni au fost prezenţi la inaugurarea Fan Festival din Doha şi nu au ţinut cont de preţurile prohibitive la bere, care a curs râuri.
20.11.2022 | 00:44
A inceput fiesta in Qatar Rauri de bere au curs la festival Sudamericanii au incins atmosfera Alcool alcool Video exclusiv
Fan Festival-ul din Doha a fost deschis. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ne despart mai puţin de 24 de ore până la startul Cupei Mondiale din Qatar. Ţara gazdă va juca în faţa Ecuadorului în meciul inaugural, pe un stadion care a costat peste 800 de milioane de dolari. Dar până la meciuri, organizatorii au deschis cu mare fast “Festivalul Fanilor”, într-un parc aflat pe malul Golfului.

A început fiesta în Qatar! Foc spectaculos de artificii în golf

Priveliştea de milioane a fost întregită cu jocul de artificii spectaculos pregătit de organizatori, care a stârnit admiraţia suporterilor care se plimbau pe malul apei. Imaginile au fost transmise în direct şi pe pagina de Facebook a FANATIK. Organizatorii nu au făcut rabat nici de la artificii (de ce ar face-o?), iar în finalul momentului, mesajul “Welcome to Qatar” a putut fi urmărit pe cer din dronă.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO: 

Mai multe artere din zona Al Bidda sunt închise pe durata turneului pentru a face faţă fluxului mare de fani. Vorbind de numărul de suporteri, capacitatea Fan Festival este de 40.000 de oameni, iar organizatorii au avut mari bătăi de cap în seara deschiderii pentru că au fost mii de oameni opriţi la porţi.

Probleme la intrarea în perimetrul Fan Festival! Mii de oameni au rămas la porţi!

Singura cale de acces era să plece o parte dintre ei, iar numărul celor plecaţi a putut fi înlocuit cu cei dornici să intre. La fel s-a întâmplat şi în cazul mass-media. Personal, am aşteptat aproximativ 20 de minute pentru a intra în zona festivalului, care se întinde pe câteva hectare şi, care, după umila părere, putea să mai absoarbe lejer măcar 15.000 de oameni în plus.

ADVERTISEMENT

Dar în Qatar regulile sunt stricte, iar accesul pe porţi nu face notă discordantă. Scena este uriaşă, de peste 25 de metri înălţime, cu un ecran curbat, în partea superioară unde se vor putea urmări meciurile Cupei Mondiale sau artiştii de pe scenă, în timpul concertelor. Odată intrat în zona festivalului, rigoarea qatareză a dispărut.

Scena principală din Fan Festival. Sursa foto: Fanatik
Scena principală din Fan Festival. Sursa foto: Fanatik

Mexicanii şi fanii din sud-americanii au făcut spectacol

Pentru prima dată în trei zile în Qatar am văzut bere. Şi nu doar eu, la cât de mari erau cozile la standul Budweiser, partenerul oficial FIFA în ceea ce priveşte berea. Fan zone-urile sunt singurele zone în care se poate cumpăra şi consuma bere, dar preţul este cu adevărat prohibitiv: 65 de lei halba de 0,5 litri.

ADVERTISEMENT

Mexicanii şi suporterii din America Latină au făcut spectacol. Au băut, au cântat, au dansat şi se vedea pe faţa lor că singura lor grijă în Qatar erau să se bucure de moment. Cu celebrele pălării sombrero, mexicanii au fost printre cei mai mari consumatori de bere din prima seară a festivalului. Nu contează preţul, de câte ori ajungi la Cupa Mondială?

VEZI VIDEO: 

“Ştiu că eşti la muncă, dar ia şi tu o bere în mână şi hai să facem un selfie”

Am vorbit cu câţiva suporteri mexicani, fiind curios să aflu impresii despre Qatar, iar unul dintre ei m-a rugat să nu le fac doar lor o poză, ci să facem şi un selfie, condiţia fiind să am şi eu un pahar de bere în mână: “Ştiu că eşti la muncă, dar ia şi tu o bere în mână şi hai să facem un selfie”.

ADVERTISEMENT
Reporterul Fanatik, Marian Popovici, alături de fanii mexicani. Sursa: Fanatik
Reporterul Fanatik, Marian Popovici, alături de fanii mexicani. Sursa: Fanatik

Argentinienii, ecuadorienii şi columbienii au fost şi ei foarte vibranţi, atmosfera fiind una de adevărat festival. Apoi urcat pe scenă un alt sud-american, Maluma. Artistul a venit îmbrăcat în tricoul naţionalei sale, Columbia, având o prestaţie aclamată de fani, care au cântat refrenele melodiilor preferate.

VEZI VIDEO: 

Spre deosebire de latini sau hispanici, fanii din lumea arabă au fost mai distanţi. Se bucurau de spectacol, unii dintre ei chiar au fredonat melodiile artistului columbian, însă nu s-au exteriorizat. Pe chipul unora se citea uimirea şi faptul că vedeau rar o asemena exuberanţă. Iar pe măsură ce trecea timpul şi berile se acumulau, scandările au devenit şi mai vocale.

Scandare inventată ad-hoc şi preluată de fani: “Alcoool, alcool!”

Fanii argentinieni au scandat “Messi, Messi” de câteva ori, iar apoi au trecut la un refren inventat pe loc şi preluat de toţi fanii prezenţi cărora le-a fost dor de o bere rece: “Alcooool, alcoooool!”, se auzea pe buzele tuturor. În schimb, am remarcat un număr mai mic de fani europeni, cel puţin în seara inaugurării Fan Festival.

Au fost câţiva englezi, germani şi olandezi, dar în grupuleţe mici şi destul de puţine. Însă, ceea ce a fost îmbucurător este că, suporterii din toate ţările s-au adunat laolaltă şi au putut să se bucure de spectacol. Au fost şi fani africani, care s-au bucurat cu dansurile lor tradiţionale, fanii din lumea arabă cu tobele, sud-americanii şi europenii prin dans.

Africanii şi dansurile lor tradiţionale. Foto: Fanatik
Africanii şi dansurile lor tradiţionale. Foto: Fanatik

Începe balul: Qatar-Ecuador!

Într-o mare de controverse, începe să miroasă a Cupă Mondială. Iar duminică începe balul cu meciul Qatar – Ecuador, pe un stadion aflat la 50 de kilometri de Doha. Fotbalul este pentru suporteri, iar atâta timp cât aceştia se vor simţi bine şi vor participa la acest eveniment, spectacolul e garantat oriunde s-ar juca acest sport.

  • 65 de lei costă o bere la 0,5 litri
  • 40.000 de oameni au fost la deschiderea Fan Festival din Doha

  • 2,45 este cota NetBet pentru “2 solist” la meciul Qatar – Ecuador, de la CM 2022!

ADVERTISEMENT