Fotbal international

A început Homeless World Cup 2018. Romania a obţinut locul 6 în 2015

19.11.2018 | 13:25
A inceput Homeless World Cup 2018 Romania a obtinut locul 6 in 2015

La Mexico City a început Homeless World Cup 2018, competiţia mondială rezervată în exclusivitate pentru cei care îşi duc viaţa pe străzi, fără a avea un acoperiş deasupra capului. Este o competiţie care a căpătat o anvergură extraordinară în ultimii ani, asta după ce partidele au început să fie transmise şi pe internet şi lumea a ajuns să îi cunoască mai bine pe aceşti tineri, la care bucuria de a juca fotbal nu a dispărut, în pofida vitregiilor sorţii.

Homeless World Cup este creaţia unei organizaţii ale cărei baze au fost puse de Mel Young şi Harald Schmied în anul 2001. Prima ediţie a acestei competiţii a avut loc în anul 2003, în Austria, la Graz, localitatea natală a lui Harald Schmied. Între timp, sediul organizaţiei care patronează şi această uriaşă competiţie sportivă, s-a stabilit în Scoţia, la Edinburgh.

Homeless World Cup a avut prima ediţie în 2003

Homeless World Cup are loc anul începând din 2003. Anul acesta numărul ţărilor reprezentate la Ciudad de Mexico este de 42, numărul jucătorilor trecând de 450, aici intrând atât fotbalul feminin cât şi cel masculin. Îniţial, competiţia fusese destinată exclusiv bărbaţilor, dar de cinci ediţii s-a introdus şi turneul feminin, după ce organizatorii au primit foarte multe cereri în acest sens.

homeless world cup 2018. Este organizată în Mexic cu 42 de ţări participante, inclusiv România
homeless world cup 2018. Este organizată în Mexic

Pot participa la Homeless World Cup numai jucători care nu au locuinţa lor, lucru atestat printr-un document prezentat de fiecare delegaţie comitetului organizator. O particularitate este faptul că un jucător poate participa doar la o singură ediţie, după care chiar dacă ar vrea să revină nu poate din cauza regulamentului, care interzice prezenţa la mai multe ediţii.

Doar patru jucători fac parte dintr-o echipă la Homeless World Cup

Mai pot participa la Homeless World Cup cei care fac dovada că zilnic trăiesc din vânzarea de ziare pe stradă, cei care au fost luaţi în grija unor aşezăminte sociale, ei neavând propria locuinţă sau cei care au ajuns în centre de reabilitare pentru consum de droguri sau din cauza alcoolismului. Competiţia se desfăşoară pe terenuri artificale, suprafeţele de joc în ultimii cinci ani fiind puse la dispoziţie gratuit de către o companie din SUA.

Se joacă pe terenuri de dimensiune mică, 22 m lungime, 16 m lăţime,  în echipe alcătuite doar din patru jucători, un portar şi trei jucători de câmp. În afara acestora pe bancă mai au dreptul să ia locul alţi patru jucători de rezervă, care pot intra oricând pe parcursul jocului. Durata unei partide este scurtă, de numai 14 minute, cu două reprize a şapte minute şi o pauză de cinci minute.

Care au fost oraşele gazdă ale celor 16 ediţii

Victoria la capătul celor 14 minute se contabilizează cu trei puncte, eşecul nu aduce nici un punct. Dacă jocul se termină la egalitate după timpul regulamentar se trece direct la executarea loviturilor de departajare, iar echipa care iese astfel învingătoare primeşte două puncte, iar învinsa capătă şi ea un punct. Sunt faze pe grupe de câte patru echipe, după care se joacă eliminatoriu până la desemnarea câştigătorului trofeului.

homeless world cup aduce peste 450 de jucători dar şi foarte mulţi turişti
homeless world cup aduce peste 450 de jucători

Până la 16-a ediţie, găzduită anul acesta pentru a doua oară de Mexic, celelalte oraşe unde au avut loc anual meciurile de la Homeless World Cup au fost Graz, Goteborg, Edinburgh, Copenhaga, Cape Town, Melbourne, Milano, Rio de Janeiro, Paris, Mexico City, Poznań, Santiago de Chile, Amsterdam, Glasgow şi Oslo.

Brazilia, recordmana victoriilor, Mexic cele mai multe finale

Cele mai multe succese le-a obţinut Brazilia, campioană în 2010, 2013 şi 2017 plus o finală jucată, urmată de Mexic, 2 medalii de aur şi încă patru finale jucate, Chile tot două succese şi o finală pierdută, Italia şi Scoţia două, Rusia, Austria (ediţia inaugurală de la Graz), Ucraina şi Afghanistan. De-a lungul anilor au fost preyente 75 de ţări de pe toate continentele.

România a fost prezentă la toate ediţiile desfăşurate, însă nu a reuşit niciodată să urce pe podium. Cea mai bună comportare a avut-o la ediţia din 2015, desfăşurată la Amsterdam. Atunci jucătorii noştri au reuşit să depăşească faza grupelor şi să încheie pe locul 6. Anul acesta România face parte dintr+o grupă cu Brazilia, Bosnia şi Herţegovina şi Irlanda.