News

A început pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou. BOR: ”Vor fi respectate toate măsurile speciale”

A început un alt mare pelerinaj din țară: cel al Sfântului Dimitrie cel Nou. Va avea loc în Capitală, iar BOR promite respectarea tuturor regulilor anti-Covid, în condițiile în care ne confruntăm cu un val de infectări și decese din cauza coronavirusului.
21.10.2021 | 17:45
A inceput pelerinajul la moastele Sf Dimitrie cel Nou BOR Vor fi respectate toate masurile speciale
ADVERTISEMENT

Pelerinajul a început, mai exact, în dimineața zilei de 21 octombrie, la Patriarhia Română. Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost scoase din interior și așezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale.

Aici vor putea veni zilnic pelerini să se atingă de racla Sfântului, până pe 28 octombrie. Pentru că suntem în plin val patru, iar recordul de infectări, decese și internări din cauza Covid-19 se menține, BOR dă asigurări că s-au luat măsuri speciale împotriva SARS-COV2.

ADVERTISEMENT

Patriarhia Română: ”Au fost luate şi vor fi respectate mai multe măsuri speciale”

”În contextul sever al pandemiei de COVID-19, în care Biserica însăşi a desfăşurat o intensă campanie de promovare şi conştientizare a regulilor igienico-sanitare, subliniind firescul şi necesitatea ascultării de sfatul medicilor, pentru organizarea în condiţii de reală siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an au fost luate şi vor fi respectate mai multe măsuri speciale”, a transmis Patriarhia Română, relatează agenția de presă Basilica.

Concret, pelerinajul va ține cont de următoarele reguli anti-Covid:

-se va păstra distanța socială și vor exista marcaje speciale pentru a se asigura acest lucru, pelerinii vor intra și vor ieși prin locuri diferite,

ADVERTISEMENT

-vor fi mai mulți voluntari care vor oferi credincioșilor echipamente de protecție, precum măști, mănuși, dezinfectant, se vor oferi pachete alimentare bine sigilate,

-pelerinajul se va desfășura în aer liber și se vor pune la dispoziția oamenilor și scaune cu distanță de 1, 5 m între ele,

ADVERTISEMENT

-racla cu moaștele se va acoperi cu un capac transparent, care va fi permanent dezinfectat.

Programul pelerinajului

Joi, vineri, sâmbătă şi luni, 25 octombrie, slujbele dedicate pelerinajului se vor ține și în interiorul Catedralei Patriarhale cu maximum 70 de credincioşi. A doua zi, când avea loc sărbătoarea propriu-zisă, de la ora 9:30 va începe Liturghia la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Miercuri, de la 9:00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală se va face slujba de Liturghie arhierească de către Patriarhul Daniel. El va fi acompaniat de un alt sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

ADVERTISEMENT

Pelerinajul se va termina pe 28 octombrie

”Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina vor fi aşezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale în dimineaţa zilei de joi.

Urmează a fi aşezate în Baldachinul Sfinţilor în dimineaţa zilei de sâmbătă. Sfintele Moaşte vor fi aşezate din nou în Catedrala Patriarhală în ziua de joi, 28 octombrie, după închinarea ultimului credincios”, au mai transmis reprezentanții Patriarhiei.

Pelerinajul Sf. Dimitrie Cel Nou vine la scurt timp după cel al Sfintei Parascheva, care a ținut șapte zile. S-au iscat o serie de controverse în urma acestuia, cum că mulți pelerini s-au infectat cu coronavirus participând la evenimentul religios.

”Pacienţii sunt în UPU şi au ajuns la noi în ultimele trei nopţi. Au fost depistaţi pozitivi”, declara a doua zi după încheierea pelerinajului la Digi 24 medicul-şef UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.

S-au mai iscat critici referitoare și la artificiile pe care primăria locală le-a organizat în semn de încheiere a pelerinajului. Mulți ieșeni au fost uluiți de gestul edilului lor de a marca încheierea procesiunii religioase într-un astfel de mod.

ADVERTISEMENT