Fotbal international

A început războiul înainte de Iran – SUA! Republica islamistă cere excluderea americanilor de la Campionatul Mondial

Meciul dintre Iran și SUA este unul dintre cele mai așteptate dueluri din etapa a treia din gupele Campionatului Mondial din Qatar.
28.11.2022 | 11:10
A inceput razboiul inainte de Iran  SUA Republica islamista cere excluderea americanilor de la Campionatul Mondial
SUA e pe locul 3 în grupa B înainte de meciul cu Iran, cu 2 puncte, în timp ce asiaticii sunt pe locul 2, cu 3 puncte. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Tensiunile diplomatice au reapărat înainte de meciul decisiv din grupe dintre Iran și SUA. Totul a plecat după ce americanii au scos simbolul islamist de pe steagul Iranului, ca formă de protest pentru abuzurile la adresa femeilor din această țară.

Atmosferă tensionată între Iran și SUA înainte de meciul direct: „Trebuie exclusă de la Campionatul Mondial”

Echipa națională de fotbal a SUA a postat pe contul oficial de Twitter, o poză cu clasamentul grupei B, în care steagul Iranului era modificat. Jurnaliștii de la Tasnim News Agency nu au putut accepta această ofensă și cer excluderea americanilor din competiție.

ADVERTISEMENT
Postarea americanilor care i-a scandalizat pe iranieni
Postarea americanilor care i-a scandalizat pe iranieni

„Echipa de fotbal a SUA trebuie exclusă de la Campionatul Mondial”, au postat aceștia conform Daily Express.

Aceștia invocă regulamentul FIFA și citează: „Oricine care atacă demnitatea sau integritatea unei țări, a unei persoane sau a unui grup de persoane, prin folosirea de cuvinte discriminatorii sau prin acțiuni, de orice fel, care să aibă legătura cu rasa, culoarea pielii, etnia, nația sau clasa socială, genul, handicapul de care suferă, orientarea sexuală pe care o au, limba pe care o vorbesc, orientarea politică sau invocă orice alt fel de motiv, trebuie să fie suspendat pe o perioadă de minim 10 meciuri sau pe o perioadă determinată sau va fi sancționat în orice alt mod posibil”.

ADVERTISEMENT

Simbolul Republicii Islamiste a fost adăugat pe steagul asiaticilor după Revoluția din 1979. Americanii au prezentat drapelul fără acel simbol pentru a protesta împotriva regimului de la Teheran.

Guvernul a ordonat arestarea și condamnarea tuturor protestarilor care au ieșit în stradă după uciderea tinerei Mahsa Amini, arestată și torturată de poliția iraniană, pentru că nu purtase corect hijabul, ținută specifică femeilor musulmane.

ADVERTISEMENT

Suporterii Iranieni prezenți în Qatar au protestat și ei împotriva regimului și au fluierat imnul de stat la meciul cu Țara Galilor. De altfel, mai multe țări au cerut de asemenea excluderea Iranului de la turneul final deoarece asiaticii susțin Rusia în războiul din Ucraina.

Reacția oficială a Federației Iraniene de Fotbal

Safia Allah Faghanpour, avocatul Federației Iraniene de Fotbal, a explicat pentru ESPN că „măsurile luate cu privire la drapelul Republicii Islamice a Iranului încalcă legile internaționale și moralitatea, și vom lua măsuri și le vom duce la îndeplinire prin intermediul comitetului de moralitate al FIFA.

ADVERTISEMENT

Ei trebuie trași la răspundere. Evident, făcând asta, vor să afecteze performanța Iranului împotriva Statelor Unite”, a fost mesajul clar al Iranului.

Meciul dintre Iran și Statele Unite ale Americii va avea loc pe stadionul Al Thumama, marți 28 noiembrie, de la ora 21:00.

ADVERTISEMENT
Tags: