News

A început reabilitarea reţelei de termoficare. Primii 200 de kilometri, în reparaţii

10.11.2020 | 18:15
A inceput reabilitarea retelei de termoficare Primii 200 de kilometri in reparatii
ADVERTISEMENT

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, și Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, au semnat astăzi un contract de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea a 210 kilometri din reţeaua principală de termoficare.

Respectivul contractul a fost semnat în prezența premierului, Ludovic Orban, care a anunțat că Guvernul o să susțină proiectele viitoare ale Municipalității.

ADVERTISEMENT

„Alături de premierul Ludovic Orban și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, am semnat azi contractul de finanțare pentru modernizarea rețelei primare de termoficare a Capitalei. E vorba de un proiect în valoare totală de 1,5 miliarde de lei, dintre care aproximativ 87% fonduri europene nerambursabile, prin care vor fi reabilitați 212 kilometri de conductă din rețeaua primară”, a scris edilul pe Facebook.

Contract pentru reabilitarea a 210 km din reţeaua de termoficare, semnat de Nicușor Dan și Marcel Boloș.

Primarul general al capitalei a explicat că „este evidentă problema la care această finanţare răspunde: din 2016 până în 2020, numărul de avarii în reţeaua de termoficare a crescut de la 420 la 1.300. Pierderea de eficienţă pe energie termică a crescut cu 5%. De asemenea, a crescut considerabil cantitatea de apă care trebuie introdusă în reţea”, a precizat acesta.

ADVERTISEMENT

„Prin această finanţare şi prin lucrările pe care le vom demara, deîndată ce vremea ne va permite şi după ce vor fi finalizate procedurile de achiziţie, o să avem trei mari îmbunătăţiri. În primul rând, îmbunătăţirea calităţii căldurii şi apei calde pentru bucureşteni.

În al doilea rând, reducerea pierderilor, care se va duce într-o reducere a subvenţiei pe care municipalitatea o plăteşte în fiecare an. În al treilea rând, dar nu cel mai puţin important, reducerea poluării atmosferice pe care această ineficienţă o generează”, a continuat edilul.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a susținut că Guvernul o să sprijine Primăria Capitalei în proiectele viitoare și a menționat că în săptămâna ce urmează va alea loc la Ministerul Economiei o ședință cu privire la planurile de investiții ELCEN

Într-o postare pe contul de Facebook al primarului general, acesta a anunțat o contribuție de 200 de milioane de euro venită din partea Executivului pentru reabilitarea altei părți din rețeaua de termoficare și implicarea Cabinetului condus de Orban în eficientizarea energetică a blocurilor din București, prin izolare termică.

ADVERTISEMENT

Nicoșor Dan a mai subliniat că „pornesc deci acest mandat cu 4 proiecte importante pentru rezolvarea problemei căldurii și apei calde în București: două proiecte pentru reabilitarea rețelei principale de termoficare, un proiect pentru îmbunătățirea producției de energie termică și un proiect pentru termoizolarea blocurilor. Cu ajutorul bucureștenilor și în parteneriat cu administrația centrală, le voi duce la capăt”, se arată pe contul oficial de Facebook al acestuia.

Acesta nu a uitat de fostul primar al Capitalei: „iar fostului primar general Firea – care s-a certat cu patru guverne și n-a făcut nicio investiție în termoficare, a băgat în faliment RADET și a lăsat bucureștenii fără apă caldă – îi spun că veninul pe care continuă să-l arunce public nu poate acoperi eșecul total al mandatului ei pe subiectul căldurii și apei calde”.

ADVERTISEMENT