News

A început sezonul Ambroziei și al alergiilor. Cum să te ferești de această buruiană blestemată

19.08.2019 | 13:11
A inceput sezonul Ambroziei si al alergiilor Cum sa te feresti de aceasta buruiana blestemata
Sezonul ambroziei se încheie în septembrie sau octombrie. Sursa foto: adevărul.ro

A început sezonul ambroziei, una dintre cele mai periculoase plante. În termenii populari, este cunoscută drept iarba pârloagelor sau iarba de paragină. Această plantă crește peste tot și poate fi găsită pe marginile drumurilor. Ambrozia a fost interzisă prin lege, iar actul a fost parafat chiar de către președintele României după depunerea documentului normativ în Parlament în anul 2017.

Sezonul ambroziei se încheie în septembrie sau octombrie, în funcție de evoluția vremii

Semințele acestei plante sunt purtate de vânt când aceasta începe să se dezvolte, la începutul primăverii, însă ambrozia este rezistentă la caniculă și provoacă mari probleme și pe perioada verii, până la începutul lunii septembrie. După ce a intrat în vigoare interzicerea cultivării ambroziei, fermierii sunt obligați să o distrugă dacă planta crește lângă recoltele sau fermele lor, iar dacă sunt prinși că o utilizează, indiferent de scop, riscă amenzi uriașe.

Doctorii susțin că ambrozia este una dintre cele mai periculoase plante pentru persoane de toate vârstele. Doctorul Roxana Bumbăcea, care este și președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică susține că în sezonul ambroziei trebuie să ne ferim de această plantă, iar cea mai bună metodă este prevenția.

sezonul ambroziei
Ambrozia crește peste tot. Sursa foto: realitatea.net

Ce recomandă medicii români cu privire la ambrozie

Doctorul recomandă administrarea antihistaminicelor pentru a evita expunerea organismului la germenii pe care îi produce această plantă, dar și multe alte plante ce provoacă alergii. La nivel european, există peste 33 de milioane de cetățeni care au ajuns la spital și au fost diagnosticate cu alergie la această plantă.

„Problema alergiilor generate de iarba pârloagelor este deja o problemă de sănătate publică. La nivelul Europei, sunt aproximativ 33 milioane de oameni cu alergii cauzate de ambrozie, iar cifrele se pot dubla în anii următori. În România, nu avem date exacte, întrucât nu avem studii epidemiologice, dar putem vorbi cu certitudine de o creștere constantă a numărului de pacienți cu alergii cauzate de ambrozie”, a declarat Bumbăcea pentru libertatea.ro.

Planta crește îndeosebi pe câmpuri, pe marginile șanțurilor și pe terenurile abandonate. În legătură cu această plantă s-a desemnat chiar și o zi internațională a Ambroziei, care are loc an de an pe 23 iunie. Autoritățile locale sunt obligate să distrugă această plantă dacă ea crește pe un teren public, iar dacă nu face asta, va primi o contravenție usturătoare.

„Pacienții care au avut manifestări sezoniere (august – octombrie) în anii precedenți, sunt sfătuiți să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului (iulie). Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidență alergia și tot el indică tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică – singurul tratament posibil curativ”, susține doctorul Adriana Tudose.