News

A început transferul bolnavilor Covid în străinătate. Au fost transportați în Ungaria primii 10 pacienţi

Ungaria oferă sprijin medical pentru România. A început transferul în țara vecină a primilor 10 pacienți cu Covid.
14.10.2021 | 16:18
A inceput transferul bolnavilor Covid in strainatate Au fost transportati in Ungaria primii 10 pacienti
ADVERTISEMENT

Transferul are loc în contextul în care România se confruntă cu un val de infectări și decese. Cei 10 pacienți (8 de la UPU București, iar 2 din Timișoara) vor fi transportați în mod separat.

Potrivit unui anunț făcut de reprezentanții Ministerului Sănătății, cinci vor fi duși la centrul universitar Szeged, iar cinci în centrul universitar Debrecen.

ADVERTISEMENT

Transferul are loc pe cale terestră și aeriană

Transferul se face pe cale terestră și aeriană în cazul bolnavilor de SARS-COV2 din București, iar doar pe cale terestră în cazul celor din Timișoara.

Pe tot parcursul drumului, pacienții vor fi monitorizați atent de echipajele medicale care îi însoțesc. Mai mult, în unitățile spitalicești ungare menționate, va fi detașat și personal medical din România.

ADVERTISEMENT

”Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care  trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea.

În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

ADVERTISEMENT

Ungaria, prima țară care și-a anunțat sprijinul pentru România în lupta anti-Covid

Ungaria și-a exprimat încă de săptămâna trecută dorința de a ajuta România în lupta cu numărul mare de contaminări. În total, 50 pacienți urmează a fi transferați aici.

”Ministrul de externe Peter Szijjarto a oferit sprijin din partea Ungariei pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus, într-o scrisoare transmisă în weekend”, au transmis reprezentanții Ministerului de Externe din Budapesta.

ADVERTISEMENT

Totodată, în sprijinul țării noastre au mai venit și Italia, cu doze de anticorpi monoclonali, dar și Polonia și Olanda, acestea din urmă trimițând 250 de concentratoare de oxigen.

”Zborul a fost efectuat la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19, iar misiunea s-a executat prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață (Spike) și blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane”, a transmis MApN, atunci când România a primit ajutor din partea Lombardiei.

ADVERTISEMENT