News

A început votul care-l va duce pe Joe Biden la Casa Albă. Când vom afla rezultatele finale

14.12.2020 | 22:41
A inceput votul carel va duce pe Joe Biden la Casa Alba Cand vom afla rezultatele finale
ADVERTISEMENT

A început votul în Colegiul Electoral din SUA, care ar urma să consfințească victoria lui Joe Biden, câștigătorul votului popular în cursa pentru Casa Albă.

Statele cheie din sistemul Colegiului Electoral i-au confirmat deja oficial victoria electorală din 3 noiembrie. Electorii din Georgia, Pennsylvania, Wisconsin și Arizona au votat deja în favoare lui Biden.

ADVERTISEMENT

Șansele ca votul în Colegiul Electoral să răstoarne rezultatul votului popular din 3 noiembrie sunt practic inexistente. Congresul va consfinți rezultatele în ședința din 6 ianuarie 2021.

Joe Biden, cu un pas mai aproape de Casa Albă

Președintele ales al SUA, Joe Biden, a făcut încă un pas mai aproape de Casa Albă, întrucât statele cheie din sistemul Colegiului Electoral și-au confirmat oficial victoria electorală din 3 noiembrie luni, punând capăt efectiv încercării președintelui Donald Trump de a răsturna rezultatele.

ADVERTISEMENT

Voturile Colegiului Electoral au căpătat o semnificație excesivă din cauza pretențiilor nefondate ale lui Trump de fraudă pe scară largă.

Rezultatele alegerilor din noiembrie arată că Biden, fostul vicepreședinte democrat, a câștigat 306 de voturi în Colegiul Electoral – depășind cele 270 necesare pentru a câștiga – după patru ani tumultuoși sub republicanul Trump. Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris urmează să-și preia în funcțiile pe 20 ianuarie, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Aproape că nu există nicio șansă ca votul de luni să anuleze victoria lui Biden și, în același campania legală a lui Trump de a inversa rezultatele. Speranțele președintelui în funcție de a rămâne la putere vor atârna de ședința specială a Congresului SUA pe 6 ianuarie, unde șansele împotriva lui sunt practic insurmontabile.

Membrii Colegiului Electoral din Georgia, Pennsylvania și Wisconsin au votat luni pentru Biden, confirmând victoria sa în urma votului popular.

ADVERTISEMENT

Alegătorii din Arizona, pe care Trump i-a pierdut anul acesta după ce a câștigat acolo în 2016, au exprimat cele 11 voturi ale statului pentru Biden.

Colegiul Electoral este cel care decide președintele SUA

Într-un sistem complicat, datând din anii 1780, un candidat devine președinte SUA nu prin câștigarea majorității votului popular, ci prin sistemul Colegiului Electoral, care alocă voturile electorale celor 50 de state și Districtului Columbia, în mare parte pe baza dimensiunii populației lor.

Deși există uneori o mână de electori „necinstiți” care votează pentru altcineva decât câștigătorul votului popular al statului lor, marea majoritate validează rezultatele, iar oficialii nu se așteptau la nimic diferit luni.

Trump a spus la sfârșitul lunii trecute că va părăsi Casa Albă în cazul în care Colegiul Electoral ar vota pentru Biden, dar de atunci a continuat cu campania sa fără precedent de a-și răsturna înfrângerea, depunând fără succes numeroase procese care contestă numărul voturilor de stat.

Odată ce votul în Colegiului Electoral este finalizat, singurul speranță care îi rămâne lui Trump ar fi convingerea Congresului să nu certifice numărătoarea pe 6 ianuarie.

Orice încercare de a bloca rezultatele unui stat și, astfel, de a schimba numărul total al SUA, trebuie să treacă în ambele camere ale Congresului în acea zi. Probabil că republicanii nu vor reuși să-l oprească pe Biden, așa cum era planificat, pe 20 ianuarie, deoarece democrații controlează Camera Reprezentanților și mai mulți senatori republicani au recunoscut victoria lui Biden.

ADVERTISEMENT
Tags: