News

A intrat coronavirusul pe panta descendendă? Cele mai lovite ţări din Europa anunţă un număr mic de victime şi se pregătesc să relaxeze restricţiile

27.04.2020 | 13:06
A intrat coronavirusul pe panta descendenda Cele mai lovite tari din Europa anunta un numar mic de victime si se pregatesc sa relaxeze restrictiile
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus a făcut ravagii în toată lumea. Virusul care a izbucnit în Wuhan la finalul anului trecut a lovit puternic Europa: Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie fiind puternic afectate de această criză. Însă, la mai bine de două luni de la izbucnirea pandemiei vin şi primele veşti bune. Ţările europene lovite de COVID-19 anunţă un număr din ce în ce mai mic de victime şi se pregătesc să relaxeze restricţiile. 

A intrat coronavirusul pe panta descendendă? Cele mai lovite ţări din Europa anunţă un număr mic de victime

Astfel, Spania a anunţat că numărul zilnic al deceselor provocate de coronavirus a scăzut la cel mai redus nivel după mai bine de o lună, cu 288 de decese în 24 de ore. Marea Britanie este şi ea pe acelaşi trend şi anunţă cel mai mic număr de decese de la finalul lunii martie.

ADVERTISEMENT

Italia, ţara cu cele mai multe victime în Europa, peste 26.000,  a raportat un număr de 260 de decese în ultimele 24 de ore, cel mai mic număr din 14 martie încoace, în timp ce Franţa anunţă 242 de decese, cel mai mic număr din 25 martie.

Oraşul Wuhan, primul focar de coronavirus din lume a anunţat că nu mai există niciun bolnav de COVID-19 în spitalele din oraş, în timp ce Noua Zeelandă a anunţat un singur nou caz de infectare luni dimineaţa şi se pregăteşte de relaxarea măsurilor de izolare.

ADVERTISEMENT

Franţa, Italia şi Spania sunt printre primele ţări europene care se pregătesc să relaxeze restricţiile. Deciziile privind modul în care se vor ridica aceste restricţii este vital mediului de afaceri. Trebuie luate în balanţă necesităţile economice ale unui restart, dar şi riscul unei noi epidemii şi, automat, al unui nou ciclu de carantinare.

Italia se pregăteşte să deschidă fabricile pe 4 mai! Şcoala rămâne închisă până în septembrie

În Italia, prima ţară europeană care a intrat în carantină totală, în luna martie, şi care până acum are aproape 200.000 de infecţii şi peste 26.000 de morţi, premierul Giuseppe Conte a spus că fabricile ar putea să se deschidă pe data de 4 mai. Prim ministrul italian a spus că şcolile nu se vor deschide până în septembrie.

ADVERTISEMENT

Unele ţări au aplicat măsuri mai puţin restrictive. Este cazul Suediei, unde magazinele, restaurantele şi şcolile au fost deschise. Ca rezultat, rata mortalităţii de COVID-19 în Suedia este de 200 la milionul de locuitori, faţă de 31 la milion în Finlanda, respectiv 36 la milion în Norvegia, ţări vecine.

Unul dintre cei mai respectaţi epidemiologi din Suedia, Anders Tegnell, a spus că eficacitatea carantinei totale nu a fost demonstrată şi că rata mare de infecţii din Suedia ar putea duce la imunizarea în masă a oamenilor.

ADVERTISEMENT

Franţa a stabilit cele 17 priorităţi pentru ieşirea din carantină

Organizaţia Mondială a Sănătăţii  tras un semnal de alarmă la finalul săptămânii trecute spunând că nu există nicio dovadă că persoanele care au fost infectate nu se pot reinfecta din nou, punând sub semnul întrebării imunitatea celor care au fost declaraţi vindecaţi de COVID-19.

Spre deosebire de Suedia, Franţa a impus izolarea obligatorie. Primul ministru, Edouard Philippe, as spus că se va discuta în această săptămână în Parlament strategia de ieşire din criză şi relaxarea restricţiilor.

Franţa a stabilit 17 priorităţi pentru ieşirea din izolare. Printre acestea se află: redeschiderea şcolilor, redeschiderea fabricilor, transportul public să revină la normal, politică de testare îmbunătăţită şi sprijin pentru bătrâni.

Demonstraţii în Europa împotriva regulilor de carantină

În Spania, autorităţile de sănătate au început să facă planuri pentru “o nouă normalitate”, în condiţiile în care numărul victimelor a scăzut sub 300 pentru prima dată în ultimele săptămâni. Autorităţile din domeniul sănătăţii din peninsula Iberică susţin că trendul este clar în descreştere şi deciziile guvernului de a-i lăsa pe unii dintre muncitori să se întoarcă la job nu a avut niciun efect negativ deocamdată.

Alte ţări europene, precum Belgia, Grecia sau Malta, au anunţat deja tentative de a relaxa restricţiile. În alte părţi, există o presiune de a ridica izolarea. În Ierusalim, poliţia a fost nevoită să intervină într-o piaţă în care mai mulţi comercianţi voiau să vândă fructe şi legume, deşi deocamdată este interzis.

În Berlin, mai mulţi protestatari au fost arestaţi sâmbătă pentru demonstraţii împotriva izolării. Însă, un epidemiolog din Hong Kong a avertizat Europa că renunţă prea rapid la restricţii şi că întâi trebuie să reducă şi mai mult nivelul infecţiilor.

România iese din starea de urgenţă pe 15 mai

Cea mai dramatică situaţia rămâne în Statele Unite ale Americii, unde numărul de infectări se apropie de 1 milion, cu peste 53.000 de decese. Numărul de victime la nivel global a trecut sâmbătă de 200.000, cu 2,9 milioane de cazuri confirmate.

În România, primele relaxări ale restricţiilor au fost anunţate pentru data de 15 mai, când se va ridica starea de urgenţă. Autorităţile au anunţat că revenirea la normal se va face lent şi că după 15 martie, toţi românii vor fi obligaţi să poarte mască.

  • 2.980.053 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate la nivel global
  • 206.640 de decese de coronavirus s-au înregistrat în ţară

 

ADVERTISEMENT