News

A investit 10.000 de lei pentru a reduce costurile cu energia electrică și acum plătește de 3 ori mai puțin. Sunt luni în care factura vine chiar și pe minus

Românii care au avut inspirația de a-și monta panouri fotovoltaice se felicită pentru investiție. În același timp, proiectul ”Casa Verde” se confruntă cu probleme.
02.10.2022 | 13:34
A investit 10000 de lei pentru a reduce costurile cu energia electrica si acum plateste de 3 ori mai putin Sunt luni in care factura vine chiar si pe minus
Tot mai mulți români apeleaz la panourile fotovoltaice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În plină criză energetică, cei mai feriți de facturile exorbitante sunt aceia care și-au montat panouri fotovoltaice. Aceștia au ajuns să plătească de 3-4 ori mai puțin decât înainte, deși prețul energiei a crescut enorm în ultimul an.

Facturile la energie scad de 3-4 ori: ”De luna viitoare intrăm pe minus”

Este și cazul Elei Banu, o femeie care a dezvăluit că instalarea unor astfel de panouri prin programul ”Casa Verde” a fost cea mai inspirată alegere pe care putea s-o facă.

ADVERTISEMENT

”În trecut plăteam în jur de 350 de lei, probabil că acum ajungeam la 500. Şi acum plătim 100 de lei, dar putem intra şi cu factura pe minus. De luna viitoare intrăm pe minus”, a povestit Ela Banu pentru Observator.

Femeia a mărturisit că a investit 10.000 de lei în acest proiect și a așteptat 6 luni de la depunerea dosarului la Administrația Fondului de Mediu, până în momentul în care panourile i-au fost montate.

ADVERTISEMENT

Aceasta spune că înainte de criză, se aștepta ca investiția proprie să fie amortizată în 3-4 ani, iar acum, după explozia prețurilor la energie, ea consideră că are nevoie de maxim un an sau doi pentru a-și acoperi cheltuielile.

Probleme cu programul ”Casa Verde”

În contextul în care tot mai mulți români aplică pentru programul ”Casa Verde”, autoritățile recunosc faptul că se confruntă cu probleme. Una dintre ele o reprezintă lipsa de personal, lucru care duce la o întârziere în analizarea celor 45.000 de cereri înregistrate până în prezent.

ADVERTISEMENT

Pentru unele dintre ele, analiza dosarului a durat circa 8 luni. Ulterior, și procedura de decontare a durat extrem de mult, în unele cazuri chiar și 18 luni.

Cât costă un sistem cu panouri fotovoltaice

În forma inițială, proiectul prevedea o contribuție a statului de 20.000 de lei, iar cea a clientului de 2.000 – 5.000 de lei. Între timp, lucrurile s-au mai complicat, pentru că materialele s-au scumpit destul de mult.

ADVERTISEMENT

Mai exact, investiția totală a devenit cu 50% mai scumpă, ceea ce înseamnă că cei care își doresc un astfel de sistem trebuie să plătească în plus.

ADVERTISEMENT
Tags: