Sport

A luat bronzul la Mondialele de karate luptând fără a vedea cu un ochi pe toată durata turneului. Povestea lui Gini Andrei Duță. Exclusiv

Karateka român Gini Andrei Duță a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Foligno, desfășurate în prima parte a lunii septembrie.
28.09.2022 | 14:26
A luat bronzul la Mondialele de karate luptand fara a vedea cu un ochi pe toata durata turneului Povestea lui Gini Andrei Duta Exclusiv
Gini Andrei Duță, 28 de ani, a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de karate Goju-Ryu din 2022.
ADVERTISEMENT

Delegația României a obținut cele mai multe medalii la Campionatele Mondiale de karate Goju-Ryu de la Foligno, în Italia, unde au participat peste 1000 de sportivi din 26 de țări. Dar una dintre acestea are o poveste cu totul impresionantă, chiar dacă nu este din cel mai prețios metal.

Lovit la ochi în primul meci, a dus alte trei lupte cu vederea afectată

Este bronzul câștigat de Gini Andrei Duță la categoria 67 de kilograme, după ce a luptat pe aproape întreaga durată a concursului fără a mai vedea cu un ochi.

ADVERTISEMENT

Ajuns în localitatea de lângă Perugia cu trei zile înainte de a intra în concurs după un drum de aproape 30 de ore cu autocarul, alături de restul sportivilor români, Duță a luptat în primul meci împotriva unui italian, favorit al gazdelor.

La jumătatea meciului, când conducea cu 4-1, românul a fost lovit de adversar cu piciorul la ochiul stâng.

ADVERTISEMENT

I s-a recomandat să abandoneze după primul meci

“Mi-am dat seama imediat cum arbitrul a oprit lupta că este ceva grav pentru că am avut o imagine blurată și foarte mișcată. Nu mai era de o culoare normală, ci bleu. În acel moment, m-am înmuiat pentru că era prima oară când mă confrunt cu o accidentare de genul acesta la ochi și atât de gravă.

Mai aveam o jumătate de meci de dus. Chiar dacă la noi meciul durează trei minute este extrem de intens. Cele trei minute se pot consuma cu tot cu pauze și intervenții medicale în vreo 10. Acțiunea a fost foarte intensă, am crezut că nu se mai termină. Eu fiind dreptaci și cu garda stângă în față, acela era ochiul meu de atac, astfel că 50 la sută din vedere era obturată și asta îți încetinește și reacțiile”, a mărturisit Gini Andrei Duță în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Gini Andrei Duță
Cum arăta ochiul lui Gini Andrei Duță după primul meci de la Mondialele din Italia.

 

El a fost egalat, dar la final, a câștigat pentru că regulamentul spune că, în caz de egalitate, cine ia primul punct obține și victoria. Doar că abia de acum greul începea pentru Andrei.

“Mi s-a sugerat după primul meci să merg la spital, dar asta însemna să abandonez. Nu puteam să fac asta, eram conștient că situația e destul de gravă, dar știam că se poate întâmpla și o accidentare. Până la urmă, e un sport de contact și ne asumăm treaba aceasta. După cele bune, pot veni și cele rele.

ADVERTISEMENT

Diagnosticul medicilor a fost că am avut corneea zgâriată, ceea ce este destul de grav. Dar dacă nu faci sacrificii să te lupți cu durerea înseamnă că nu ești unde trebuie. Când dai de performanță, durerea trebuie să îți devină deja un aliat”, a declarat Gini Andrei Duță în interviul acordat FANATIK.

Andrei încă așteaptă premierea din partea Ministerului Sportului pentru performanțele din urmă cu trei ani

În următorul meci, Andrei Duță a înfruntat un karateka spaniol, pe care l-a învins cu 6-5, ceea ce l-a adus în lupta pentru medalii. În semifinale, el a dat peste un alt român, Orlando Baicu, care avea să obțină aurul. Duță a pierdut destul de greu, dar a luptat în finala mică pentru medalia de bronz împotriva unui sportiv din Kazahstan.

Gini Andrei Duță
Gini Andrei Duță, în timpul unei lupte la Campionatele Mondiale de karate Goju-Ryu din 2022

“Era destul de rudimentar, de dur. Parcă eram anesteziat, jumătate din reacțiile din corpul meu erau anihilate de mine însumi. L-am învins cu 4-2 și m-am ales cu medalia de bronz, de care sunt tare mândru. E un mic regret că nu este aurul, dar în condițiile date, e o performanță foarte bună și îmi completează palmaresul de până acum.

Moral, a fost precum un aur. În întreaga mea carieră, de 21 de ani, este medalia obținută cel mai greu, chiar dacă nu curs sânge, dar cu o durere la ochi foarte mare”, a spus Gini Andrei Duță, care a mai câștigat de-a lungul carierei o medalie de aur și una de argint la Campionatele Europene, un argint la Campionatele Mondiale și 11 titluri de campion național.

Gini Andrei Duță
Gini Andrei Duță, 28 de ani, a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de karate Goju-Ryu din 2022. sursa foto: FANATIK

Maestru emerit al sportului, el așteaptă acum premierea din partea Ministerului Sportului, mai ales că încă nu și-a primit banii pentru Mondialele din 2019.

ADVERTISEMENT