Alysha Newman a câștigat prima medalie olimpică a Canadei, la săritura cu prăjina la feminin. Competiția de la Paris 2024 a împins-o pe sportiva în vârstă de 30 de ani să își îmbunătățească recordul național anterior. A sărit peste la 4,85 m și a obținut bronzul.
“Au trecut cinci ani de când nu am mai fost într-o finală, așa că pentru mine a sări consecutiv în decurs de 48 de ore a fost o provocare”, a spus Newman, cea mai bună săritoare cu prăjina a Canadei, din toate timpurile.
Dar, într-o seară din aprilie 2021 – cu trei luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Tokyo – în camera ei de hotel din Des Moines, Iowa, Newman a avut cumpăna vieții.
Era după antrenament în timpul anualului Drake Relays, unul dintre cele mai importante evenimente de atletism în aer liber din Statele Unite. Alysia urma să iasă la cină cu prietenii. A urcat în cameră să facă un duș rapid și a dat drumul la apă, un pic mai fierbinte decât de obicei, pentru a se încălzi de aerul umed și rece de primăvară din Iowa.
A tras perdeaua de la duș înapoi și, când a pus un picior în cadă, s-a împiedicat. A căzut și fața ei s-a izbit de gura de scurgere a căzii. Șoc total. Plină de sânge, s-a târât până la telefon. Și-a sunat agentul, care era cazat la același hotel, la câteva etaje mai jos.
Când acesta a ajuns la ușă, Newman era prea amețită și dezorientată pentru a se ridica și a deschide ușa. Cu ajutorul administratorului proprietății, agentul ei și paramedicii au intrat în cameră și au găsit-o pe Newman încă pe podea. Vomitase, din cauza comoției.
Paramedicii au confirmat diagnosticul. Ea nu a mai mers la spital în acea noapte în Des Moines. Doar că ea a început să se confrunte cu o anxietate paralizantă. Mai rău decât tot ce văzuse până atunci.
“Erau zile în care mă trezeam plângând și mă simțeam complet deprimată și nu voiam să trăiesc”, a povestit Alysia.
Pe măsură ce temerile creșteau, s-a apucat să bea tot mai mult. Dar simțea că nu putea să le spună asta antrenorilor și medicilor ei. Ea a petrecut după-amiazi pline de băutură în mijlocul săptămânii, în timpul verii, cu o lună înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Lucrurile nu mergeau bine pentru Newman nici pe pistă. Ea a spus că nu a putut vedea boxul – zona de un metru în săritura cu prăjina pentru a fixa prăjina și a face saltul. În afara antrenamentelor, se chinuia adesea să urce sau să coboare scările și uneori se sprijinea în perete sau în balustradă.
Pe scurt, Newman nu era în stare pentru a concura la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar a fost acolo. Pentru aceasta, ea dă vina atât pe medicii echipei canadiene, cât și pe presiunea pe care a simțit-o de la sponsori.
“Nu prea înțelegeam de ce medicii echipe credeau că am doar anxietate din cauza Jocurilor Olimpice”, a spus ea. “Chiar m-au convins că eram doar nervoasă și că presiunea mă afecta. Am spus de atâtea ori că nu sunt bine, iar ei nu au știut ce să facă – nu au știut cum să mă ajute”, a mai declarat Newman.
Ameliorarea simptomelor sale s-a datorat îngrijirii primite după Jocurile Olimpice de la un medic din Los Angeles. El a diagnosticat-o cu leziuni nervoase la baza creierului.
Newman ar fi putut să se retragă la Tokyo, la fel cum a făcut Simone Biles. Gimnasta americană s-a retras din competiția individual, în timp ce se afla la Tokyo, pentru a se concentra asupra sănătății sale mintale.
“Îmi amintesc ce am citit despre Simone și mi-am zis: ‘Fuck, și eu simt la fel’“, a spus Newman. “Dar nu am vrut să le spun oamenilor asta. Îmi doream mult ca acea săptămână să se termine”, s-a destăinuit ea.
Alysia Newman nu a vrut să spună care dintre sponsorii ei i-au cerut să apară la televizor la Tokyo, sau câți bani au fost în joc. A dezvăluit că dintre contractele de sponsorizare câteva îi cereau să vorbească în fața camerei în timpul Jocurilor Olimpice, timp de cel puțin 30 de secunde.
Eșecul lamentabil de la Tokyo n-a mișcat-o prea mult. Pe drumul din Japonia spre Toronto s-a îmbătat de atât de tare, încât abia s-a putut da jos din avion.
S-a dus acasă și a dormit. Când și-a verificat telefonul, avea 688 de sms-uri. Și-a dat seama că “cercul” ei era prea mare, că prea mulți oameni aveau acces la ea.
Și din acel moment a spus stop. Și-a luat șase luni de pauză de la antrenamente, la îndemnul medicului ei. A învățat exerciții de respirație pentru anxietatea persistentă. Viața ei a devenit mai liniștită și mai stabilă.
Și-a jurat însă că va face totul ca să nu-și încheie cariera fără o medalie olimpică. Visul i s-a îndeplinit la Paris, la a treia Olimpidă din carieră. Bronzul ei se alătură celorlalte 26 de medalii cucerite de țara ei: 9 de aur, 7 de argint și 10 de bronz. Locul 12 în clasamentul pe națiuni.
După ce și-a pus viața la punct, în urmă cu doi ani, Alysia și-a făcut și cont de OnlyFans. Abonamentul la conținutul ei costă 12,99 de dolari.
“Cu ceea ce postez, câștig bani. Postez multe poze din antrenamentele mele, vorbesc despre nutriție și dau multe sfaturi și trucuri. Mulți oameni au o prejudecată atunci când se gândesc la OnlyFans. Dar acest site m-a conectat cu mulți fani. Ce cred alții despre asta nu mă interesează. Sunt cine sunt și o fac bine”, a declarat Newman, în privința activității ei.
Pentru medalia de la Paris, Alysia va primi 10.000 de dolari de la statul canadian. Bani puțini față de cât câștigă din OnlyFans, unde are peste 70.000 de abonați.