Life

A murit actorul francez Jean-Paul Belmondo. E doliu în lumea filmului

Jean-Paul Belmondo, unul dintre cei mai cunoscuți actori de origine franceză, a încetat din viață la vârsta de 88 de ani.
06.09.2021 | 18:37
A murit actorul francez JeanPaul Belmondo E doliu in lumea filmului
ADVERTISEMENT

Considerat un “monstru sacru” al cinematograf, actorul născut pe 9 aprilie 1933, a murit la domiciliul său din Paris, vestea fiind confirmată de avocatul său, Michel Godest, scrie Euronews.

„Era foarte obosit de ceva vreme. A murit liniștit”, a declarat avocatul regretatului actor, care era cunoscut sub porecla „Bébel”. A avut o carieră de peste 50 de ani și a jucat în numeroase producții.

ADVERTISEMENT

Actorul francez Jean-Paul Belmondo a putut fi urmărit de-a lungul anilor în peste 80 de filme și piese de teatru, pasiunea sa pentru lumea artistică venind din familie. Tatăl său, de origine italiană, era un binecunoscut sculptor.

Doliu în lumea artistică. Actorul Jean-Paul Belmondo a murit

Jean-Paul Belmondo a fost pasionat încă din tinerețe de box și fotbal. La vârsta de 16 ani a avut tuberculoză, iar părinții l-au trimis în Auvergne. La întoarcere a urmat cursurile școlii lui Raymond Girard. A debutat în teatru în 1950, în „La Belle au Bois Dormant”.

ADVERTISEMENT

Timp de șase luni, Raymond Girard l-a ajutat să se pregătească pentru concursul la „Conservatoire d’art dramatique”, iar în 1951 a devenit elevul lui Pierre Dux. După 4 ani a fost dat afară din cauza comportamentului său.

Adevăratul debut al regretatului actor francez avea să vină în 1953, în două piese la Théâtre de l’Atelier: „Médée” de Jean Anouilh și „Zamore” de Georges Neveux, în regia lui André Barsacq.

ADVERTISEMENT

Jean-Paul Belmondo, o viață între teatru și film

Jean-Paul Belmondo a obținut primul său mare rol în anul 1960, când a jucat alături de Jean Seberg. De atunci a rămas în atenția publicului și a devenit noua vedetă a „Noului Val” al cinematografiei.

Regretatul actor a jucat alături de mari actori, printre care se numără: Alain Delon, Jean Gabin, David Niven, Omar Sharif şi Gerard Depardieu, dar și actrițe precum: Sophia Loren, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Danielle Darrieux sau Romy Schneider.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește rolurile pe care le-a interpretat artistul au fost cele de polițist sau vagabond în filme pentru marele public. Jean-Paul Belmondo a fost un copil răsfățat al filmului francez, fiind recunoscut ca un „antierou”.

Potrivit Dicționarului de Cinema, regretatul actor era descris la sfârșitul anilor ’50 ca având buze groase, nas de boxer, privire impertinentă, mic de statură, temperament agitat, veșnic revoltat și nepăsător în fața pericolului și chiar a vieții.

Toate acestea au contribuit din plin la crearea mitului Bebel, actorul-cascador pentru care condiția fizică e la fel de importantă ca și talentul. Fire sportivă, a interpretat roluri în care a făcut cascadorii fără să fie dublat, dar s-a oprit când a suferit un accident la filmările producției „Hold-Up” (1985).

A jucat în rol de superpoliţist, vagabond sau mascul bătăuș în producții printre care se numără: „Borsalino”, „Flic ou voyou” sau „Le Professionnel”. Succesul său a venit odată cu rolul din filmul lui Jean-Luc Godard „A bout de souffle” (1960).

Jean-Paul Belmondo și-a exploatat inteligent aspectul de „omul cel mai urât din cinematografia franceză” și a legat o strânsă prietenie cu perechea sa de la polul opus, Alain Delon.

Jean-Paul Belmondo, premiat cu cele mai importante distincții

Timp de peste 20 de ani, la fiecare din cele 48 de filme ale sale au venit un milion de spectatori. Regretatul actor francez a fost răsplătit cu cele mai importante premii și distincții.

Pentru rolul jucat în „Itineraire d’un efant gate” (1988) avea să primească premiul Cesar pentru cel mai bun actor, însă a refuzat trofeul.

De asemenea, Jean-Paul Belmondo a primit cele mai importante distincții ale statului francez, cum ar fi: Ordinul Național de Merit, în grad de comandor (1994) și Legiunea de Onoare, în același grad (2007).

Totodată, în ianuarie 2011, a primit un premiu special din partea Asociației criticilor de film din Los Angeles (LAFCA), pentru întreaga sa carieră.

ADVERTISEMENT