News

A murit actorul Marius Cisar. A jucat în peste 50 de piese: „Teatrul ne pune oglinda vieții în față”

24.08.2020 | 18:55
A murit actorul Marius Cisar A jucat in peste 50 de piese Teatrul ne pune oglinda vietii in fata
ADVERTISEMENT

Actorul Marius Cisar s-a stins din viață, luni, 24 august, la vârsta de 51 de ani. Omul de cultură a decedat în urma unui infarct. Tragedia s-a produs la locul de muncă, în biroul de la Centrul Cultural Reduta. Medicii sosiți la fața locului nu au mai reușit să îi salveze viață în urma procedurilor de resuscitare.

Marius Cisar a avut o carieră bogată presărată cu multe clipe de neuitat. A jucat de-a lungul timpul în peste 50 de piese. Este absolvent al Academiei de Arte George Enescu din Iaşi, Facultatea de Teatru, promoția 1994.

ADVERTISEMENT

Mulți ani a fost actor al Teatrului “Sică Alexandrescu” din Braşov, iar din 2009 a ocupat funcţia de manager al Centrului Cultural Reduta. A fost arhitectul festivalului naţional de teatru dedicat liceenilor, ”Amprente”, și a creat  un festival național de teatru politic, destinat teatrelor profesioniste, numit ”Scenele Memoriei”.

Actorul Marius Cisar a trecut în neființă

”Dacă un actor are ceva special, e acel simț în plus pe care și-l dezvoltă și care-i permite să-și exteriorizeze emoțiile, astfel încât ele să ajungă sub formă de energie la public. În actorie este vorba de foarte mult altruism, generozitate și o iubire nețărmurită. E genul de meserie în care dacă nu este armonie, nu te bucuri de armonie nici în viața privată. Este o dependență foarte puternică între destinul meu artistic și destinul meu ca simplu om”, declara regretatul actor în 2019.

ADVERTISEMENT

Marius Cisar a fost, timp de doi ani, profesor de dicție la Universitatea de Jurnalism Româno-Canadiană. A mai colaborat cu Institutul Cultural Român ca profesor în cadrul Taberei Internaționale de limbă, cultură și civilizație românească.  A fost mentor în cadrul școlii de televiziune IMedia Pro, unde a predat disciplina arta vorbirii.

După decesul lui Marius Cisar, Centrul Cultura Reduta a transmis pe pagina de facebook un mesaj emoționant.

ADVERTISEMENT

”Cu lacrimi în ochi şi cu sufletele cuprinse de o imensă durere anunțăm trecerea în neființă a colegului nostru, Marius Cristian Cisar, manager al Centrului Cultural Reduta. Încrederea, căldura sufletească și prietenia cu care ne-a înconjurat vor rămâne veşnic în amintirea noastră. Cu gândul şi cu sufletul, întregul colectiv al Centrului Cultural Reduta suntem alături de familia îndoliată. Odihnească-se în pace”, este scris pe rețeaua de socializare.

Marius Cisar a iubit teatrul și a trăit pentru cultură. El considera că teatrul nu moare niciodată și că ne pune față în față cu realitatea.

ADVERTISEMENT

„Se spune că teatrul nu moare niciodată. Este nevoie de teatru pentru că ne pune oglinda vieții în față, cum spunea Shakespeare. Ne regăsim în poveștile de pe scenă, în biografiile personajelor aduse pe scenă. Eu zic că teatrul este un balsam.

Teatrul mai este și cel care sedimentează istoria unei omeniri, pentru că înmagazinează cel mai bine momentele cheie ale civilizației umane,“ afirma Marius Cisar pentru zileșinopți.ro

ADVERTISEMENT
Tags: