Life

A murit actrița Liliana Tomescu. Ce record a stabilit în România, la doar 35 de ani

Actrița Liliana Tomescu a murit, la vârsta de 92 de ani, în Suedia, țara unde era stabilită încă din 1980.
22.10.2021 | 12:55
A murit actrița Liliana Tomescu. Ce record a stabilit în România, la doar 35 de ani. Sursa foto: icr.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Liliana Tomescu, cunoscută actriță de teatru și film, a murit la vârsta de 92 de ani, în Suedia. Actrița și soțul ei, Lucian Muscurel, s-au stabilit acolo încă din 1980.

Anunțul morții Lilianei Tomescu a făcut făcut de Institutul Cultural Român (ICR) din Stockholm. Timp de 30 de ani, a fost actriță la Teatrul Nottara din București, între 1950 – 1980.

ADVERTISEMENT

A jucat alături de unii dintre cei mai mari actori români, printre care George Constantin și Victor Rebengiuc. La doar 35 de ani, actrița a stabilit un record în România.

A murit actrița Liliana Tomescu, la 92 de ani. Recordul stabilit în România, la doar 35 de ani

Liliana Tomescu s-a născut pe 12 august 1929 și a absolvit Institutul de Artă Dramatică. Timp de 30 de ani a fost actriță la Teatrul Nottara și a primit mai multe distincții datorită rolurilor interpretate de-a lungul carierei.

ADVERTISEMENT

A jucat alături de nume mari de actori din România, cum ar fi George Constantin, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache sau Constantin Codrescu. A jucat de 500 de ori spectacolul „Pygmalion” și de 870 de ori „Adio, Charlie!”.

A primit titlul de „Artistă Emerită” în 1964, la vârsta de 35 de ani. A fost cea mai tânără actriță din România care a primit titlul la o vârstă atât de fragedă, stabilind astfel un record.

ADVERTISEMENT

În anul 1981, Liliana Tomescu a absolvit cursurile intensive de limba suedeză de la Universitatea din Göteborg. Diploma obținută i-a oferit dreptul de a lucra la toate nivelele de limbă suedeză.

A fost interpretă, traducătoare și profesoară de „Arta actorului” în Suedia. Primăria orașului Stockholm i-a acordat, în 1991, titlul de „Cetățean de onoare” al orașului în semn de recunoaștere a activităţii sale în domeniul învăţământului de teatru.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în 2006 a primit o altă distincție pentru activitatea sa artistică, șPremiul pentru întreaga activitate artistică de UNITER.

Monografia „Liliana Tomescu”, semnată de Marina Spalas și Sergiu Cioiu, a apărut în 2021, la Editura Integral.

„Prima viață a fost până la vârsta de 50 de ani în România, apoi a doua viată a fost alături de Lucian Muscurel în ultimii 40 de ani petrecuți în Suedia”, a declarat artista în cartea sa.

Ce spunea Liliana Tomescu despre soțul ei

În 2006, în cadrul unui interviu, Liliana Tomescu a vorbit despre cariera în teatru și film, dar și despre soțul ei, Lucian Muscurel.

Regretata actriță a avut numai laude la adresa partenerului de viață, care i-a fost alături în toți acești ani. Artista a recunoscut că mutarea în Suedia a fost mai ușoară, știind că soțul ei este lângă ea.

„Dumnezeu ne-a ajutat pe amândoi să rămânem împreună în tot acest foarte lung timp. El ne-a dat această dragoste unul pentru altul. Am avut mare noroc cu Lucian, acest bărbat extraordinar, generos, gata oricând să sară în ajutorul oricui”, spunea Liliana Tomescu în urmă cu 15 ani, pentru Formula AS.

Cei doi s-au cunoscut atunci când actrița juca la Teatrul Nottara, iar Lucian Muscurel se afla acolo pentru a susține un examen. Liliana Tomescu îl considera pe acesta „norocul ei”, așa cum a spus în cadrul aceluiași interviu.

ADVERTISEMENT
Tags: