Life

A murit actrița Valeria Seciu, văduva lui Octavian Cotescu. Avea 83 de ani

Doliu în lumea teatrului. A murit actrița Valeria Seciu, la vârsta de 83 de ani. A fost căsătorită cu actorul Octavian Cotescu cu care avea un copil.
06.09.2022 | 14:45
Valeria Seciu a murit la vârsta de 83 de ani. Sursa foto: facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
06-09-2022
14:05

Horațiu Mălăele și Ileana Stana Ionescu, reacții la moartea actriței Valeria Seciu

Actorii Horațiu Mălăele și Ileana Stana Ionescu au reacționat cu durere legat de moartea actriței Valeria Seciu. Vezi aici ce au declarat cei doi titani ai teatrului, în exclusivitate pentru FANATIK.

Actrița Valeria Seciu a murit, marți, 6 septembrie 2022. Avea 83 de ani, iar anunțul decesului a fost dat de UNITER.

A murit actrița Valeria Seciu. Avea 83 de ani. Boala cruntă care i-a adus sfârșitul

De-a lungul carierei, actrița Valeria Seciu a interpretat roluri importante, în filme și piese de teatru. După Revoluție, s-a remarcat prin faptul că a fondat Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de teatru din țară.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse Adevărul, Valeria Seciu a fost răpusă de cancer, boală cu care ducea o luptă aprigă de mai multă vreme.

Valeria Seciu a fost căsătorită cu regretatul actor Octavian Cotescu, care a plecat din această lume cu mult timp înaintea ei: pe 22 august 1985.

ADVERTISEMENT

Actrița a avut roluri în pelicule de renume, precum: ”Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, ”Înainte de tăcere”, ”Vânătoare de vulpi”, ”Adela” sau ”Sunt o babă comunistă”.

De asemenea, a jucat în piese de teatru importante pe scena Teatrului Național I. L Caragiale din Capitală, dar și pe scena Teatrului Mic din București: ”Enigma Otiliei”, ”Idiotul”, ”Regele Lear” sau ”Cui i-e frică de Virginia Wolf?”

ADVERTISEMENT

Momentan, nu se cunosc detalii despre înmormântare. UNITER transmite că va reveni cu noi informații.

”Valeria Seciu (2 august 1939 – 6 septembrie 2022) Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, VALERIA SECIU.

ADVERTISEMENT

Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească”, a transmis UNITER, într-un mesaj pe facebook.

Fiul Valeriei Seciu și al lui Octavian Cotescu este călugăr pe Muntele Athos

Alexandru Cotescu este unicul copil din relația regretatei actrițe cu Octavian Cotescu. Acesta a ales drumul călugăriei și acum slujește la Mănăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, cu numele de Părintele Daniil.

Alexandru Cotescu a ales să se dedice în totalitate lui Dumnezeu după ce a absolvit Facultățile de Construcții și Teologie.

”Sunt oameni care caută foarte mult, oameni care caută puţin, oameni pe care îi aduce Dumnezeu, oameni pe care îi aduce Maica Domnului direct, fără tulburări, fără îndoieli.

Şi eu cam aşa am păţit. Pe mine m-a adus fără să caut prea mult. Undeva, înăuntrul meu, s-a petrecut o schimbare care nu a fost spectaculoasă, însă, fără să îmi dau seama, m-a dus aici”, a pus Alexandru Cotescu pentru emisiunea ”România, te iubesc”, difuzată pe Protv.

Valeria Seciu nu s-ar fi împotrivit drumului ales de copilul ei. ”Mama a primit cu bărbăție decizia mea!”, a mai mărturisit Alexandru Cotescu.

Scurtă biografie a Valeriei Seciu

Valeria Seciu s-a născut pe 1 august 1939 în București. În anul 1964 a absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, cu rolul Rosalindei din piesa ”Cum vă place”, regizată de Octavian Cotescu.

După ce a terminat studiile, Valeria Seciu și-a început cariera la Teatrul Național din Capitală cu rolul Veronicăi Micle, fosta iubită a lui Mihai Eminescu. Atunci, spectacolul, intitulat ”Eminescu”, a fost jucat alături de Ion Caramitru. În anul 1978, actrița s-a angajat la Teatrul Mic din București, după ce mai urcase pe scena teatrului din Cluj.

Valeria Seciu s-a retras din lumea actoriei și a lumii publice în 2014, după aproape cinci decenii de carieră.

ADVERTISEMENT
Tags: