News

A murit Alexandru Arșinel. Marele actor avea 83 de ani. Reacţii din lumea artistică şi din cea politică după decesul acestuia – Update

A murit marele actor Alexandru Arșinel. Avea 83 de ani. Fiul său, Bogdan, a confirmat informaţiile. Actorul se confrunta cu probleme cardiace.
30.09.2022 | 08:28
A murit Alexandru Arsinel Marele actor avea 83 de ani Reactii din lumea artistica si din cea politica dupa decesul acestuia Update
A murit marele actor Alexandru Arșinel. Avea 83 de ani. FANATIK vă prezintă drumul său din Dolhasca natală la celebritatea care l-a „impus” în memoria afectivă a sute de mii de admiratori. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
30-09-2022
05:31

Mihai Bendeac a transmis condoleanțe familiei

În ciuda unui conflict mai vechi cu Alexandru Arșinel, Mihai Bendeac a transmis condoleanțe familiei actorului. Fostul jurat de la IUmor nu a dorit să facă alte comentarii. 

„Nu le-am considerat niște atacuri. L-am simțit sincer, iar eu am simțit să-i răspund așa. De mult timp am considerat că totul s-a încheiat. Nu l-am cunoscut niciodată personal pe Alexandru Arșinel și nici pe Stela Popescu. Transmit condoleanțe familiei”, a fost mesajul lui Miihai Bendeac, conform Cancan

29-09-2022
18:50

Reacţii din lumea politică după moartea lui Alexandru Arşinel

Politicienii au început să posteze mesaje de condoleanţe după moartea lui Alexandru Arşinel, pe conturile de socializare.

“Teatrul și filmul românesc sunt de astăzi mai sărace fără maestrul Alexandru Arșinel! Va rămâne, însă, pentru totdeauna amintirea rolurilor memorabile pe care le-a interpretat și a replicilor savuroase care l-au făcut celebru.

Marele artist Alexandru Arșinel și-a închinat întreaga viață scenei și publicului românesc, pe care le-a iubit mai mult decât orice. Dumnezeu să-l odihnească! Drum lin, Alexandru Arșinel!”, a transmis liderul PSD, Marcel Ciolacu.

“Ce veste tristă pentru întreaga lume artistică și pentru iubitorii de teatru. Maestrul Alexandru Arșinel a plecat din această lume, lăsând în urma regretele noastre. Sunt onorată că în perioada în care am fost primar general am reușit să-i aduc o bucurie acordându-i titlul de cetățean de onoare al Bucureștiului. Un gest mărunt pentru măreția domnului Arșinel.

Transmit condoleanțe doamnei Arșinel și întregii familii. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

“Dumnezeu să îl odihnească! Pentru mulţi români va rămâne “nemuritor” ca şi alţi mari actori din generaţia sa! Condoleanţe familiei si celor apropiaţi”, a scris şi fostul premier Victor Ponta.

“Maestrul Alexandru Arșinel, monstrul sacru al teatrului de revistă, ne-a părăsit astăzi. Întreaga sa viață petrecută pe scenă ne-a bucurat sufletele zeci de ani. Mulțumim, maestre, pentru momentele memorabile pe care le-ați oferit publicului român! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl odihnească!“, este mesajul transmis de Liviu Dragnea.

Citeşte şi: Călin Geambaşu, reacţie dură după moartea lui Arşinel: “S-a legat cu lanţuri de scaun şi poziţie, pozând în victima sistemului”

Romică Țociu, îndurerat de vestea morții lui Alexandru Arșinel: ”Este o pierdere. Îi port respect toată viața”

 

29-09-2022
17:59

Marcel Pavel şi Adrian Enache, reacţii emoţionante după moartea lui Alexandru Arşinel

Reacţiile au început să curgă după moartea lui Alexandru Arşinel.

“Lângă doi TITANI. De astăzi, amândoi ne privesc cu dragoste și bunătate de Sus. I-am considerat mereu și pe Stela Popescu, și pe Alexandru Arșinel, părinții mei de suflet. Am învățat de la ei, am un milion de sfaturi de la ei pe care le păstrez în inimă ca pe cele mai de preț comori. I-am iubit, îi iubesc și mă rog Bunului Dumnezeu să-i țină în Lumina și Pacea Lui. Drum lin printre stele, nea Sandu!”, a scris Adrian Enache pe Facebook, alături de poză în care apare alături de Alexandru Arşinel şi Stela Popescu.

“Drum lin printre stele, maestre”, a scris şi Marcel Pavel pe contul său de socializare.

Citeşte şi: Dan Negru, prima reacție după moartea lui Arşinel: “Televiziunea pierde o lume pe care nu mai are cu cine să o înlocuiască”

Ce pensie avea Alexandru Arşinel şi ce avere lasă în urmă după 60 de ani de carieră

29-09-2022
17:22

Spitalul Universitar confirmă moartea lui Arşinel

Spitalul Universitar a confirmat decesul lui Alexandru Arşinel

“În această seară, marele actor Alexandru Arșinel s-a stins din viață în urma unei lungi suferințe. Domnul Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022, în Spitalul Universitar de Urgență București și de o săptămână se afla în secția de Terapie Intensivă. Conducere Spitalului Universitar de Urgență București transmite condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească”, a transmis conducerea spitalului.

Citeşte şi: Stela Popescu şi Alexandru Arșinel, cuplul de aur al teatrului românesc. Cum au ajuns să joace împreună

Mirela Vaida, şocată după moartea lui Alexandru Arşinel: “L-am aşteptat tot timpul să se întoarcă acasă”

Alexandru Arșinel și scandalurile din spatele cortinei care i-au marcat viața și cariera. Celebrul actor, în centrul mai multor controverse

A murit Alexandru Arșinel. Marele actor a tras definitiv cortina peste viață din cauza unor probleme cardiace care l-au chinuit în ultimul timp. Avea 83 de ani.

A murit Alexandru Arșinel. Marele actor avea 83 de ani

Informaţia a fost confirmată în exclusivitate pentru FANATIK de fiul acestuia, Bogdan. “Da, este adevărat!”, a declarat Bogdan Arșinel.

ADVERTISEMENT

Citeşte şi: Testamentul moral al lui Alexandru Arșinel! Ce își dorea actorul, în mare secret, înainte să moară

Alexandru Arșinel s-a născut acum 83 ani, în satul Dolhasca din regiunea Baia a Regatului României atunci, pe 4 iunie 1939, acum județul Suceava.

ADVERTISEMENT

Al Doilea Război Mondial i-a marcat copilăria cu bombardamente, sărăcie şi foamete. Familia nu era una înstărită. Când părinții găseau, și puteau!, să cumpere lapte, copii – Arșinel a mai avut o soră și un frate – primeau pe rând, fiecare în câte o zi, câte o cană, dimineața… Iar hainele treceau de la cel mai mare la cei mai mici.

„În perioada foametei, când totul se dădea pe puncte – şi mâncare, şi îmbrăcăminte – neavând materiale din care să ne facă veşminte noi, mama lua câte o haină de-a fratelui meu, care îi rămăsese mică, o întorcea pe dos, mi-o cârpea şi mi-o făcea ca nouă” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

Printre greutățile acelor vremuri, Arşinel a găsit loc în cartea amintită și micilor bucurii ale unei vârste neprihănite și… inconștiente!

ADVERTISEMENT

„Armamentul rămas după război reprezenta jucăria noastră. Mergeam pe malul Şomuzului, săpam o groapă, puneam gloanţele înăuntru, dădeam foc şi vă imaginaţi cât de încântaţi eram de zgomotul care se auzea” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

Nimic nu anunța în copilăria sa viitorul actor de mare succes. I se spunea „Mutu”, „Buflea” sau „Haplea”, a fost gurmand de mic şi chiar el povestea în cartea amintită că aceste porecle îl caracterizau perfect.

„Eram gras, nu scoteam o vorbă ca nu cumva să râdă lumea de mine. Totuşi, elev fiind la Şcoala tehnică, profesorul de română mi-a încredinţat un rolişor (eram un june-prim care trebuia să se însoare cu faţa preşedintelui „colectivei”) într-o piesă de teatru care m-a salvat de la repetenţie. După ce m-a văzut jucând, profesorul de rusă m-a trecut clasa” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

Tata l-a vrut „ciocănar la CFR”, mama l-a trimis la „Teatru”

Tatăl său lucra la CFR și ar fi vrut ca fiul să-i urmeze în meserie. Numai că fiul n-a intrat la Facultatea de Construcţii în 1957 și… să-l lăsăm pe el să spună ce a urmat.

ADVERTISEMENT

„Nu vă pot descrie câte cruci şi Dumnezei am primit de la tata! În afară de înjurături, mi-a pregătit şi o surpriză. M-a trezit a doua zi de dimineaţă, la ora cinci: «Scoală-te, biserica mă-tii, că te duc la Revizia de vagoane să te fac ciocănar»”– Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

A intervenit mama… ca orice mamă… și Arșinel n-a ajuns ciocănar, ci… figurant! În echipa de figuranţi a Teatrului Naţional din Iaşi. Ajutat de un coleg al… tatălui său! Încurcate căi ale Domnului… Îi plăcea grozav pe scenă, dar nu i-a fost deloc ușor…

„Cum majoritatea colegilor mei de figuraţie, mai vechi în teatru, mă persiflau şi mă tratau ca pe un nou-venit nepriceput, mi-a venit o idee: ce-ar fi ca eu să intru la IATC şi «ăştia» nu? Am început să mă pregătesc de unul singur, învăţând toate monoloagele din piesele în care jucam ca figurant…” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

Mama, tot mama, l-a încurajat, l-a îndemnat, l-a susținut să plece la București, să dea examen de admitere la „Teatru”. Tatăl s-a resemnat că nu va mai fi un ceferist în familie.

Care a fost primul pas din cariera impresionantă a lui Alexandru Arșinel

A intrat „din prima”, a absolvit în 1962. În 1960 a prezentat, împreună cu o colegă de facultate, Cici Dumitrescu, un spectacol televizat susținut de studenții de la Institutul de Teatru și de la Conservator sub „bagheta”  marelui regizor Valeriu Lazarov. A fost prima sa întâlnire cu Televiziunea, în primul sediu TVR, cel din strada Molière. A fost o dragoste la prima vedere, care a durat ?? de ani.

 • 1961 este anul în care a debutat Alexandru Arșinel pe scena Institutului de Teatru (sala Casandra) cu piesa „Centrul înaintaş a murit în zori” a dramaturgului argentinian Agustin Cuzzani

După absolvire, Alexandru Arșinel a plecat la Târgu Mureș, unde tocmai ce se deschisese secția română la Teatrul Maghiar. În 1964 s-a întors în București, a dat concurs și a fost angajat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. Începea o carieră prestigioasă pe scenă, pe platourile de filmare, în studiourile TVR.

Primii ani de actor în Capitală n-au fost deloc ușori… Arşinel a locuit un an într-o… cămară de alimente! Doi metri pe unul şi jumătate. Fără nicio exagerare.

„Nu exista căldură, mă încălzeam la aragaz. Cred că atunci m-am îmbolnăvit şi de rinichi. Trăiam din te miri ce… Dar trăiam pe scenă și asta era totul pentru mine” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

După ce şi-a făcut buletin de Bucureşti, i s-a repartizat o cameră 3 pe 3 metri, într-o casă care, pe vremuri, fusese… bordel! Cu baia şi WC-ul pe hol, la comun. Era, oricum, mult mai mult decât nimic… Acolo şi-a adus soţia, acolo li s-a născut primul copil, Bogdan (al doilea, tot băiat, se numește Cristian).

„Îmi aduc aminte că Marilena, ca să îi facă baie copilului, freca bine cada, apoi turna spirt şi îi dădea foc pentru a o dezinfecta, aşa dezastru era acolo” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

Pe Marilena a cunoscut-o în 1966. La Ștrandul Tineretului. Era o fată de o frumusețe răpitoare. Care i-a răpit inima de la prima „vedere”. Dar care s-a lăsat greu cucerită.

„Am văzut o fată a cărei imagine m-a hipnotizat, mi s-au lipit ochii de ea ca un magnet. N-a vrut să-mi spună cum o cheamă, am apelat la «artileria grea», replici teatrale că doar eram actor: «Ce-ai face dacă m-aş îneca?», Eram convins că o dau pe spate. Ei bine, abia i-am smuls doar un zâmbet… ironic… După îndelungi insistenţe, am convins-o să-mi dea numărul ei de telefon” – Alexandru Arșinel în cartea „Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. O pereche fără pereche”

După doi ani, în 1968, Arșinel o făcea pe Marilena doamna Arșinel și oficial, a urmat primul fiu, Bogdan, apoi al doilea, Cristian și ani de zile de căsnicie trainică și fericită. Chiar dacă a fost marcată de o mare cumpănă…

În 2016 Marilena a suferit un accident, a căzut pe scări, s-a lovit la cap și a rămas paralizată pe jumătate, soțul ei fiind în tot acest răstimp principalul ei sprijin moral și ajutor nemijlocit. De acum va urma un chin incomparabil mai greu pentru ea…

Stela și Arșinel, unul dintre cele mai celebre cupluri artistice ale României

Alexandru Arșinel a jucat în sute, dacă nu mii de spectacole, emisiuni de divertisment la toate televiziunile din România post-decembristă, nenumărate… Revelioane, are zeci de piese înregistrate la radioul național, peste 20 de filme (ale căror nume le puteți vedea mai jos) și albume muzicale de succes, cu melodii din repertoriul unor mari cântăreți din întreaga lume.

 • Fetele lu’ dom’ Profesor (2014)
 • O seară la Revistă (2013)
 • Toată lumea din familia noastră (2012)
 • De la miel pan’la Eiffel (2007)
 • Razboiul sexelor (2007)
 • Cuscrele (2005)
 • Sexy Harem Ada-Kaleh (2001)
 • Ministerul comediei (1999)
 • A doua cădere a Constantinopolului (1994)
 • Paradisul în direct (1994)
 • Băiatul cu o singură bretea (1991)
 • Miss Litoral (1990)
 • În fiecare zi mi-e dor de tine (1987)
 • Anotimpul iubirii (1986)
 • Vară sentimentală (1986)
 • Colierul de turcoaze (1985)
 • Un trio formidabil (1985)
 • Ca-n filme (1983)
 • Ana și hoțul (1981)
 • Ultimele zile ale verii (1976)
 • Cerul începe la etajul trei (1967)
 • Vacanță la mare (1962)

A primit numeroase premii, ordine și medalii, a avut milioane de admiratori. La construirea carierei sale de succes o „cărămidă” foarte importantă a pus regretata mare artistă Stela Popescu. Plecată la Dumnezeu brusc, dureros, într-o zi neagră a anului 2017, 23 noiembrie…

Stela și Arșinel… Cine n-a auzit de ei? Cine n-a râs cu ei, cine nu i-a apreciat, cine nu i-a iubit? Stela și Arșinel au format unul dintre cele mai apreciate și îndrăgite cupluri. Numai pe scenă, în pofida oceanului de bârfe care au însoțit relația lor profesională.

S-au cunoscut în facultate, dar au început colaborarea de mare succes mult mai târziu. Povestea Alexandru Arșinel cum a fost întâlnirea cu Stela Popescu…

„Era mai mare cu doi ani sau trei ani decât mine și o vedeam la «Casandra». Dar am cunoscut-o într-un weekend, într-o vacanță muncitorească din asta, pe malul gârlei, pe malul Borcei unde eram cu Institutul de Teatru la muncă patriotică, la rărit sfecla de zahăr. Și acolo a apărut Stela cu o rochie cu buline roșii, verzi. Ce mai, eram căzuți toți în cap… Era o fată foarte frumoasă, zglobie, împrăștia multă veselie în jur” – Alexandru Arșinel în emisiunea „De-a viața ascunselea” a Florentinei Fântâneanu, Antena 3, 30 decembrie 2018

Pe scenă s-au reîntâlnit în 1978, la celebra grădină „Boema”, unde Mihai Puiu Maximilian, marea iubire a vieții și al doilea soț al Stelei Popescu îl cooptase pe Alexandru Arșinel în spectacolele sale.

Stela Popescu forma un cuplu de succes cu Ștefan Bănică începând din 1971, la inițiativa lui Tudor Vornicu, dar în 1979 s-au despărțit. Iar colegilor deja de scenă Stela Și Arșinel le-a fost ușor să formeze un duo de excepție, de durată și de mare popularitate. Beneficiind și de textele umoristice excepționale create pentru ei de „Puișor”, cum îi spunea Stela soțului ei.

 • 38 de ani a durat viața cuplului Stela Popescu – Alexandru Arșinel, din 1979 până în 2017, când marea actriță a plecat din această lume într-una sigur mai bună (23 noiembrie)

Cum s-a autocaracterizat Alexandru Arșinel de-a lungul timpului

Alexandru Arșinel a fost și un împătimit interpret de muzică „old fashion”. Muzică veche, melodii consacrate ca șlagăre mondiale, lansate de celebrități din domeniu. Cântece cu adevărat nemuritoare din repertoriu celebrilor Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones.

Plus colindele perene ale Crăciunului, delicatele romanțe sau „îmbătătoarele” cântece de petrecere caracteristice sufletului românesc. Albumele „Evergreen”, „Cântece de Crăciun”, „Ce faci astă seară tu?”, „Olé, Parfum de romanță” sau „La mulți ani viață!” stau martore talentului său (și) muzical.

Alexandru Arșinel declara, cu umor nedisimulat, că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea… Frank Sinatra: „Îl haleam pe Sinatra! Am un timbru mai frumos ca al lui. Mă asemăn cu Nat King Cole și cu Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt bun! (…) Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă și cânt cu ochii închiși”.

Din păcate acum vorbim de Alexandru Arșinel și prestigioasa lui carieră la trecut… S-a gândit la soția sa, la copii săi, dar și la spectatorii, la admiratorii săi până în ultima secundă a vieții…

„Nu mi-a fost niciodată parcă atât de greu ca-n aceste ultime săptămâni! Am urcat pe scenă în multe momente dificile pentru mine. Și după ce suportasem diferite intervenții medicale, fie după transplantul de rinichi, fie după operațiile la inimă, fie chiar în perioada asta a ultimilor ani, când infectările cu COVID-19 se aflau într-o fază în care nimeni nu știa exact ce va urma. Acum mi-e imposibil… Imposibil! Și mi-e o rușine fără egal. Sper ca publicul să mă ierte și să înțeleagă situația…”, declara Alexandru Arșinel  cu câteva săptămâni înainte de plecare…

Dumnezeu să-l odihnească!

 • 2004 este anul în care Alexandru Arșinel a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, decretul prezidențial semnat de Ion Iliescu menționând motivul: „Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”
 • 3 orașe l-au declarat pe Alexandru Arșinel „Cetățean de onoare”: Dolhasca (2011), Suceava (2011) și București (2017)
 • 2014 este anul în care Casa de Cultură din Dolhasca a primit numele lui Alexandru Arșinel
ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Un nou plan utopic de autostradă?
Un nou plan utopic de autostradă?
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el